donderdag 22 november 2018

Boterkoek met bramencrumble

Wie zegt er nu 'nee' tegen een lekker stukje boterkoek?
Lekker zoet comfortfood voor grauwe winterse dagen om je warm bij te voelen.
Ik maakte nu een wel heel lekkere variant: met een laag bramen(jam) en crumbles!

Want de hele zomer lang maakte ik jam in..... maar een boterham met jam zie je me nooit eten.  Gelukkig: met dit recept kan ik genieten van bramenjam (of welke jam dan ook) en het smaakt heerlijk.
En last but not least: het is ook nog eens snel klaar. Geniet je mee??

Boterkoek met bramencrumble

                      genoeg voor 12 punten
Ingrediënten:

  • 100 g volkorenmeel
  • 100 g biologische bloem + 40 g voor de crumbles
  • 175 g biologische roomboter
  • 125 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker (maak het eens zelf en klik daarvoor hier)
  • snufje fijn zeezout
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 150 g bramenjam (4 tot 6 el)

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Doe de meelsoorten, de suiker en het zout in een kom en roer door elkaar.
Snijd de boter in hele kleine blokjes en voeg toe. Klop het ei los en voeg de helft toe aan het deeg. Begin met kneden tot je een samenhangende bal hebt.
Neem een speciale boterkoekvorm en verdeel het deeg in vieren. Bedek de bodem met drie vierde deel van het deeg.
Verdeel hierover een laag bramenjam.
Maak met het overgebleven deegballetje een kruimeldeeg door de extra 40 gram bloem toe te voegen en het met je vingertoppen vlug door te kneden. 

Verdeel deze kruimels over de jamlaag.
Schuif de boterkoek in het midden van de hete oven en bak in 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat afkoelen voor het serveren.


Tips: 
  • Als je dit recept verdubbeld kun je dit ook in een vierkante vorm of op een kleine bakplaat bakken. Doe er een vetvrij bakpapier onder. Je kunt dan gemakkelijk blokjes snijden als je kleine hapjes wilt serveren of voor bij een high tea.
  • Je kunt elke smaak jam of gelei gebruiken voor deze boterkoek. Uitermate geschikt voor mensen met een grote jamvoorraad ;)
  • Gebruik eens suikervrije jam, voor een minder zoet resultaat

Verwen jezelf en geniet van deze heerlijke boterkoek!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Tamar,
Dank voor dit recept. Ik heb hem inmiddels 2x gemaakt, 1x met zelfgemaakte pruimenjam en 1x met zelfgemaakte aardbei-frambozenjam. Zo ruimt de voorraad jam lekker op en de boterkoek is echt super lekker!

Tamar zei

Graag gedaan! Ik heb deze boterkoek al heel vaak gemaakt: lekker snel klaar en 't ziet er feestelijk uit. En ja.... alle soorten jam kun je erin kwijt. 😉