donderdag 31 oktober 2024

Walnotenkaarsjes van bijenwas

De walnoten die ik deze herfst raapte, kraak ik voorzichtig...  houd je namelijk
 een mooie halve dop over, dan
kan dit eenvoudig worden omgetoverd tot een mooi herfstkaarsje. 
Gezelligheid ten top, in een dop!

Kaarsen maken: het is zó leuk om te doen!! En er zijn zoveel mogelijkheden...
Zoals deze mooie walnotenkaarsjes 
die prachtige staan in een herfststukje of stilleven.
Blij met bijenwas!
Ik mag dan een imker zijn zonder bijen, bijenwas heb ik nog genoeg. 

Als je elke dag paraffine kaarsen brandt, is dát - hoewel gezellig - niet zo goed
 voor je gezondheid en het milieu binnenshuis. 
Gelukkig is er het alternatief van bijenwas!
Bijenwaskaarsen zijn puur natuurlijke kaarsen, ze zijn duurzaam en
 hebben een gunstig effect op het luchtwegstelsel.
Bijenwaskaarsen branden langer dan paraffinekaarsen, ze hebben een natuurlijke, lekkere geur.
Ze produceren vrijwel geen rook en branden met een rustiger vlam dan paraffinekaarsen.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel en virussen. 

Online kun je zowel paraffinewas als bijenwas kopen. Aan jou de keus!
Ga jij deze sfeervolle kaarsjes maken?



Walnotenkaarsjes van bijenwas

Benodigdheden:
  • 250 - 500 g zuivere bijenwas
  • lege walnotendoppen
  • dunne lont, evt zelf gehaakt
  • vetvrij bakpapier of keukenpapier
  • maatbekertje
  • kookthermometer


Hoe maak ik het:
Verwarm de bijenwas au-bain-marie in een schaal of pan.
Roer af en toe en wacht tot de bijenwas gesmolten is. De smelttemperatuur - eigenlijk is het een smelttraject van bijenwas ligt tussen de 60° C en  67°C.
Zorg dat de temperatuur niet boven de 75° C  komt,
 anders verandert de structuur van de bijenwas.
Prepareer ondertussen de lont en de mal, in dit geval de walnotendop.
Zorg dat de walnotendoppen goed schoon en droog zijn aan de binnenkant en
 controleer op breukjes.
Zet de doppen op keukenpapier of vetvrij bakpapier.
De lonten prepareren doe je door ze stijf te maken met was. 
Hiervoor doop je ze in kaarsvet of bijenwas.
Weet je dat je ook je eigen lonten kunt maken? Kijk hier voor mijn blog daarover.
Ik had nog katoenen lont liggen, zelf gehaakt, super simpel.
Leg in de lont een knoopje.
Je kunt door dit knoopje de lont een beetje op z'n plek houden in de mal.
Knip de lont af op 2 cm boven de rand van walnootdop.
Je kunt ook lont nemen inclusief pitvoetje, die gebruikt worden om waxinelichtjes mee te maken.
 Ook dan moet je een stukje lont afknippen, de notendop is kleiner en lager dan een waxinelichtje.
Giet de gesmolten bijenwas over in een klein kannetje met goede schenktuit.
Let op: je zal dit kannetje bijna niet meer schoon krijgen, dus gebruik een oud kannetje dat je
speciaal voor dit doeleinde wil blijven gebruiken.
Giet de vloeibare bijenwas in de walnotendop
Zorg dat de lont op z'n plek blijft.
Je kunt hiervoor eerst met een klein laagje was de lont fixeren.
Daarna vul je pas de hele noot tot de rand. 
Houd het lontje eventueel tussen duim en wijsvinger vast om recht te houden.
Zorg vooral dat de lont goed in het midden zit, dat is wel zo veilig tijdens het branden.
De bijenwas stolt ook weer erg snel.
Dit kun je zien doordat de kaarsjes dofgeel worden.

Zo simpel is het maken van kaarsjes eigenlijk!
Samen met kinderen kaarsen maken, kan ook. Het is heel belangrijk dat er 
altijd een volwassene bij is, die de hete bijenwas schenkt.

En dan aansteken, kijk hoe mooi ze branden!
Let op! Als het kaarsje gaat walmen is de lont te lang of te dik.
Laat deze kaarsjes nooit zonder toezicht branden.
Ze zijn klein en de walnotendop is brandbaar.  Blijf erbij!
Geniet van een sfeervolle, vroeg donkere avond, lekker thuis op de bank
met deze mooie walnotenkaarsjes.
Sfeer en gezelligheid zit deze herfst in een notendop.





Geen opmerkingen: