woensdag 21 oktober 2015

Koken met peuters

Op de peuterspeelzaal waar ik werk, kozen we dit najaar voor het thema "restaurant ". Om maar bij mijn passie te blijven ;)!
Nadat de peuterspeelzaal omgevormd was tot 'restaurant Jip en Janneke' en er veel geknutseld was.....

.....pannen, koksmutsen, een drankjeskaart, bordjes met pizza, kleurplaten gekleurd, enz. enz......















.....stond er de afgelopen week zélf koken op het 'menu' bij Jip en Janneke. Dinsdag bakten mijn collega's pannenkoeken met de peuters. Woensdag gingen de kindjes samen pizza's bakken en donderdag gingen wij ..... oogstsoep maken: de oogst uit mijn tuin wel te verstaan. En ik maakte er een  groente-tomatensoep van.

Hier het recept, verhaal en tips voor het koken met (een groep) peuters.

Kinderen vinden koken vaak heel leuk! Het is leerzaam en spannend om je eigen eten te verzamelen, te snijden, te koken en te proeven. Eten komt niet uit een pakje, nee..... je moet er wat voor doen. En al je zintuigen gebruiken.

Wist je dat:
  • groentes ruiken
  • groentes anders voelen
  • en natuurlijk anders eruit zien
  • je groentes kunt snijden.....
  • maar sommigen ook prima kunt knippen
  • regenboogwortels oranje, wit of geel zijn
  • boontjes eigenlijk 'kusstokjes' heten....


Hier het recept, precies zoals wij de soep hebben bereid.

Recept groente-tomatensoep

Ingrediënten:
1,5 l water
3 groentebouillonblokjes
5 bosuitjes
3 (regenboog)wortels
1 courgette
3-4 stengels bleekselderij
10-12 sperzieboontjes
60 g penne pasta
1 fles tomatensaus (Sugocasa)

Bereidingswijze:
Breng in een grote pan 1 liter water aan de kook. Laat de peuters de bouillonblokjes openmaken en één voor één in de pan doen. Ondertussen kan een ander peutertje met een volwassene roeren.
Peuters knippen boven een bakje de bosuitjes in kleine stukjes. Als dit klaar is, mag het in de pan. Let op dat ze de rand van de hete pan niet raken.
Zorg bijvoorbeeld voor een stevig opstapje.
Ondertussen kunnen de peuters ook helpen met andere groentes te wassen in een vergiet. Laat ze maar voelen wat de verschillen zijn.
Peuters kunnen helpen met boontjes te punten. Op een snijplankje, met een bot mesje, kunnen ze dit best. Vervolgens kun je de hele bonen in stukjes laten knippen, weer boven een bakje.
Ook de courgette moet gesneden worden.
Dit is best lastig.
De hardere groentes zoals wortel en bleekselderij, kun je als volwassene beter zelf snijden.

Snijd alles in kleine stukken en doe het in de kokende bouillon. Na 10 minuten voeg je de (volkoren) pasta toe. Na nog 10 minuten koken voeg je de fles tomatensaus toe. Spoel deze om met (een halve liter) water, wat je ook bij de soep doet. Elke keer kan een peuter, met hulp en begeleiding in de pan roeren.

Na nog 5 minuten, kan de soep geserveerd worden, met een lekkere (volkoren) soepstengel erbij.
Natuurlijk heel goed blazen!!! 

Sommige kinderen vinden het een beetje 'eng' om te eten.
Maar, let eens op!  Het is geen gewone soep.........
De penne zijn eigenlijk net fluitjes. Als je er daar veel van eet, ga je sneller leren fluiten.
De bleekselderijboogjes lijken net bruggetjes. Natuurlijk niet voor grote peuters, maar wel voor kaboutertjes. En de boontjes heten eigenlijk 'kusstokjes'. Je kunt er samen, elk aan één kant van eten en in het midden geef je elkaar een kus..........

Als dat geen speciale soep is!!

Niet alle peuters aten de soep helemaal op, maar eigenlijk vond de juf dat weer niet zo erg.
Ik at hem héérlijk als lunch!!


Variatietips:
  • |Ik was vergeten verse kruiden mee te nemen. Als je soep wat langer trekt kun je best alvast een laurierblaadje, wat rozemarijn, tijm, oregano of selderij mee laten trekken.
  • Ik vind het heerlijk om er deels een tomatensoep van te maken. Dit kan ook met verse (soep)tomaten òf je laat het juist achterwege.
  • Met de 'niet-groente-vulling' kun je enorm variëren. Waarom altijd soepballetjes gebruiken? Hoewel: je hebt ook vega-balletjes of je kunt er blokjes oude kaas of feta doorheen roeren. Vermicelli kun je prima vervangen door pasta of rijst. Of voeg eens wat peulvruchten toe. Zo vult je soep meer en is het uitermate geschikt als maaltijdsoep
  • Laat kinderen langzaamaan wennen aan soep. Kies eerst voor ingrediënten die jouw peuter echt lekker vindt. Betrek hem bij de voorbereiding!  En pureer de soep. Dat eet wat makkelijker en dan zien kinderen ook niet iets drijven wat ze niet lusten.  ;)




 
 
 
 

Geen opmerkingen: