Tjonge... we komen er maar niet uit.
Ik maalde en mixte deze week dit smaakvolle umamipoeder,
gemaakt van wilde paddenstoelen, maar wat is een goede naam - en pakkende titel -
die ook de lading dekt?
Een poeder gemaakt van gedroogde paddenstoelen kun je paddo-poeder noemen,
maar krijgt hierdoor ook een andere lading (...)
Toverpoeder, magisch poeder of heksenpoeder... ik hou niet zo van deze namen.
Paddenstoelen mogen mysterieus zijn en we weten er nog lang niet alles van,
maar het heeft niks met toverij te maken.
Umamipoeder gaat alleen over de smaak.
Kabouterpoeder klinkt wel sprookjesachtig.
Dat werd dus stemmen! Maar zelfs toen kwamen we er niet uit,
want er waren geen 'meeste stemmen gelden'.
Laat ik eerst maar eens beschrijven hoe ik dit poeder maak en
waarvoor het gebruikt kan worden.
Kun je daarna zelf bedenken wat je een goede naam vindt.
Ik kreeg een stuk zwavelzwam mee van mijn werk.
Niet iedereen in Archeon is even gek op paddenstoelen eten en dus mocht ik
een zwavelzwam - ook wel chicken of the woods genoemd - meenemen.
Met mijn planning ging iets niet goed en dus bleef de zwam liggen.
Als zomerpaddenstoel droogde ze vanzelf in, gewoon op het aanrecht.
Gee probleem want bijna alle paddenstoelen kun je drogen waardoor ze lang houdbaar worden.
En toen maakte ik er dus poeder van.
Kabouterpoeder? Umamipoeder? Paddo-poeder?
Paddenstoelenpoeder
Ingrediënten:
Paddenstoelen zoals oesterzwam, chicken of the wood, etc
verder nodig:- Notenhakselaar
- Koffiebonenmolen
Hoe maak ik het:
Neem verse paddenstoelen, veeg ze schoon met een stukje keukenpapier. Was paddenstoelen nooit met water! Je kunt wildgeplukte of - wanneer dat een brug te ver is - van de markt gekochte paddenstoelen nemen.
De hoeveelheid maakt niet zoveel uit. Laat de paddenstoelen drogen in een voedseldroger of in de oven op 60°C. Dit duurt een uur of acht, afhankelijk van de soort paddenstoel en hoe groot je de stukken snijdt.
Laat de paddenstoelen drogen tot ze knapperig zijn. Ze bevatten nu geen vocht meer waardoor de voedingsbodem voor schimmels is weggenomen en je product jarenlang houdbaar is.
De gedroogde paddenstoelen gaan we fijnmalen tot poeder. Zó neemt ze bijna geen ruimte in en is ze makkelijk in gebruik.
Gebruik het bakje van de notenhakselaar en maal de paddenstoelen tot een grof poeder.
Ik hield nog behoorlijk grove korrels over. Voor een echt fijn poeder maalde ik het daarna
in een koffiebonenmolen. Deze kocht ik speciaal om gedroogd voedsel
tot extra fijn poeder te kunnen malen.
Dit kost je ongeveer een halve minuut.
Doe het poeder in een schone, goed afsluitbare pot en
bewaar op een donkere plek op kamertemperatuur.
Het paddenstoelenpoeder kan enkele jaren bewaard blijven.
Let op bij champignons! Die trekken makkelijk vocht aan, ook als de pot
gesloten is. Controleer dit poeder regelmatig.
Hoe gebruik je dit paddenstoelenpoeder?
Het is lekker als toevoeging in het eten. Denk aan stoofschotels, wild,
risotto of in de soep.
Het geeft een krachtige umamismaak aan je eten.
Het kan zelfs gedeeltelijk zout vervangen...
Ik proefde het poeder met een paddenstoelen cup-a-soup.
Men neme 3 gedroogde paddenstoelen naar keuze,
1 tl paddenstoelenpoeder, 1/2 tl kruidenzout en kokend water.
Meng de droge ingrediënten door elkaar in een mok, overgiet met kokend water en
klaar is je warme opkikker!
Je ziet 't: dit paddenstoelenpoeder is een aanwinst in de keuken.
Alleen die naam... Wat vind jij?
Ik heb het vooral paddenstoelenpoeder genoemd.
Is kabouterpoeder niet ook een leuke vondst?
Of....?!
Enneh... zelf eens paddenstoelen wildplukken?
Ga morgen of overmorgen met me mee op wildplukavontuur.
Lees er hier! meer over.