Dit recept maakte ik begin deze maand met kweeperen.
En nog steeds hangen er kweeperen in mijn boompje, 't is zo'n streber!
Sommige van die kwee's gingen in deze taartjes.
Ondertussen ben ik aan 't testen hóe lang deze taartjes bewaard kunnen blijven.
Ze zijn niet gebakken in een standaard bakvorm, maar
in weckglazen. En geweckt kan voedsel heel lang bewaard worden.
Maar of dat ook kan met cake?! Dat testen we uit!
En jouw hulp heb ik daarbij nodig, want of ik deze taartjes
zo lang kan bewaren....
Als het lukt is het natuurlijk geweldig. Je bakt maar
één keer en maakt maar één keer je keuken vies.
Vervolgens kun je wanneer je zin hebt in een taartje of als er
onverwacht bezoek komt zonder moeite gewoon een potje openen.
Altijd handig, zo'n lekker taartje op voorraad.
Kweepeertaartjes in weckpotten
voor 8 taartjes
voor de vruchtenlaagjes
- 4 grote kweeperen, ong. 850 g
- 3 kardemompitten
- 250 g suiker
- 100 ml water
voor het beslag - 270 g roomboter
- 5 eieren
- 270 g suiker
- 300 g bloem
- 50 g volkoren meel
- 15 g wijnsteenbakpoeder
- snufje zeezout
- 4 el nougatine (maak je zelf!)
verder nodig - 8 weckpotjes van 250 - 300 ml
- olie om in te vetten
- paneermeel
Hoe maak ik het klaar:
Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis. En met verwijderen bedoel ik niet weggooien. Je kunt schil en klokhuis gebruiken voor een lekkere likeur, of je maakt met de pitjes van de klokhuizen een verzorgende klovengel.
Snijd de kweepeer in dunne schijfjes en doe in een pan, samen met water, suiker en de kardemompitten.
Breng aan de kook en laat in 15 minuten zacht worden.
De kleur wordt mooi rozerood als je de peren zo'n anderhalf uur laat koken,
maar dat is voor dit recept niet nodig.
Laat afkoelen en staan tot gebruik.
Bereid de weckglazen voor. Zorg dat ze brandschoon zijn
- door ze met sodawater uit te koken bijvoorbeeld - en vet ze goed tot bovenaan toe, in met
zonnebloemolie. Bestrooi de binnenkant van de glazen met paneermeel
en verdeel dit rondom zodat de taartjes er straks makkelijk uit komen.
Maak het cakebeslag. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
Mix de suiker met de eieren schuimig!
Vermeng bloem, meel, bakpoeder en zout en zeef dit.
Roer het meelmengsel door het schuimig geklopte eiermengsel.
Mix er ook de gesmolten boter door.
Vewarm de oven voor op 175°C.
Leg onderin de voorbereide weckglazen een laagje kweepeerstukjes.
Schep hierop een laagje beslag.
Schep hierop weer een laag kweepeerstukjes en dek af met een laag beslag.
Je hebt twee laagjes van elk.
Let op! De weckglazen mogen voor max 3/4 deel gevuld zijn.
De taartjes rijzen goed en anders krijg je het deksel er niet meer op
en kun je ze niet geweckt bewaren.
Zet de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven.
en bak ze nog twintig minuten.
Leg ondertussen de rubberen weckringen in een kom met heet water.
De schone deksels liggen ook klaar.
Wanneer de taartjes heet uit de oven komen
doe je er gelijk het deksel met de rubberen ring op.
Zet vast met de metalen klemmetjes en laat afkoelen.
Omdat je snel doorwerkt en de weckglazen met taartjes op hoge temperatuur
gelijk sluit, hoef je deze niet extra te wecken in een weckketel onder water.
Dit mag voor de zekerheid natuurlijk wel.
Lees dan al mijn tips over wecken hier!
Deze cakejes weck je op 90 graden in 30 minuten.
Ik deed dit niet!
Laat de cakejes afkoelen en je zult merken dat de weckringen zorgen voor
een vacuüm binnenin de pot en
het rubberen lipje naar beneden gaat wijzen.
Als dit niet het geval is, kun je de cakejes alsnog wecken in water
of bewaar ze tot max 4 dagen in de koelkast.
Natuurlijk heb ik een paar kweepeertaartjes niet eens dicht gedaan...
Ik lepelde de eerste lekker lauwwarm al weg.
Eerst even goed proeven hoor!
En lekker dát ze zijn!
Voor bezoek serveer je ze natuurlijk uit het glas
Je krijgt ze er redelijk makkelijk uit.
Zie je de laagjes nog een beetje?
Oh ja... en één taartje is dus niet voor één persoon!
Tenzij dit je avondmaaltijd is.
Je kunt ze gerust met twee of drie man delen.
Deze cakejes kun je lang bewaren zonder dat je een vriezer nodig hebt.
Verhalen gaan dat ze een jaar houdbaar zijn.
Wat denk jij?
Ik weet wel zeker dat ze bij mij zo lang niet bewaard blijven.
En daarom heb ik jouw hulp nodig. Test jij mee?!
Laat even weten wanneer je dit doet.
Ik houd jullie ook op de hoogte;)
Misschien moet ik proberen te vergeten dat deze cakejes er zijn.
Er staan nu nog vier cakejes... al vier weken ;)