We aten ze op Koninginnedag en nu natuurlijk op Koningsdag.
Dé oranjetompouce: die 'hoort' erbij.
En omdat er dit jaar van feestvieren op de gebruikelijke manier niet zoveel terecht komt,
is het snoepen van oranje tompouces misschien wel een hoogtepunt op deze feestdag!
Hoewel, het is altijd een hele uitdaging om zo'n tompouce netjes naar binnen te werken.
Vorig jaar las ik eens kritisch de ingrediëntenlijst door van de tompouces die in de winkel liggen.
Mijn lieve hemel: 14 E-nummers. Dit hoeft ècht niet!!
Waar zijn conserveermiddelen voor nodig als je deze tompouce op de dag zelf koopt en opeet?
Waarom kleurstoffen uit de fabriek gebruiken, terwijl ze ook in de natuur gevonden worden?
Dan maak ik deze tompouces toch lekker zelf?
En ha..... dat blijkt te kunnen. Tenminste : ik kan het, dus dan kun jij het vast ook!
Ben jij niet dol op E-nummers en houd je wel van iets meer uitdaging
dan alleen het eten van de tompouce?
Maak 'm zelf!
Oranjetompouce
Ingredienten:
- 1 vel vers bladerdeeg
- 2 wortels
voor de banketbakkersroom
- 2 eierdooiers
- 80 g fijne rietsuiker
- 25 g custardpoeder
- 30 g bloem
- 5 dl sojamelk
- 1 tl vanillesuiker
voor het glazuur
- 50 g poedersuiker
- 5 tl wortelsap, vers gemaakt
Hoe maak ik het klaar:
Een tompouce maak je in fases klaar, oftewel je bouwt 'm op. En eten moet je vers doen, want dat is het lekkerst!
Als eerste maak je de banketbakkersroom.
Roer de eierdooiers glad met de helft van de suiker. Voeg dan het bloem en de custardpoeder toe. Roer goed door. Voeg nu de overige suiker toe en roer met 3 à 4 el koude melk de massa los. Breng de overige melk aan de kook. Voeg het ei-custardmengsel al roerend met een garde aan de melk toe.
Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Breng al roerende weer aan de kook en laat het zachtjes 2 à 3 minuten doorkoken. Voeg de vanillesuiker toe en laat de zeer dikke room afkoelen, terwijl je af en toe blijft roeren.
Is de room te dik voor gebruik, dan kun je met een staafmixer het geheel wat gladder en zachter maken.
Laat de room staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de vellen bladerdeeg in rechthoeken: van 4 bij 10 cm.
Je krijgt op deze manier zo'n 10 tompouces uit een vel. Je kunt wat bladerdeeg bewaren of je maakt wat extra banketbakkersroom als je er 10 wilt kunnen uitdelen.
Prik de stukken bladerdeeg voor de bodem in met een vork.
Bak de rechthoekige bladerdeegstukken 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Haal ze er dan uit en druk de plakken met een schone theedoek plat. Bladerdeeg heeft de neiging om te gaan rijzen, maar dat is voor een tompouce niet wenselijk.
Bak de plakken daarna nog 10 minuten af.
Laat ze helemaal afkoelen.
Maak nu het glazuur.
Van een verse wortel kun je wat sap krijgen met behulp van een sapcentrifuge of slowjuicer.
Ook kun je de wortel raspen, het rasp heel goed uitknijpen en vervolgens het opgevangen sap gebruiken.
Je hebt maar een paar theelepels nodig.
Doe de poedersuiker in een schaaltje en voeg zoveel wortelsap toe, dat de poedersuiker goed los te roeren is.
De oranje kleur wordt lichter door de witte suiker, maar hóe leuk is deze gezonde, 100% natuurlijke kleurstof.
En nu het bouwproces:
Leg de rechthoekige, platte plakjes neer. Verdeel hier een dikke laag banketbakkersroom over. Leg het tweede plakje bladerdeeg hier bovenop. Snijd eventueel wat uitpuilend room weg.
Druppel en smeer hierover de glazuur en.....
Smullen maar!
Natuurlijk is deze tompouce gezonder als een exemplaar wat je aan een kraampje of in de winkel koopt. Ik weet precies wat er in zit. Er zit wel wat suiker in, maar geen zuivel en vooral geen E-nummers. In plaats daarvan gebruik je volledig natuurlijke kleurstof!
Nog enkele leuke tompouce weetjes:
- Een tompouce is altijd 4 x 10 cm
- Sinds 27 april 1967 is de oranje tompouce Koningsgebak, toen de Oranjes hem bestelden bij de geboorte van Willem Alexander
- De naam tompouce is gebaseerd op de naam van een circusartiest die zichzelf admiraal Tom Pouce noemde. Pouce betekent 'duim' in het Frans, de artiest was dan ook een dwerg
- Je mag tompouce, maar ook tompoes schrijven. Over de hele wereld is de tompouce bekend
- In Frankrijk wordt het 'millefeuille' genoemd wat 'duizend laagjes' betekent. In België heet het: 'boekske' of 'glacéke'. Napoleonbakske wordt de tompouce ook wel genoemd en daarom heet hij in Amerika, Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland 'de Napoleon'.
En nu kiezen hóe te eten: ga je breken, schuiven of gewoon happen?!
Laat het je smaken!
Fijne Koningsdag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten