donderdag 26 november 2020

Honingtijm keelpastilles

Een flesje hoestsiroop is onontbeerlijk bij een zere keel of kriebelhoest, 
maar in je handtas lepel en fles meenemen voor onderweg, is minder handig.
Daarvoor heb je keelpastilles. De keelsnoepjes uit de winkel bevatten weinig natuurlijke
 ingrediënten en zitten allemaal apart verpakt in plastic.
Wanneer je zelf keelsnoepjes maakt, kun je ze in een glazen potje of tupperware bakje meenemen,
 wat een hoop plastic scheelt. 
Ik kwam op het idee zelf keelpastilles te maken, doordat ik een paar liter tijm hoestsiroop maakte
 voor in mijn winkeltje. 
Het recept voor deze keelsnoepjes is hiervan afgeleid en bevat maar vier(!) ingrediënten.

 Oh, zó leuk:  keelsnoepjes met helende honing en verzachtende, hoestremmende tijm.
 Ik maakte deze hoestbonbons voor  het hele gezin en voor de héle winter.....


Eerlijk gezegd is het wel bewerkelijk: het kost veel tijd en het is uiterst belangrijk om op het juiste moment de keelpastilles te vormen: niet te vroeg en niet te laat!
Ik neem je mee in het proces van honingtijm keelpastilles maken.
Je kunt - passend bij jouw keelklachten en je persoonlijke smaak - je eigen variatie maken met andere kruiden.

 Ik koos voor tijm....

Tijm  (Thymus):
Tijm bevat thymol en dat is goed voor je luchtwegen, verzachtend voor je keel en het is hoestremmend. Je kunt van tijm ook een hoestsiroop maken: zoet en verzachtend en heel geschikt voor kinderen. Het recept vind je hier.

De beste tijd om tijm te plukken en verwerken is in het najaar, aan het eind van een zonnige ochtend.


Honingtijm keelpastilles

 Ingrediënten:

  • 60 g tijm
  • 5 dl water
  • 450 g rietsuiker
  • 2 el goede honing
  • poedersuiker (1000 gram?)


Hoe maak ik het klaar:
Spoel de vers geplukte tijm goed af. Doe ze in de pan met de halve liter water en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zacht doorkoken en laat een nachtje rusten.
Je hebt nu hele sterke tijmthee.
Zeef de volgende dag de tijm uit het water. Doe dit door een neteldoek, zodat je alle fijne takjes en stof eruit filtert. Doe dit twee keer.
Voeg de rietsuiker toe aan het donkerbruine tijmaftreksel.
Breng aan de kook en laat ongeveer anderhalf tot twee uur doorkoken. 
De siroop moet gaan geleren en indikken door de suiker, tot een stroop.
De temperatuur bereikt hiervoor zo'n 150°C
 en moet bruisend doorkoken.
Let op, het kan nu makkelijk overkoken (wat bij mij natuurlijk gebeurde).
Om te kijken of de gewenste dikte bereikt is en of de siroop goed gaat stollen,
laat je af en toe een druppel vallen in wat ijswater of op een schoteltje wat je in de koelkast
hebt gezet.  Blijft het dun en vloeibaar, dan moet je nog langer doorkoken.
Het kan zomaar dat je dubbel zoveel kooktijd nodig hebt. 
Dit is van verschillende factoren afhankelijk.
Blijf erbij en controleer je hoestsiroop regelmatig.
Het mag ook weer niet te hard of te lang doorkoken, 
want dan kan de suiker aanbranden en bitter worden.
Voeg op het laatst de lepels honing toe, roer goed door en zet het vuur laag.
Ondertussen heb je een dienblad of bakplaat klaargezet.
Stort  hier op een dikke laag poedersuiker.
Ik gebruikte vier poedersuikerbussen, maar schrik niet, je gebruikt de poedersuiker als mal 
en die suiker komt niet in de keelsnoepjes terecht.
Strijk de poedersuiker goed glad met de achterkant van een lepel.


Maak met een klein en stomp voorwerp ondiepe holtes in de laag poedersuiker.
Schenk de kokendhete en gelerende snoepjesmassa in een maatbeker met schenktuit.

Schenk voorzichtig de hete stroop in de ondiepe kuiltjes in de poedersuiker.
Let op, schenk niet te veel in één keer.
Als alle kuiltjes vol met stroop zijn, laat je ze afkoelen. Het gaat beter en sneller 
als je het blad in de koelkast zet.
Haal vervolgens de snoepjes uit de poedersuiker.
 Als er nog een dun laagje omheen blijft zitten, is dit prima.
Doe de snoepjes in een glazen pot, voeg een lepel poedersuiker toe, schud om en bewaar in de koelkast.

Zeef de achtergebleven poedersuiker en doe ze met behulp van een trechter terug in de suikerbus.

Wil je deze hoestbonbons bij je hebben voor onderweg, doe er dan een paar in een klein potje of doosje.
Let op: buiten de koelkast worden ze snel plakkerig.
Ook geschikt voor kinderen.
Neem bij een zere keel drie tot vijf keer per dag één of twee kruidenpastilles.
Laat deze pastilles door licht te kauwen in de mond en keel oplossen.

Het zou namelijk jammer zijn als je dadelijk van je kriebelhoest af bent 
en dan - door de hoeveelheid suiker in deze snoepjes - met gaatjes in je gebit zit.
Weet je trouwens dat het woord pastille uit het Engels komt en een zoete of medicinale pil is?
Ze is gemaakt van een dikke vloeistof die gestold is.

 Natuurlijk hoop ik dat je deze winter niet veel keelklachten krijgt.
Deze hoestpastilles zijn vooral werkzaam bij kriebelhoest en niet bij dieperliggende hoest 
of hoest met veel vastzittend slijm. Daarvoor gebruik je weer andere kruiden.

Stay safe, stay healthy!



4 opmerkingen:

Gabriëlle Ton zei

Lieve Tamar kun je deze ook zonder suikers maken?

Tamar zei

Goede vraag... ik heb een blog gelezen dat ze met alleen honing worden gemaakt. Maar de snoepjes worden nooit hard, omdat honing vloeibaar is. Hetzelfde geldt voor andere vloeibare zoetstoffen als ahornsiroop en agavesiroop. De suiker geleert en karamelliseert bij verhitting en wordt hard tijdens het afkoelen. En keelpastilles moeten vast zijn, anders blijft het hoestsiroop.
Maar je hebt gelijk wanneer je opmerkt dat er veel suiker in zit.... ;)

Anoniem zei

Misschien als je gelatineblaadjes erin gebruikt

tijdvoortamar zei

Het duurt inderdaad lang voordat de plakkerige hoestsiroop de gewenste dikte heeft bereikt. Goed idee - dank je wel - om daarvoor een bindmiddel toe te voegen, al zou ik voor het plantaardige alternatief gaan van maïszetmeel of arrowrootpoeder. 😉