dinsdag 7 oktober 2025

Tomatenolie

Nog nooit had ik in één jaar zó ontzettend veel tomaten.
Ze groeiden op verschillende plekken en door de droge zomer konden ze ook prima buiten groeien.
Om ze lang te bewaren, heb ik er heel wat gedroogd in mijn droogoven!
Heerlijk om zó weg te snoepen: die zongedroogde tomaatjes. 
Mijn favo snack met umami smaak!
Maar ook lekker door allerlei salades en andere gerechten.
Omdat ze goed gedroogd zijn, bewaar ik ze in een mooie glazen pot zonder olie.
Maar die lekkere, aromatische tomatenolie, 
- heerlijk om mee te bakken, in een dressing of om bruschetta mee in te wrijven -
die mis ik dan weer.
Behalve als ik deze olie dan weer 'speciaal' maak. Dus dat doen we!


Tomatenolie

   voor 200 ml

Ingrediënten:
  • 4 zongedroogde tomaatjes met basilicum
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 kappertjes (van daslook)
  • 1 takje tijm
  • 1/2 zongedroogde rode peper
      en verder
  • decoratieve, glazen fles

Hoe maak ik het:
Zorg dat je zongedroogde tomaatjes - al is het stiekem zonder zon - in huis hebt. 
Hoe je deze makkelijk zelf kunt drogen, staat hier beschreven. Ik droogde ze afwisselend met zeezout en basilicum. Voor deze olie nam ik tomaatjes met gedroogde basilicum. 
Ook de peper heb ik zelf gedroogd, maar kun je natuurlijk prima kopen. Met gedroogde pepers is het ook mooi om chili-olie te maken klik
Doe tomaatjes en de halve peper in een mooie fles. Voeg het takje tijm toe en drie kappertjes.
Ik heb allerlei soorten kappertjes zelf gemaakt. Ik koos voor daslookkappertjes (klik),
 die je maakt in het voorjaar. In het najaar kun je goed kappertjes van onrijpe vlierbessen 
of Oost Indische kers maken.
De daslookkappertjes zijn tamelijk groot en gemaakt van de bloemknoppen van de daslook. 
Je kunt natuurlijk ook voor andere kappertjes kiezen.

Overgiet alles met 200 ml zonnebloemolie of tot de fles vol is.
Voor kruidenolie kun je het beste zonnebloemolie of rijstolie nemen.
Beide oliën zijn neutraal van smaak en nemen daardoor gemakkelijk smaken van 
kruiden of groenten op. Je kunt deze oliën ook op hoge temperatuur verhitten en dat is 
wel zo handig wanneer je de kruidenolie wilt gebruiken in warme gerechten.
Na een paar dagen neemt de olie de kleur van de 
tomaat en pepertjes over en krijg je een decoratieve rode olie.

Gebruik je deze olie niet zelf?
Ook ideaal om cadeau te geven aan een keukenprins(es)!

Chili-olie zelf maken

Ik heb een leuk cadeau-ideetje voor jullie bedacht, geïnspireerd op de geweldige peperoogst 
die ik dit jaar had (en nog steeds heb!).
Want met de feestdagen voor de deur is er toch niets leuker dan een met zorg 
zelfgemaakt cadeautje te geven. Het hoeft niet duur te zijn, als het maar liefdevol gemaakt is en
 er mooi uitziet.
Voor een echte keukenprinses, of juist voor die man die wel wat meer in de keuken mag staan, 
geef je een bijzonder en kleurig olietje cadeau.
De basis van deze olie zijn rode pepers, maar je kunt oneindig variëren 
met allerlei kruiden en specerijen.
Heb jij geen moestuin met pepertjes? Ze zijn overal te koop en vooral bij toko's niet zo duur.

Ik heb inmiddels voor járen en járen genoeg pepers :). Toen ik laatst Lia 
een deel van mijn peperoogst gaf, daagden we elkaar uit er iets bijzonders van te maken.
Van  sambal heb ik inmiddels genoeg en gevulde pepers heb ik ook al eens gemaakt, 
dus het moest iets anders worden.
Ik maakte chili olie!
En dit is zó eenvoudig!
Het vergt alleen wat voorbereidingstijd en geduld.
Vervolgens kun je het lekker lang gebruiken om allerlei gerechten meer pit te geven.

Chili olie maken

Ingrediënten:
  • rode pepers
  • zonnebloemolie of olijfolie
Hoe pak ik het aan:
Je kunt allerlei olieën op smaak brengen met kruiden of specerijen. Om het veilig te doen, is het belangrijk om te werken met gedroogde ingrediënten en géén verse die nog vocht bevatten.
Dit om het gevaar op botulisme te voorkomen! 
Dus droog eerst je pepers of gebruik al gedroogde pepers.
Drogen kan in de oven op lage temperatuur of in een voedseldroger.
Bij verse pepers, op 70 graden, duurt het drogen zo'n 12 tot 15 uur.
De pepertjes zijn goed gedroogd als ze knisperen als je ze aanraakt.
Snijd de pepertjes in fijne stukjes.
Deze volgorde kan ook omgedraaid worden en dit verkort de droogtijd.

Werk trouwens met handschoenen aan omdat de pepers capsaïcine bevatten 
wat aan je handen blijft zitten. De capsaïcine, die de peper scherp maakt, 
zit vooral in de ribben van de peper, de inwendige zaadlijsten.
Doe de in stukjes gesneden, gedroogde pepers in een flesje. Ik gebruikte vier pepers 
voor een flesje van 250 ml. Hoe meer je gebruikt, hoe pittiger de olie wordt.

Schenk vervolgens de olie eroverheen.
Ik maakte twee flesjes en gebruikte zonnebloemolie, die perfect is om
 op hoge temperaturen te verhitten en daardoor uitermate geschikt is om te roerbakken.
En ik vulde een flesje met olijfolie. Lekker om een Oosterse salade meer pit te geven of
 om een risotto op smaak te brengen.
Natuurlijk kun je ook andere oliën gebruiken en gebruik maken
van hun specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan saffloerolie of sesamolie.

De olie is ongeveer na 6 weken goed op smaak, als de geur en smaak er goed ingetrokken zijn.
Je kunt de peperstukjes er uit zeven, maar dat hoeft niet.
De olie wordt licht rood van kleur.
Wát een leuk flesje olie.
De ontvanger van dit mooie flesje zal er blij mee zijn.
En als je er net als ik gelijk twee maakt, houd je zelf ook een pittig olietje bij de hand.
Doseren doe je naar eigen smaak en is even uitproberen.
Van deze olie kun je jarenlang genieten, want ze is erg lang houdbaar.