maandag 28 maart 2016

Mijn moestuin (12)

Het tuinseizoen is wat mij betreft ècht gestart! En het thema deze week was voor mij:

poten en planten!

Dinsdag heb ik mijn nieuwe tuin in ontvangst genomen. Dat zal ik even uitleggen, want ik heb natuurlijk al lang over mijn moestuin geschreven en nu een nieuwe tuin?

Het zit zo: ik heb een moestuin om de hoek. Deze meet ruim 100 vierkante meter en ligt achter een huis waar studentes/stagiaires in wonen. Ze hebben het druk met hun studie en de grote tuin achter het huis wordt niet door hen bijgehouden. Deze tuin is in drie stukken verdeeld. De buurman die ook ècht de buurman in de straat is, heeft een stuk van ongeveer 150 meter. Iemand die ik al jaren ken en die me getipt heeft over deze tuin, heeft vervolgens een stuk van 100 meter en ik dus ook. Op de tuin stonden twee oude pruimenbomen, nog geplant door de vorige eigenaresse van het huis. Eén heeft een herfststorm niet overleefd, de andere nog wel.....
De rest is grond..... Weliswaar behoorlijk verrommeld en vervuild toen ik twee jaar geleden m'n moestuin begon, maar inmiddels wordt het steeds meer wát. In de herfst is er ook een kas opgebouwd, om exotische groentes te kunnen verbouwen,
Over deze tuin schreef ik mijn eerdere berichtjes en dit noem ik mijn moestuin.

Daarnaast werk ik al zo'n zes jaar als vrijwilliger op een wijktuin in de stad. Op deze tuin geef ik schooltuinlessen aan kinderen van groep vijf. In het voorjaar krijgen ze een eigen tuintje waarin ze hun eigen aardappel, ui, andijvie, tuinkers etc. telen....... Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen.
Links op de foto zie je de stokken in de grond die de schooltuintjes markeren Mooie, losse, zwarte grond! De kinderen kunnen over twee weken fijn beginnen!

Als vrijwilliger krijg ik altijd een tuintje voor mezelf. Als ik daar niet genoeg aan heb, mag ik samen met iedereen die interesse heeft,  een tuintje huren. Dat huren is eenvoudig en niet duur. Je kiest hoeveel vierkante meter je wilt hebben en betaalt dan van april t/m oktober één bedrag daarvoor.
Dat kost dit jaar maar 1,05 euro per meter. Dan is het al voor je bewerkt: mooie, losse, bemeste, zwarte grond. In oktober ga je eraf, blijft alles een tijdje rusten tot alle tuintjes worden geploegd (met tractor) en weer bemest. Super formule om eens een jaartje te kijken of het ook wat voor jou is.  De tuin ligt onderaan een dijk en ik vind het echt een heerlijk plekje. Beschut en snel warm, met een heerlijk fruit-gedeelte, met prachtige bloemenstroken..... een èchte lusthof!
Dit jaar heb ik ruim 25 vierkante meter tuin gekregen. Ik noem dit in mijn blogberichtjes mijn wijktuin.

Dan is het duidelijk over welke tuin ik het heb.
Oh ja.... en dan heb ik bij mijn huis nog een kasje, een kruidentuin en een vijgenboom. Die zal ik dan maar mijn huistuin noemen.

Afgelopen dinsdag was het tijd om op te starten met alle vrijwilligers van de wijktuin. We hebben er met elkaar weer zin in. Na twee uur plannen en dingen bespreken, onder het genot van een kopje verse brandnetelthee, was ik helemaal verkleumd. We zaten buiten, maar ja, het is nog maart.....
De schooltuintjes waren al allemaal gefreesd en afgemeten door twee harde werkers! Nu kregen de vrijwilligers die wilden nog een stuk tuin. Ik ben weer tevreden met het stukje dat ik kreeg. Vlakbij de composthoop en achter het watertappunt. Het seizoen mag van mij beginnen!

Mijn tuintje ligt rechts naast en schuin vóór de houten schuttingdelen die je op de foto ziet. Achter die schuttingdelen bevindt zich de composthoop.


Op zaterdag had ik mijn tuindag gepland. En wàt was het lekker weer!! 
Ik begon 's morgens in mijn moestuin. Mijn kistje met uien en knoflook stond uitnodigend te wachten tot ik ook de uien in de grond ging doen.
Wat was de grond fijn te bewerken, na het fresen van vorige week: los, rul en droog. Precies zoals het moet zijn......  Alleen nog even een hark erdoorheen.
 Ik pootte twee rijen witte uien, gezellig naast de knoflook. Omdat ik de pootinstructies goed opvolgde, viel het me een beetje tegen hoeveel ruimte ik al kwijt was. Zeker omdat ik nóg twee zakjes uien had. Ik besloot de andere uien: een paar overgebleven witte en de rode en gele uien op mijn wijktuin te poten.  Ik zal de pootinstructies nog even uitleggen. Vorig jaar heb ik bij het oogsten uien uit de grond gehaald, die ongeveer even groot waren, als ik ze erin had gestopt. Misschien had ik ze veel te dicht op elkaar gezet en kregen ze het benauwd bij het idee om te moeten groeien ;). In ieder geval heb ik nu op de rij als afstand tussen de onderlinge uien 15 cm aangehouden en tussen de rijen zelf heb ik 30 cm aangehouden......
 
