woensdag 3 september 2025

Vijgenlikeur

Ik ken steeds minder mensen die géén vijg in de tuin hebben staan. 
Voor al die vrienden met óók een vijg in de tuin en met dit jaar ook een mooie oogst 
aan vijgen - wat doet 'ie het goed, hè?! -  komt hier mijn nieuwste idee!

 Tijdens de vakantie, rustig varend langs beboste oevers, dacht ik ineens aan mijn vijgenboom.
En de vijgenoogst die ik zou mislopen omdat ik nu eenmaal 
niet op twee plekken tegelijk kan zijn.
Mijn gedachten mijmerden verder... wat zou ik kunnen maken met een overvloed aan vijgen?
Ineens dacht ik aan vijgen om te drinken: vijgensap of vijgenlikeur.
Thuis van vakantie, maakte ik van de nog steeds rijpe vijgen, deze zoete vijgenlikeur.
Makkelijk te maken en een drankje wat je aan de zomer doet herinneren 
bij elke slok. Zó komen we de winter wel door.
En na de wintersnoei (klik) is het nog maar even wachten en.... het is weer zomer. 

Lees verder over bijzonder, feestelijk nieuws onder de beschrijving.
En check gelijk even wie de winactie van vorige week heeft gewonnen...



Vijgenlikeur

     voor 650 ml likeur

Ingrediënten:
  • 600 g verse vijgen
  • 500 ml wodka
  • 150 g suiker
      en verder
  • fles met een ruime halsopening

Hoe maak ik het:
Was de verse vijgen en halveer ze. Doe ze in een fles met ruime halsopening.
Schenk de wodka erop en voeg de suiker toe.
Omdat vijgen van zichzelf zoet zijn, heb je niet veel suiker nodig.
Ben je niet zo'n zoetekauw, voeg dan de helft toe en probeer dat eerst.

Laat de vijgenlikeur staan op een warme plek in huis.
De verzamelplaats voor flessen is bij mij bij de kachel.

Zwenk een paar keer per dag zodat de suiker oplost. 
Binnen korte tijd krijg je een prachtig, dieprood drankje.
Laat de vijgenlikeur-in-de-maak ongeveer drie weken staan. Langer mag ook...
Zeef de vijgen uit de drank

Gebruik een kaasdoek om de zaadjes en 't losse vruchtvlees eruit te zeven.
en schenk de likeur over in een mooie fles.
Bewaar deze op een donkere plaats 
of schenk meteen een glaasje in om te proeven.

De vijgen gooi je natuurlijk niet weg, maar gebruik je in een 'dronken vijgentaart'. 
Het recept hiervan verschijnt later deze week.

Jubileum

Dit is niet zomaar een gewone septembermaand, dit is een heel bijzondere maand. 
Mijn blog is jarig!  Ze bestaat zomaar al 10 jaar! En dát wil ik vieren met jou!
Lees je al vanaf het eerste begin mee of ben je nog maar net aangehaakt? Lees je elk blog of alleen maar zo af en toe iets wat je aanspreekt? Dát maakt niet uit! Ik ben blij met jou en blij dat ik al zoveel inspirerende blogs kon schrijven. Om precies te zijn wordt dit mijn 1143ste blog.
En er komen er meer deze maand.

Natuulijk staan ze in het teken van feest! Dus blijf lekker mee lezen. Er is voor ieder wat wils.
En bereid je voor op verschillende winacties. Doe lekker mee, want een feestje is altijd leuk.

Ik trap gelijk af met bekendmaken dat het potje zachtzoete perzikenjam is gewonnen dóór....
  - hoor ik tromgeroffel?! -  
Eugenie vd Schee! 
Ze beantwoordde de vraag bij het blog 'van rozen tot fruit' (klik) goed!

Geniet van je zomerzoete jam!

En heb je de likeur gemaakt?
Proost!