donderdag 2 oktober 2025

Kweepeersap met citroenverbena

 Met een overvloed aan kweeperen dit jaar, ga ik helemaal los. De vijf kilo die ik 
gebruik om dit kweepeersap te maken, slaat nauwelijks een bres in m'n voorraad kwee's.
En ook aan de boom hangen er nog meer dan genoeg.
Eerst maar eens dit sap proeven, dan komt daarna wel het volgende project.
Geniet van dit makkelijk te maken, heerlijk zoete sap.
Ik maakte het iets te zoet en paste het recept voor je aan.



Kweepeersap met citroenverbena


Ingrediënten:
  • 5 kg kweeperen
  • 200 g suiker
  • takje verse citroenverbena
      ook nodig:
  • sappan


Hoe maak ik het:
Sap maak ik met de sappan, ook wel ontsapper of stoomextractor genoemd. 
Ik vond nergens een recept van kweepeersap, dus tijd om het zelf te maken en delen.

Al eerder schreef ik over de werking van de sappan.
Heb je regelmatig veel fruit en nog geen sappan? Aanrader, hoor!

Hoewel... sap maken kan ook op de ouderwetse manier door het koken van fruit en vervolgens het opvangen van het vrijgekomen sap wanneer je de vruchten uit laat lekken.

Lees meer over sap maken en het gebruik van de sappan bij mijn blog over  bessensap
of druivensap maken.

De kweeperen hoeven niet geschild te worden. Snijd ze met klokhuis en al in grove stukken. 
Ik kon het niet nalaten en hield wat pitjes achter. Té mooi om er geen klovengel van te maken.  
Doe de stukken kweepeer in het bovenste gedeelte van de sappan.
Voeg de suiker toe en 
steek het takje citroenverbena ertussen.
Vul het onderste compartiment van de pan met water en breng aan de kook.
Zet de twee andere delen op de pan en sluit met een deksel.
Laat het vuur hoog staan, zodat het water borrelend blijft koken en de stoom
 de celwanden kapot maakt. Hierdoor komen de aroma's vrij en lekken weg
samen met het sap. 
Na 50 minuten is er voldoende sap gewonnen. Kook je het korter dan deze tijd dan
mis je sap, doe je het langer, dan gaan waardevolle voedingsstoffen verloren.
Zorg dat er brandschone flessen - voorgekookt in sodawater en omgespoeld met 
kokend heet water - klaarstaan. Zet deze lager dan de sappan en
 laat met het slangetje - ja, ja, gemak dient de mens -
het sap in de flessen lopen.

Van 5 kilo kweeperen, deze keiharde vruchten, kreeg ik ongeveer 2 liter sap.
Meer dan ik eigenlijk had verwacht.

Ik heb de suikerhoeveelheid in het recept aangepast. Ik nam
400 gram, maar dit is veel te zoet, zo wordt het bijna een siroop.
Dus 200 gram is meer dan genoeg voor deze aromatische peer.
Wanneer je geen zoetekauw bent, kun je vast met
nog minder suiker toe.  Of maak sap zonder suiker en voeg de suiker 
gewoon later nog toe.

Laat de flessen sap afkoelen en zet weg op een droge, donkere plek.
Heb je deksels met schroefdop, dan kun je deze op de kop wegzetten zodat
ze vacuüm trekken. Gebruik je een beugelsluiting, dan bereik je hetzelfde resultaat.
Deze ongeopende flessen kun je wel een jaar bewaren.
Eenmaal geopend bewaar je de fles in de koelkast, gebruik hem dan binnen 3 weken.

De overgebleven kweepeerstukken in het bovenste deel van de pan, 
gooi je natuurlijk niet weg! De kweepeer is zó ontzettend veelzijdig!
Hier kun je heerlijke 'carne de membrillo'  van maken: een Spaanse delicatesse met 
 veel suiker. Deze membrillo kun je lang bewaren en moet je echt geproefd hebben.
Meer ideeën komen eraan. Wanneer je meer inspiratie nodig hebt
kijk dan op mijn pagina 'fruit-uit-de-tuin'   voor alle kweepeerrecepten op een rijtje!
Geniet van deze heerlijke, vergeten vrucht!