Beter wat meer ruimte kwijt, als weer veel te kleine uien.....

En ik plantte mijn kiwi. Toen ik van een tuinvriend hoorde dat zijn kiwi vorig jaar heel veel vrucht had gedragen (kleine vruchtjes maar wel lekker zoet!) dacht ik: dat probeer ik ook!
  
En hier staat 'ie dan!
De blaadjes zijn licht en met zachte haartjes erop.
Zou hij dit jaar al vrucht dragen??

's Middags was het tijd voor een fietstochtje: naar een dorp verderop om bij een kweker te snuffelen tussen de groenteplantjes. Mijn doel was in ieder geval om tuinbonen te kopen. Dit jaar wil ik dat voor het eerst gaan planten in mijn tuin. Ik heb al een lekker risottorecept met tuinboontjes in mijn hoofd...... Daar wil ik het wel op wagen!
~
Wel leuk om gelijk 'plantjesvergelijk' te spelen. Zijn mijn plantjes, die ik voorgezaaid heb, even groot, kleiner of groter? Aah nee..... de kweker wint! Zijn venkelplantjes en krootjes zijn echt een stuk groter. Wat dat betreft zou ik volgend jaar nog vroeger kunnen gaan zaaien......

En, hoewel niet gepland, kocht ik ook pootaardappeltjes!
Vorig jaar had ik op beide tuinen aardappels gepoot en bij elkaar haalde ik er zo'n 70 kilo van af. Wat heb ik dáár veel mee kunnen doen! En lang, want we eten gemiddeld één keer per week aardappelen......

Alle pootaardappelen kunnen nù al de grond in, maar wat is dan precies het verschil tussen vroege en late aardappelen? Dat kreeg ik eens uitgelegd. Vroege aardappelen kunnen vroeg geoogst worden: na 100 dagen. En late aardappelen worden laat geoogst. Ze zijn pas na 150 dagen uitgegroeid. Ik koos voor Santé, een late aardappel en ik koos Frieslanders, een vroeg aardappelras. Met beide soorten kun je bakken, koken, stampen, raspen etc. Lekker veelzijdig dus. Ik nam er van elk 20 stuks.
Je hebt trouwens ook nog een 'middel' ras, deze aardappels zijn niet vroeg en niet laat te oogsten, maar na zo'n 135 dagen.



In mijn aardappelmand in de schuur kwam ik trouwens ook pootaardappeltjes tegen..... overgebleven krielaardappeltjes van eigen oogst, waar nu uitlopers op komen. Ik weet niet precies hoeveel het er zijn, maar die ga ik ook fijn gebruiken. Dat kost me niks en daar houd ik van!

Op de terugweg ging ik langs de wijktuin. Met hulp van mijn lief en gezelligheid van mijn jongste dochter heb ik gelijk een goed tuinbegin gemaakt.
De drie-kleuren-uien gingen de grond in. Dat werden bij elkaar zo'n 8 rijtjes.
En de aardappels heb ik gelijk gepoot. Het was zulk zacht weer, dat mijn jas uitging en de eerste zonnestralen mijn blote armen streelden. Zo was het lekker doorwerken. Morgen is er regen voorspeld en wat in de grond zit, zit er alvast lekker in.
De late Santé is als het goed is klaar op di 23 augustus.... en de vroege Frieslander op ma 4 juli.
Staat genoteerd! 
Ach, je ziet er nog niks van, maar achterin ligt nu een plank en daarachter is een wat zwarter stuk omgewoelde grond te zien. Het resultaat van een middag noeste arbeid!

Terug ging ik nog even langs mijn moestuin.
Het is niet verslavend, hoor;)  maar kost wel wat tijd: zo'n moestuin.......
Daar gingen de tuinbonen de grond in. 
Het zijn ruim 20 stuks en ze zijn al goed geworteld. 

Omdat ze voornamelijk de hoogte ingroeien, mogen ze vrij dicht op elkaar geplant worden. 

Nog een emmer water erbij en dan is het tijd om te stoppen.
Ik voel me moe en voldaan!

En met wat regen erbij, kunnen
de planten lekker in hun eigen tempo gaan groeien.....

Geen opmerkingen: