maandag 10 november 2025

Kweepeermuffins

 Eerder dit najaar deelde ik mijn recept van geroosterde kweeperen. 
Gebruik één zo'n geroosterde peer in deze lekkere kweepeermuffins.
Muffins zijn eigenlijk altijd een goed idee! Zachtzoet, lichtvochtig met
een lekkere bite en een dun krokant korstje kun je er allerlei
soorten fruit of andere vulling aan toevoegen. Ze zijn makkelijk te maken.
Van elk moment van de dag maak je in een handomdraai een muffinmoment!




Kweepeermuffins

    voor 12 -16  muffins

Ingrediënten:
  • 1 geroosterde kweepeer (zie
  • 150 g roomboter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gember
  • mespunt kardemom
  • mespunt anijszaadpoeder
  • mespunt piment
  • 2 draaitjes versgemalen peper
  • 3 eieren
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 100 g bloem
  • 35 g volkorenmeel
  • 15 g wijnsteenbakpoeder

Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat je geroosterde kweeperen hebt klik! Eenmaal gemaakt kun je deze zo'n tweeenhalve week in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen of wecken. Neem één geroosterde peer en snijd deze in kleine blokjes.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Mix de roomboter op kamertemperatuur, samen met de basterdsuiker tot een luchtig mengsel. 
Voeg de specerijen eraan toe. Je kunt ook een lepel koekkruiden nemen. 
Mix de eieren stuk voor stuk
 door het beslag en voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen.  
Voeg het oranjebloesemwater toe en mix door. Vermeng de soorten meel en het bakpoeder en 
voeg lepel voor lepel toe. Voeg op het laatst de fijngesneden blokjes geroosterde kweepeer toe.
Vet een muffinvorm in met wat zonnebloemolie en schep het beslag in de vorm
 voor ongeveer driekwart.
Schuif de muffins in de voorverwarmde oven en laat in zo'n 20 minuten gaar en 
goudbruin bakken. Laat een beetje afkoelen en.... snoepen maar!
Nog een klein beetje warm zijn ze verrukkelijk!
En niemand hier in huis had zin in muffins, dus ze waren lekker voor mij!
Oeps! Voor ik er erg in had, at ik er drie achter elkaar.
Genieten met een hoofdletter!

Oh ja... en dit is nóg niet mijn laatste kweepeerrecept van dit jaar.
Voor inspiratie met alle andere kwee-ideeën, klik hier!