vrijdag 17 oktober 2025

Gevulde inktzwam

 Al van verre kun je ze in deze tijd in het gras spotten: de geschubde inktzwam. 
Een opvallend witte, grote en eetbare paddenstoel!
En je grijpt niet snel mis: deze paddenstoel is makkelijk te herkennen.
De enige die erop lijkt is de niet-geschubte inktzwam oftewel de grote kale inktzwam, 
ook eetbaar máár.... Let op! Niet in combinatie met alcohol, 
dan veroorzaakt deze het zogenaamde antabus effect.

Terug naar de geschubde inktzwam, duidelijk te herkennen aan de schubjes op de hoed.
Deze groeien volop in de herfstmaanden, tot halverwege november. 
Eenmaal vers geplukt, moet je ze gelijk verwerken.
Laat je ze een paar uur op je aanrecht liggen of een nachtje in de koelkast, 
dan vallen ze uit elkaar en houd je alleen een plas inkt over.
Ook leuk, want deze kun je echt gebruiken om mee te tekenen en schrijven, zie dit voorbeeld!
Dit gerechtje van gevulde inktzwammen
maak je met verse, net geplukte inktzwammen.



Gevulde, geschubde inktzwam

      voor 2 -4 personen

Ingrediënten:
  • 4 - 5 jonge, nog gesloten geschubde inktzwammen
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 tl citroensap
  • 20 g boter
  • 2 el paneermeel
  • versgemalen peper en zout
  • 5 takjes peterselie

Hoe maak ik het:
Veeg de paddenstoelen voorzichtig af met een stukje keukenpapier, snijd het deel van de steel af waar zand of grond aan zit.
Neem een inktzwam in je hand en trek voorzichtig de steel eruit. 
Doe dit bij alle inktzwammen en bewaar de stelen.
Snijd ze in stukjes, 
samen met de knoflook en de halve rode ui.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de groenten 
ongeveer 5 minuutjes op hoog vuur. Voeg er de laatste minuut de gewassen en
 fijngesneden peterselie aan toe. 
Breng goed op smaak met versgemalen peper en zout
en blus af met het citroensap. Zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200°C
Schep de vulling in een schaaltje en vermeng met 1,5 el paneermeel.
Neem een inktzwam in je hand en vul met een theelepel
 voorzichtig de opening met de vulling. 
Verdeel de vulling over de paddenstoelen en druk op het laatst een beetje aan.
Leg er een flintertje roomboter op en 
en bestrooi met nog wat paneermeel.
Zet de inktzwammen rechtop in een smal, hoog ovenpannetje, ingevet met wat boter. 
Of leg ze in een kleine ovenschaal.
Schuif ze in de voorverwarmde oven en bak in 15 minuutjes gaar en lichtbruin. 
Schakel de laatste 5 minuten de grillstand in.

Haal uit de oven en serveer warm!
Dit gerechtje is eigenlijk altijd een succes: als lunch, als voorgerechtje als hapje bij de borrel.

Bovendien moet je ze vers eten, dus wanneer je ze vindt, duik je gelijk de keuken in. 
Da's nog eens verrassend!

Heb je wel eens eerder inktzwammen gegeten?! 
Dan vast nog niet op deze manier!
Ben benieuwd wat je ervan vindt... kom maar door!

Tot half november kun je ze nog vinden in graslandschappen, bermen en parken.
Maar als ze zó zijn,
 kun je ze beter laten staan,
voordat ze een plasje inkt zijn....

Lang leve de inktzwam?! 
Niet bepaald, be on time! ;)