startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zondag 27 maart 2016

Na Pasen

Pasen, waar we zo naar toe leefden,  is alweer bijna voorbij! Heb je de diepere betekenis van de geschiedenis van Pasen tot je door kunnen laten dringen?!

Hier een foto van het paastuintje. We maakten het zo'n drieën halve week geleden. Zoals je ziet is de heuvel begroeit met gras. Het tuinkers is al een keer geoogst en kan nog een keer geoogst worden. De grote schelp verbeeldt de steen die voor het graf lag. Maar op Paasmorgen was de steen weggerold..... het graf is leeg, Jezus leeft!

We laten de paastuintjes nog een tijdje staan, om dit heugelijke feit goed tot ons door te laten dringen. Het is Feest! Met een hoofdletter.....Èn......  hebben jullie lekker en toch niet te veel gegeten?
Al die voorbereidingen zijn vaak weer zo snel weg.....
Ik heb na een periode van 'alcoholvasten' vanmiddag weer een wijntje gedronken.
Lekker! Maar matig zijn is ècht de kunst!


Als gezin gaan we na Pasen, om te herinneren en om vooruit te kijken, meedoen met de Omer-telling.
Omer betekent schoof, dus het tellen van de oogst. Joodse kinderen tellen de dagen na Pesach tot aan het wekenfeest.
Zo tellen wij de dagen na Pasen tot aan Hemelvaart en Pinksteren. Het duurt 40 dagen tot Hemelvaart en 50 dagen tot Pinksteren.We laten de kinderen iedere dag een witte, gedroogde boon in een potje doen. Daarbij zeggen ze (te beginnen op tweede Paasdag): "vandaag is het de eerste dag van de telling van Pasen!" De volgende dag zeg je uiteraard hetzelfde over de tweede dag en je doet weer een boontje in het potje. Zo ga je door. Bij dag 7 zeg je: "Dit is de zevende dag van de telling van Pasen, dat is een week!" Bij de drieëntwintigste dag zeg je erbij: "Dit is drie weken en twee dagen!" Net zolang tot de telling 'vol' is. Dat is Pinksteren. Met veertig dagen is het Hemelvaart, dat zijn net zoveel dagen als er voor Pasen waren. Met Pinksteren komen we aan vijftig en is de telling vol, het feest kan beginnen.
Op deze manier leef je toe naar het volgende feest. En kinderen kunnen deze tijd van Pasen tot Pinksteren nadrukkelijk beleven.
 
Misschien ook een idee voor jullie? 
Een reactie posten