Nee, zo van de boom kun je ze helaas niet eten. De kweepeer moet eerst
gekookt, gebakken of geroosterd worden.
Deze keer een soort tussenrecept:
geroosterde kweepeer!
Deze kun je vervolgens verwerken in gebak of desserts.
Eerst maar eens eetbaar maken, want je tanden erin zetten omdat ze
zo mooi aan de boom hangen en vervolgens de peer maar op de grond gooien
omdat 'ie vies smaakt, is natuurlijk zonde.
Geroosterde kweeperen
Ingrediënten:
- 6-7 grote kweeperen, zo'n 2 kilo
- 400 g suiker
- 400 ml water
- 2 steranijs
- 2 kaneelstokjes
- 3 laurierblaadjes
- 1 bio citroen
ook handig: - wijde, ruime ovenschaal
- aluminiumfolie
Hoe maak ik het klaar:
Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. De schillen en klokhuizen hoef je niet weg te gooien, daar kun je likeur van maken. En oh ja... de pitjes uit de klokhuizen leveren een geweldig mooi verzorgingsproduct op. Klik!
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kwarten peer doormidden en leg ze in de wijde ovenschaal of braadslede.
Voeg de suiker toe en de specerijen.
Schenk het water erbij. Dek de schaal af met aluminiumfolie en
zet in de voorverwarmde oven voor een uur.
Tussendoor kun je de stukjes peer een keer omscheppen.
Haal het aluminiumfolie eraf en laat de stukken peer nog eens 45 minuten
roosteren op 175 °C. Zet de ovenstand op de grillstand, maar houd in de gaten dat
de stukken peer niet zwart worden
Laat afkoelen en schep de peren met specerijen en het sap in een afsluitbare
bak. Bewaar in de koelkast of snoep er gelijk eentje op.
De geroosterde kweeperen kun je op deze manier
zo'n tien dagen bewaren in de koelkast.
Je kunt ze ook invriezen of wecken, klik!
Deze mooi rood geroosterde kweeperen kun je serveren
bij desserts, in taart of cake, eten als stoofpeertjes of
bakken in kweepeerflappen.
Binnenkort een paar nieuwe, verrassende recepten waarin je
geroosterde kweepeer kunt verwerken.
Want eerlijk is eerlijk: (niet rauwe) kweepeer is heerlijk!