Hazelnoten... je kunt er alle kanten mee op!
In deze tijd van het jaar voel ik me net een eekhoorntje en ik verzamel er lustig op los.
Vorig jaar vond ik zo'n drie hazelnoten: dit jaar heb ik er honderden gevonden.
En wees maar niet bang dat de eekhoorntjes niets krijgen... die komen hier in de randstad
niet voor. Dus voel ik me vrij lekker te rapen wat er letterlijk op m'n pad komt
Inmiddels zijn de meeste nootjes gekraakt.
Ik maakte al nougatine en wil nu graag hazelnootspijs maken.
Spijs is heerlijk zoet en zacht en zeker met de feestdagen voor de deur
een must-have in je keuken.
Onder het recept deel ik een aantal bakfavorieten die ik maakte met amandelspijs.
Die ga ik nog eens maken, maar dan met deze hazelnootspijs.
Begrijp me niet verkeerd, amandelen zijn luxe en verfijnd qua smaak, zeker in spijs.
Maar deze geroosterde hazelnoten zijn lekker karakteristiek en proef je goed in deze spijs.
Niet overheersend, wel verrassend!
En waar amandelen een hele reis achter de rug hebben - ze komen vooral uit Californië,
Spanje en Australië - raap je hazelnoten dus gewoon in eigen land.
De hazelaar is immers inheems en komt al sinds de Middensteentijd
(het Mesolithicum) voor in Nederland.
Zo verklein je ook nog eens je ecologische voetstap
terwijl je baksels er niet minder lekker om smaken.
Hazelnootspijs
Ingrediënten:
- 200 g bruine hazelnoten
- 200 g bio kristalsuiker
- 1 ei
- 1 bio citroen
Hoe maak ik het:
We gaan eerst de hazelnoten roosteren om de bruine velletjes te verwijderen en de karakteristieke hazelnootsmaak nog meer naar boven te halen.
Verwarm de oven voor op 180° C en rooster de hazelnoten 5 minuten
op een bakplaat.
Tussendoor kun je ze even husselen zodat ze rondom goed geroosterd zijn.
Wanneer de hazelnoten warm uit de oven komen, leg je ze tussen een theedoek.
Stevig wrijven en de bruine vliesjes blijven achter in de doek.
Doe de hazelnoten zonder ( of met zo weinig mogelijk) bruine vliesjes in de notenhakselaar
van de staafmixer. Een keukenmachine kan ook. Maal tot de hazelnoten fijn zijn.
Voeg de suiker toe en mix kort, zodat suiker en noten zich goed vermengen.
Klop het ei los en voeg dit toe.
Rasp de citroen op een fijne rasp.
Voeg het citroenrasp toe aan het hazelnootspijs. Pers een halve citroen uit en
voeg 11/2 eetlepel citroensap toe. Proef eventueel, want het mag niet overheersen.
De overgebleven helft bewaar je in de koelkast.
Meng alles goed en
doe het in een goed afsluitbaar potje.
Bewaar de spijs in de koelkast en haal vlak voor gebruik eruit.
Ze is zo'n half jaar houdbaar.
Wacht twee weken voor gebruik, zodat de smaken goed op elkaar
ingewerkt zijn.
Deze hazelnootspijs is echt super lekker!
Ik kan bijna niet wachten om hier de keuken mee in te duiken.
In welke recepten ga jij deze hazelnootspijs eens uittesten?
Kijk voor meer lekkere bakrecepten, met of zonder spijs, op mijn bakpagina!
Genieten!