startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 13 februari 2018

Broodplankjes

Er is toch niets vrolijker - en vooral ook praktisch -, dan een gezellig gedekte ontbijttafel, waarop stijlvolle broodplankjes een plek hebben?!
De kinderen gebruikten al jaren felgekleurde, kunststof broodplankjes, ooit eens bij elkaar gespaard met gratis zegeltjes......
Het werd tijd voor wat nieuws! En met een man als meubelmaker is dat niet zó moeilijk te realiseren..... toch duurde de uitvoering van mijn plan even. Dat heb je soms. Maar nu ben ik met onze nieuwe broodplankjes erg in m'n nopjes.
En trots op mijn lief!!
En..... zo moeilijk zijn je eigen, gepersonaliseerde, houten broodplankjes eigenlijk niet te realiseren.Wij hebben in ieder geval zeven leuke plankjes voor eh...  weinig.


Werkwijze broodplankjes maken

Benodigdheden:
  • een stuk berkenmultiplex (op de foto zie je 12 mm dik en 9 laags)
  •  bovenfrees of figuurzaag
  • decoupeerzaag 
  • mal van mdf
  • lijmklem
  • schuurpapier
  • monocoat lijnzaadolie of transparante lak
  • zwarte stift of soldeerbout
Werkwijze:
Berkenmultiplex is mooi materiaal, maar hiervoor in de plaats kun je ook wat anders nemen. Ik beschrijf wat wij gebruikten. Berkenmultiplex kost ongeveer  15 euro per vierkante meter. Hier kun je zo'n twintig plankjes uithalen. Het is niet alleen bevredigend, maar ook lonend om zelf deze leuke broodplankjes te maken! Google maar eens wat houten broodplankjes ergens anders kosten.
Voordat ik foto's van de werkwijze kon nemen, waren de plankjes al zo goed als klaar; snelle man heb ik. ;)
Maar ik heb alles dubbel gecheckt zodat ik weet hoe deze plankjes gemaakt zijn en ook wat de alternatieven zijn als je geen meubelmaker bent en het op een andere manier of met ander gereedschap wilt maken.

Maak allereerst een schets van hoe jouw broodplankje eruit moet komen te zien.
Maak van de schets een mal. MDF is daarvoor geschikt materiaal, omdat het goedkoop is en de randen goed glad te schuren zijn.
Zaag de plaat met berkenmultiplex in rechthoeken of zaag al gelijk de ruwe vorm. Dit kan prima met een decoupeerzaag. De afwerking is lastiger met een decoupeerzaag, omdat je grove randen krijgt,

waar je nog lang aan moet schuren. Bovendien splintert het gauw.
Klem het stuk berkenmultiplex met een lijmtang op de mal. (Het is natuurlijk zonde om vast te maken met schroeven.....)
Peter gebruikte een bovenfrees om langs de omtrek van de mal het broodplankje uit te frezen, met een kopieerbeiteltje. Dat is een beiteltje met daaronder een wieltje die langs je mal loopt.
Je kunt ook een ander soort zaag gebruiken. Ik dacht aan een figuurzaag waar ik vroeger op school mee werkte, maar dan ben je wel vier keer zo lang bezig.
Na de juiste vorm te hebben uitgezaagd, schuur je zowel de boven- en onderzijde licht op. En schuur de zijkanten heel goed.
Wij vonden het leuk om de broodplankjes te personaliseren en hebben voor iedereen in de linkerbovenhoek de naam op de plankjes geschreven.

Het is beter om dit in te branden (met een soldeerbout bijvoorbeeld), maar laat ik eerlijk zijn..... dan liggen de plankjes bij ons over een jaar nog ongebruikt in een hoekje.;)
Dus ik gebruikte een mooie zwarte stift, een permanent marker is het beste.
En daaroverheen ging de monocoat lijnzaadolie. We hadden nog een restje staan van onze houten tafel die we hier ook mee behandeld hebben.
Je kunt ook gewone lijnzaadolie gebruiken of, als je het minder gezond voor het milieu wilt, kan transparante lak ook.
Let op, de letters blijven gevoelig voor uitvagen. En dat heb je natuurlijk niet, als je ze hebt ingebrand.
De broodplankjes zijn gelijk klaar voor gebruik!
En uiteraard niet geschikt om in de vaatwasser te doen! Daar kan hout niet tegen.
Maar even met een vochtig doekje afvegen is vaak al voldoende en ze kunnen hup, de kast weer in tot de volgende keer.
Je kunt er eventueel ook nog een randje rondom in frezen. Dan rollen de hageltjes en broodkruimpjes daarin, in plaats van op de tafel..... dat bedacht onze creatieve zoon, maar toen waren we al klaar.
En natuurlijk kun je er ook wel iets anders als een gewone, recht-toe-recht-aan boterham op eten.
Zoals een  broodje zuurkool òf
Jis' favoriete lunch: Mexicaanse pizza.

Gebruiken jullie broodplankjes?
Een reactie posten