Een olie is ook altijd fijn om mee te masseren en calendula-olie staat bekend om zijn wondgenezende eigenschappen.
Vooral brandwonden genezen wonderwel met calendula.
Het goede nieuws is dat je nu nog steeds calendula-olie kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een veldje of randje goudsbloemen, oftewel Calendula Officinalis. Je weet wel: deze beauty's!
Ze groeien en bloeien zeker nog tot eind van deze maand, deze prachtige nazomer!
En daarnaast heb je een pure olie naar keuze nodig.
Elke olie heeft zo zijn eigen goede eigenschap(pen) en uitwerking en het is handig om daar bewust gebruik van te maken.
Ik zet een aantal oliën voor je op een rijtje.
Deze informatie is ook, uitgebreider nog, te vinden op deze leuke blog.
Belangrijk! Test de olie even door een kleine hoeveelheid aan de binnenkant van je pols te smeren. Plak er een pleister op en wacht een paar uur om te zien of er irritatie of roodheid optreedt. Allergie voor amandelolie of tarwekiemolie komt regelmatig voor.
Amandelolie
Amandelolie is één van de meest veelzijdige oliën om te gebruiken. Je kunt het puur op je huid aanbrengen waardoor het bijvoorbeeld geschikt is als massageolie, het is voedend en vooral ook geschikt voor een droge of jeukende huid. Het trekt redelijk makkelijk in al laat het de huid wel enigszins vettig aanvoelen. Amandelolie kost rond de vijf euro.
Heb je een notenallergie, dan kun je amandelolie beter laten staan.
Abrikozenpitolie
Abrikozenpitolie heeft een lichte geur en is een goed alternatief voor amandelolie. Geschikt om puur op je huid aan te brengen, bijvoorbeeld als massageolie voor baby's en volwassenen (ook voor gezichtsmassages). Het bevat vitamine A en C en werkt uitstekend voor de ouder wordende, gevoelige, schrale of geïrriteerde huid. Bovendien revitaliseert en voedt het de huid. Trekt redelijk goed in en laat een minder vet laagje achter dan bijvoorbeeld amandelolie. Wel prijzig, je koopt het vanaf ongeveer twaalf euro. Na opening in de koelkast bewaren.
Avocado-olie
Avocado-olie ruikt enigszins nootachtig en is een erg rijke en zware olie die een vettig, bijna wax-achtig laagje op de huid achterlaat. Daarom vooral als mixolie te gebruiken (max. 10 %) Het bevat o.a. vitamine A, B-complex, E en D, en is daarnaast erg voedend. De vochthoudende eigenschappen zijn vooral geschikt voor de ouder wordende huid, maar ook voor huiduitslag, eczeem, droge, stugge of geïrriteerde huid.
Redelijk prijzig, rond de tien euro. Na opening in de koelkast bewaren.
Kokosolie
Halfvaste olie met een smelttemperatuur van rond de 25 graden. Smelt makkelijk op je huid, trekt langzaam in maar laat geen vettig laagje achter. Kokosolie van koude persing ruikt licht naar kokosnoot. Werkt verzachtend en beschermend op je huid. Werkt tegen infecties en enigszins tegen UV-stralen. Verstopt de poriën niet en is geschikt voor de probleemhuid. Het is een stabiele olie die niet ranzig wordt en dus bijna oneindig houdbaar. Het is niet duur, verkrijgbaar bij de supermarkt, maar let op de kwaliteit. Ik neem altijd de biologische olie.
Ik gebruik deze tegenwoordig als dag- en nachtcrème en dit bevalt me heel goed!
Olijfolie
Rijke en vette olie met een specifieke (soms sterke) geur. Vanwege de geur vaak gemengd met andere basisoliën. Olijfolie werkt verzachtend, voedend en beschermend voor de huid, zonder deze af te dichten, maar laat wel een vettig laagje achter. Met name geschikt voor gevoelige, geïrriteerde en droge schilferige huid. Olie van eerste persing (extra virgin) is van de beste kwaliteit en het meest groen van kleur. Makkelijk verkrijgbaar en niet duur.
Sesamolie
Ongeraffineerde sesamolie heeft een zoete nootachtige geur en wordt daardoor vaak gebruikt in een mix. Het laat een licht vettig laagje achter op de huid maar trekt snel in. Een natuurlijke vochtinbrenger, rijk aan voedende stoffen zoals vitamine B, E en calcium. Ook geschikt voor eczeem, psorioasis en droge huid. Het houdt ongeveer 30% van de zonnestralen tegen en kan daarom gebruikt worden als een lichte bescherming tegen de zon en de effecten daarvan. Niet zo duur. Ongeveer 1 jaar houdbaar in het donker.
Sheaboter
Ook wel karitéboter genoemd. Wordt veel toegepast in crèmes en zalven vanwege de huidverzachtende en huidbeschermende eigenschappen. Smeltpunt ligt bij ongeveer 35 graden en daarom wordt het vaak gebruikt in een mix met andere oliën. Sheabutter laat een wasachtig laagje achter op de huid maar vaak is er maar een klein beetje nodig in een recept (ongeveer 3 %). Blijft 2-3 jaar houdbaar.
Tarwekiemolie
Een dikke olie met een zware nootachtige geur en rijk aan vitamine E, een natuurlijke anti-oxidant. Het bevordert het herstel van wonden, littekens en eerste graad- brandwonden. Verder helpt het de natuurlijke elasticiteit van de huid. Vaak wordt het in kleine hoeveelheden toegevoegd aan olie-mixen om de houdbaarheid van het eindproduct te verhogen (5-10%). Best prijzig. Ongeveer 1 jaar houdbaar.
Zonnebloemolie
Licht zoet ruikende olie. Trekt niet snel in de huid maar laat uiteindelijk geen vettig laagje achter. Wordt vaak gebruikt in een mix met andere oliën (zoals bijvoorbeeld amandelolie). Geschikt voor alle huidtypen. Verzacht de huid na zonnebrand en helpt bij blauwe plekken. Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt voor het macereren van kruiden en bloemen. Het is makkelijk verkrijgbaar en goedkoop.
Olie kan worden verrijkt door het toevoegen van etherische olie of door het laten intrekken (macereren) van geneeskrachtige of geurende kruiden en bloemen.
En dat is, hoe je calendula-olie kan maken.
Eerder dit jaar maakte ik al calendulazalf. De olie was hierbij een tussenproduct. Maar natuurlijk is calendula olie een volwaardig en goed te gebruiken product.
Wat moet je doen:
Pluk op een zonnige, droge morgen de bloemblaadjes van de goudsbloemen. Je kunt ook de bloemhoofdjes gebruiken, maar die bevatten meer vocht en daardoor duurt het drogen veel langer.
Je gaat de bloemblaadjes drogen. Ik doe dit gewoon simpel op een dienblad op een zonnige vensterbank. Maar het kan ook op een rooster op een droge, warme plek of in een voedseldroger.
Als de blaadjes droog zijn, kun je ze tot wel een jaar bewaren in een goed afgesloten pot op een donkere plek.
Van deze gedroogde bloemblaadjes maken we calendula olie.
Hiervoor infuseren we de olie naar keuze, met de goudsbloemblaadjes. Dit betekent dat de goede, werkzame stoffen vanuit de bloemblaadjes, in de olie trekken. Dit wordt ook wel macereren genoemd.
Kort gezegd zijn er twee manieren om te macereren.
- De snelle manier is om de blaadjes in wat vette olie "au-bain-marie" op het fornuis te zetten en zo voor een aantal uur zachtjes warm te houden. Op die manier stimuleer je de werkzame stoffen (die oplosbaar zijn in olie) vrij te komen. Daarna de blaadjes eruit zeven en de geïnfuseerde olie (het maceraat) overgieten in een gesteriliseerd potje. Koel, donker en droog is het ongeveer één jaar houdbaar.
