maandag 30 november 2015

Kruidenbuiltjes en anijsmelk

Van de week maakte ik anijsmelk voor zoonlief, op de old fashioned manier. 
Gewoon anijszaadjes in een zakje met melk en suiker opzetten..... Maar toen greep ik mis. 
Ik had geen zakjes meer.
Gelukkig heb ik nog een hele lap kaasdoek liggen. Goedkope en permeabele stof.
Ik maak een voorraad zakjes ervan. Ideaal voor het maken van anijsmelk, 
maar ook te gebruiken als kruidenbuiltje (voor kruidnagels, pimentkorrels, 
kardemompeulen, laurierblaadjes etc.) in een stoofpot. 
Natuurlijk kun je deze zakjes hergebruiken: uitspoelen en wassen. 
Zo kun je er lang plezier van hebben.
Ook leuk om cadeau te geven! Met wat verse of gedroogde kruiden erbij bijvoorbeeld.
Het is heel simpel te maken en een leuk werkje, als je er tenminste niet gelijk 100 gaat naaien.


Kruidenbuiltjes

    voor 8 kruidenbuiltjes

Benodigdheden:
  • lap kaasdoek van zo'n 75 bij 25 cm
  • bakery touw
  • naaimachine
  • centimeter en schaar

Hoe pak ik het aan:
Neem de lap kaasdoek, een schaar en een naaimachine.
Knip lapjes van   8 cm x 20 cm.
Eerst omnaaien met een zigzagsteek.
Dan dubbel vouwen, niet in het midden, maar een rand van 1,5 cm extra aan één kant overlaten.


Naai de beide zijkanten vast  door gewoon recht te stikken. Vouw het binnenstebuiten en..... klaar!
Hoe simpel is dat?!
Voor het gemak naai ik er nog een touwtje aan vast. 
Kan ik het dichtbinden of uit de pan laten hangen. ....;)

 
Deze heb ik genaaid, ik kan voorlopig weer even vooruit!!


Nog even terugkomend op de anijsmelk. Sinds een paar jaar heeft 'de Ruijter' 
een nieuwe verpakking voor de anijsmelk. Eerst waren het anijsblokjes (3x12) , 
daar kon je zo'n 16 - 18 bekers anijsmelk van maken. Nu zijn het staafjes (10 stuks) en 
kun je er max. 10 bekers van maken. En dan is de prijs ook nog omhoog gegaan... 
Ik maak dus de anijsmelk op de ouderwetse manier. En is dat veel werk? Not at all!
Receptje?

Anijsmelk voor 1 persoon

Nodig:
250 ml sojamelk
1/2 l anijszaad
15 gr rietsuiker

Hoe maak ik het klaar:
Doe de melk in de pan, de suiker erbij en doe de anijszaadjes in het kruidenbuiltje. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat het ongeveer 15 minuutjes koken. Voilà! Klaar is je anijsmelk.

Past prima op van die gure dagen zoals vandaag.....

Oh ja.... ik heb afgelopen jaar anijs zaaizaad besteld. Op een beschutte plaats groeit hier een mooie anijsplant uit, waarvan je uiteraard de zaadjes oogst.
Dit jaar vond ik nog geen plekje voor deze plant, maar komend jaar wil ik zo ook mijn eigen zaadjes gaan oogsten..........


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leuk idee! Ik heb een plant die Roomse Kervel heet en ook naar anijs ruikt. Zou je dat hier ook voor kunnen gebruiken? Groet, Margriet

Tamar zei

Hoi Margriet,
Wat een verrassende, leuke vraag.
Ik heb wel gewone kervel gehad, maar geen Roomse... het klopt dat deze plant geurt naar anijs. Alles is eetbaar van dit plantje en hij wordt ook wel als zoetstof [Eng: sweet cicely] gebruikt.
Ik zou het zeker eens proberen. Ben heel benieuwd naar je bevindingen. Laat je het me even weten als het lekker is?

Anoniem zei

Ja en ik ga het proberen. Eerst even wachten tot het zaad heeft gevormd ;-)