maandag 13 oktober 2025

Bladerdeegpompoentjes met kweepeer

Ik oogstte een grote flespompoen en heb nog heel wat kweeperen hangen...
Waar pompoen en kweepeer elkaar ontmoeten, ontstaat iets bijzonders.
 Dit idee zat al even in mijn hoofd, tijd om te delen! 
Is dit gebakje geen plaatje?!
De pompoen eten we een andere keer op, dit gebakje is zoet,
lekker bij een kopje thee of de koffie. 

Dit is bijna zonde om op te eten, behalve als je bedenkt dat het eenvoudig
en lekker snel gemaakt is.
Wat nou zonde? We maken er gewoon nog veel meer!!



Bladerdeegpompoentjes met kweepeer

      voor 4 gebakjes

Ingrediënten:
  • 150 g geroosterde kweepeer
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1/2 ei
  • suiker
  • 2 dunne kaneelstokjes
       en ook nodig:
  • bakkerstouw (baker's twine)

Hoe maak ik het:
De kweeperen zijn mooi rood en lekker op smaak gebracht tijdens het roosteren. 
Hoe je dit doet, lees je in mijn vorige blog: klik! Snijd de benodigde kweepeer in kleine dobbelsteentjes.
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes op een stuk bakpapier. Schep in het midden van elk plakje bladerdeeg een hoopje kweepeerstukjes.
Vouw de vier punten van het bladerdeeg naar binnen om een pakketje te maken.
 Vouw nu de andere punten ook naar binnen om een rond pakketje te maken. 
Draai om met de mooie (gladde) kant naar boven.
Verwarm de oven voor op 220°C.
 Knip per 'pompoentje' drie stukjes bakkerstouw van 20 - 25 cm af. 
Leg de stukjes touw als een 'plus' met één diagonaal op het bakpapier. 
Leg de kweepeerflapjes in het midden op de touwtjes. 
Knoop de touwtjes zorgvuldig aan elkaar vast aan de bovenkant, doe dit niet te strak!
Klop het ei los. Bestrijk de kweepeerbolletjes 
met het losgeklopte ei en bestrooi met wat suiker.
Zet ze op een bakplaat en schuif in de voorverwarmde oven. 
Bak ze in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin.
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.
Knip voorzichtig de touwtjes los en verwijder deze. Om het af te maken, 
zet je een stukje van het kaneelstokje in het midden van elk kweepeerpompoentje als 'steeltje'.
Leuk toch?!
Makkelijk te maken, super lekker en oogstrelend mooi.


Variaties:
  • Varieer met de vulling: gebruik eens appel met rozijnen en kaneel, of ga voor een zoete (hazelnoot)spijs vulling
  • Hartig kun je ze ook maken, neem dan een groentevulling en bestrooi met fijn geraspte kaas ipv met suiker
  • Vervang het kaneelstokje door een rolletje bladerdeeg wat je als een steeltje rechtop plaatst en meebakt.



Wanneer kwee en pompoen elkaar ontmoeten, is het herfst. Deze keer was het herfst in de keuken! 
En ik heb nog meer kweeperen...:)