- Een langzamere maar krachtigere manier is het zogenaamde "koud macereren". Daarbij overgiet je de gedroogde bloemblaadjes met vette olie in een schoon potje en laat het voor ongeveer drie weken op een warm zonnig plekje trekken. Door de warmte en kracht van de zon komen de inhoudsstoffen vrij en worden opgenomen door de basisolie. Na drie-vier weken de blaadjes eruit zeven en de geïnfuseerde olie (het maceraat) overgieten in een gesteriliseerd potje. Koel, donker en droog is het ongeveer één jaar houdbaar.
Ik gebruik altijd de 'langzame' manier, maar kies wat bij je past.
Door het maceren is de basisolie calendula olie geworden.
Natuurlijk kun je een deel van de gedroogde bloemblaadjes gebruiken en nog een deel bewaren, om dit met een andere olie of een mix van oliën te macereren.
Ik heb deze keer biologische zonnebloemolie gebruikt, alleen uit gemak, omdat ik het (altijd) in huis heb. Het is erg leuk om de olie af te wisselen en te kijken naar het resultaat.
Of maak een zachte calendula-olie en geef het als babyolie cadeau.
Wat een heerlijke olie!
Niet alleen om te smeren, maar ook om te masseren,
voor een gezonde en een verwonde huid,
Hier klaar om te gebruiken!
Smeer 'm!!
12 opmerkingen:
Dank je wel
Wat een fijne tips ik ga ze gebruiken
Graag gedaan en veel plezier met je eigen olie'tje...
Jeetje wat veel info dank jewel.ga dat nog eens op mijn gemak door lezen.maar ik heb druivenpit olie kan ik die ook gebruiken en voor wel huid type is die het beste dank jewel alvast gr leila
Hi Leila,
Ik had nog niet eerder druivenpitolie gebruikt, maar omdat ik hele goede verhalen erover las, heb ik het gekocht.
Ik denk dat je om Calendula-olie te maken, de druivenpitolie niet als enige draagolie moet gebruiken. Daar is deze olie te prijzig en te vet voor. Gebruik je graag druivenpitolie, dan zou ik zelf een oliemix maken. Bijvoorbeeld met zonnebloemolie en 10% druivenpitolie. Als het je voorkeur hebt, kun je er nog andere oliën aan toe voegen zoals shea butter of amandelolie.....Ik zou zeggen: experimenteer erop los.
Groetjes,
Tamar
Ik ben bezig met verse calendula blaadje in extra olijf olie
Ben benieuwd, Alain. Hoop dat je een mooi resultaat krijgt...
Hoi, Leuk dit allemaal te lezen en te proberen. Ik heb blaadjes gedroogd en ze in amandelolie gedaan. Ik wil gaan voor de langzame manier, het staat nu zo een kleine 2 weken en ik vind dat het begint te rieken ????? Is dit normaal of moet ik het wegkieperen ?
vriendelijke groeten
Liesbet
Hi Liesbeth,
Wat leuk dat je een materiaal hebt staan! Wat bedoel je precies met 'het begint te rieken'? Waar ruikt het naar?
Dit jaar ben ik nog niet begonnen, maar ik kan me van voorgaande jaren niet herinneren dat er een specifieke geur vrij kwam. Waren de gebruikte blaadjes wel 'knisperig' droog?
Groetjes,
Tamar
Voor eerst ..... neen ze waren niet knapperig mag waren wel bij elkaar gekruld !! De geur riekt niet lekker, dus ik denk dat ik maar wegdoe (jammer van de amandelolie). Zal maar een goedkopere olie gebruiken.
grts Liesbet
Inderdaad jammer van de olie. Het hoort niet te ruiken, maar komt waarschijnlijk doordat je blaadjes niet droog genoeg waren. Hierdoor komt er vocht (water) bij je maceraat waardoor deze sneller kan bederven.
Succes met de volgende poging!
Dank je wel hoor !!
grts Liesbet
Een reactie posten