vrijdag 16 juni 2023

Turks fruit met vlierbloesem

"Wow!! Zélf gemaakt?!"

Aarzelend vroeg ik de groep 'kenners'  mijn Turks Fruit te proeven en beoordelen.
De Turkse en Syrische mensen aan wie ik mijn vraag stelde, begrepen niet goed
wat de bedoeling was.... 

Maar toen ze door kregen dat ik zelf het Turkse snoepgoed had gemaakt,
-  als Nederlandse -  kreeg ik spontaan applaus.
Ik was wat onzeker over de smaak èn vooral de structuur.
Maar dát zit helemaal goed!
Op mijn vraag of ik er een blog over kon schrijven,
werden alle duimen de lucht in gestoken.
 Lokom, hun nationale snoepgoed, heb ik goed gemaakt!

'Wat ik er precies in had gedaan?' wilde een oudere vrouw weten.
Nou, dat beschrijf ik hier voor jullie....

Het is namelijk geen gewoon Turks fruit, maar gearomatiseerd met onze gezonde,
heilzame, overheerlijke, voorjaars vlierbloesem!! 
Jaren geleden maakte ik dit al eens, maar toen liet ik na er over te bloggen. 
Tijd voor een herkansing, want dat de vlier bloeit is elk jaar een feestje!!
Neem de tijd om het te bereiden... het is niet het makkelijkste recept.
Achteraf bedenk ik me,  was dit de reden dat ik het recept niet eerder heb beschreven.

Hoe ik het dit keer heb gedaan, volgt nu....


Turks fruit met vlierbloesem

    voor 50-60 snoepjes

Ingrediënten:
  • 12 vlierbloesemschermen
  • 400 g bio kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 600 ml water
  • 90 g maizena + 20 g
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 20 g poedersuiker
      verder nodig:
  • kruidenbuiltjes of papieren theezakjes
  • blender
  • evt suikerthermometer


Hoe maak ik het klaar:
Pluk de vlierbloesem op een zonnige ochtend op een plek waar weinig auto's rijden.
Was de vlierbloesem nooit! Dan verdwijnen de goede inhoudsstoffen. Laat de bloemschermen even liggen zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen.
Knip de vlierbloesemsteeltjes af en doe de bloempjes
 in een kruidenbuiltje of  papieren theezakje.
Doe 380 ml water in een pan en voeg hier de suiker aan toe. Breng aan de kook 
en verhit tot 115° C. Doe het vuur uit en laat het suikerwater een beetje afkoelen. 
Voeg tijdens het afkoelen het zakje vlierbloesem toe en laat in het suikerwater hangen.
Pers de citroen uit en roer het sap door deze 'suikervlierbloesemthee'.

Roer in een kom de maizena met het bakpoeder en 220 ml water  door elkaar. 
Verhit het mengsel op laag vuur in een kleine pan onder voortdurend roeren. 
Het wordt een dikke, lijmachtige substantie. Zet het vuur uit zodra je niet meer kunt roeren.

Doe het suikerwater zonder het zakje vlierbloesem, in een blender en voeg elke keer 
een lepel van het maïzena mengsel toe.
Laat 2 minuten mixen tot alle klontjes verdwenen zijn en het een dikke amberkleurige vloeistof 
is geworden. Doe terug in de pan en verwarm langzaam op laag vuur onder regelmatig roeren.
                Laat de pan op laag vuur staan en hang de zakjes vlierbloesem weer in de pan.

Je kunt het maïzenapapje ook onverhit onder voortdurend roeren aan het warme suikerwater toevoegen... als je het goed doet, krijg je geen klontjes en heb je geen blender nodig.
Dit is de langzamere methode. 

Blijf verwarmen en roeren tot de gewenste dikte is verkregen. 
De vloeistof moet een lobbige massa worden die blijft staan....
zoals hier op de foto te zien is.
Dit duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Haal de zakjes met vlier er weer uit. 
De vlierbloesemsmaak is nu goed in het mengsel getrokken. 

Zet een schaaltje of bakvorm klaar, bekleed met plastic folie.
Stort hier het mengsel in en zet een nacht weg in de koelkast. 
Haal het de volgende dag tevoorschijn. 
Bij mij is het nog steeds te vochtig en daarom laat ik het vervolgens, buiten de vorm,
 twee dagen op de aanrecht liggen om in te drogen.
Je kunt de massa ook uitspreiden en in een voedseldroger op lage temperatuur drogen.

Ik heb geprobeerd een deel opnieuw in te koken, maar dat werkte niet.
Na het indrogen werkt het bij mij het best om met de hand blokjes te vormen.
Neem de Lokom massa en vorm met iets vochtige handen er een rol van.
Breek hier elke keer een stukje van af en vorm er blokjes van, 
ter grootte van  een dobbelsteen.

Vermeng de maizena met de poedersuiker in een schaaltje.
Wentel elk blokje hierin zodat de buitenkant bedekt is met een wit poederlaagje.
En klaar is je Turks fruit met vlierbloesem.
In het Engels klinkt het nog mooier: klaar is je Turkish delight!

Bewaar de blokjes in een schaaltje buiten de koelkast.
Door de suiker bederft het niet snel en als de blokjes
wat verder indrogen op kamertemperatuur, is dat alleen maar goed.

Mijn Turkish Delight smaakt overduidelijk naar vlierbloesem en is heel zoet, 

Geniet!
En deel er lekker van uit!!

Geen opmerkingen: