Met Pasen tik je een eitje.... als symbool van nieuw leven!
Ik tikte het Paasweekend een wel erg groot ei: een ganzenei!
Een weekend in de natuur zorgde niet voor een stijlvol gedekte brunchtafel, maar wel voor een bijzondere, culinaire beleving die al begon bij het wandelen op een onbewoond eiland.
Een paar weken geleden zag ik dit voorjaar de eerste kuikentjes.
Het Paasweekend zag ik vier van deze schattige donsballetjes met snaterend snaveltje
voor het eerst het water ingaan. Hoe? Kijk snel onderaan dit blog....
We vonden een heleboel ganzeneieren los in het gras, of in een verlaten nest.
En wat ik twee jaar geleden al wilde, heb ik nu gedaan: ganzeneieren gegeten!!
Want ja.... ganzeneieren zijn net zo goed eetbaar als een kippenei.
De kip is door ons gedomesticeerd en daarvan vinden we het doodnormaal
om de onbevruchte of beter gezegd onbebroede eieren te eten...
Van de gans als 'wilde' vogel is het minder gebruikelijk.
Maar leuk is het wel! Eieren uit het wild! En hoewel je ze ook kunt kopen,
is zelf zoeken veel leuker!
Maar hoe weet je nu of ze eetbaar zijn?
Ze moeten vers zijn en niet bebroed of onbevrucht.
Met een simpele test weet je of ze vers zijn. Doe de eieren in een grote schaal met water.
Blijft een ei drijven, dan is het te oud: het luchtzakje
aan de bolle kant van het ei wordt groter als het ei ouder wordt. Hoe meer lucht,
hoe hoger het ei in het water komt (drijven).
Zinkt het ei en ligt het op de bodem, dan is het ei vers en te eten.
Is een ei bevrucht of niet?
Bij kippeneieren kun je eieren schouwen vanaf een dag of vijf.
Bij ganzeneieren gaat dit niet. De eierschaal is veel te dik daarvoor.
Je kunt de eieren alleen maar testen door ze open te maken in een aparte kom
en hopen dat het ei goed is.
Twee jaar geleden vond ik voor het eerst ganzeneieren en die waren
helaas allemaal bebroed geweest. Dit was geen fijn gezicht.
Dit jaar waren alle eieren die we vonden goed om te eten.
Ik heb de ganzeneieren op verschillende manieren geproefd:
als omelet, als boerenomelet en als gebakken ei.
Eén ganzenei is ongeveer zo groot als drie kippeneieren.
Hoewel de eitjes van mijn krielkippen wel vier keer in een ganzenei passen ;)
Ik heb voor jullie een lekker receptidee opgeschreven voor een boerenomelet.
Lekker met ganzeneieren, die je eventueel kunt vervangen door kippeneieren.
Boerenomelet van ganzeneieren
voor 6 personen
- 3 ganzeneieren
- 200 ml ongezoete sojamelk of andere plantaardige melk
- versgemalen zout
- versgemalen peper
- bosje peterselie
- 200 g belegen kaas
- 1/2 tl paprikapoeder
- 2 uien
- 100 g krieltjes
- 50 g boter
- 5 kastanjechampignons
Hoe maak je het klaar:
Eigenlijk is een boerenomelet een prima manier om restjes groente en aardappel op te maken. Zó werd dit vroeger ook gebruikt. Alle koelkast restantjes kunnen in de omelet!
Lees dit gerust als een idee, in plaats van een recept.
Breek een ei in een aparte kom en kijk en ruik of het ei goed is.
Doe de goede eieren in een ruime kom en klop ze schuimig met de sojamelk.
Breng op smaak met peper en zout.
Rasp de kaas en roer 150 gram door het eimengsel.
Was de peterselie, snijd fijn en roer ook door het omelet mengsel.
Ik bakte van deze eieren twee dunne omeletten.
Je kunt er ook voor kiezen om één dikke omelet te bakken.
Smelt een klont boter in de koekenpan.
Maak de ui schoon, snipper ze fijn en fruit in de boter ongeveer 2 minuten.
Veeg ondertussen de champignons (of andere paddenstoelen) schoon
en snijd in dunne plakjes. Voeg ze toe en bak even mee.
Neem de aardappeltjes en bak mee tot ze rondom bruin zien.
Wil je paprika, tomaat, courgette, wortel of soepgroente meebakken?
Heb je een restje pasta of wat vegetarische wokstukjes?
Alles kan in de pan. Laat vijf minuten bakken.
Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem van de pan.
Schenk het luchtig geklopte eimengsel over de groenten in de pan.
Verdeel er wat (pittig) paprikapoeder over.
Laat op middelhoog vuur de omelet bakken tot de bovenkant gestold is.
Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten.
Laat het ei nu voorzichtig op een bord glijden en
keer het bord vervolgens boven de pan.
Bak nu de andere kant van de omelet op zacht vuur in de helft van de tijd.
Bestrooi ondertussen met de resterende 50 gram kaas.
Of geef dit er aan tafel bij.
Als lunchgerecht is dit lekker op brood of een bolletje
en ruim voldoende voor zes personen.
Als avondeten kun je vooraf een soepje geven.
Serveer deze boerenomelet met een salade en
stokbrood met verse kruidenboter.
Lekker in het voorjaar!
Maar als er eieren genoeg zijn, kun je een boerenomelet het hele jaar eten.
LET OP!
Wil je je eigen ganzeneieren rapen, dan moet je zeker weten
dat ze niet (meer) bebroed worden. Roof nooit een nest leeg!
Ten eerste zijn de eieren dan bevrucht en oneetbaar
en bovendien is de inheems voorkomende grauwe gans een beschermde diersoort.
Boeren denken hier misschien anders over, want ganzen kunnen voor
veel overlast zorgen, maar beschermd is beschermd.
Grauwe ganzen leggen eieren van eind februari tot begin mei.
Niet alle eieren komen uit, want maar één broedsel per jaar wordt groot.
De grauwe ganzen broeden 27 tot 29 dagen.
De eieren waar niet op gebroed wordt, kunnen zomaar ergens neergelegd worden
en kun je in het voorjaar dus zoeken om te eten.
Als alles goed gaat, zijn de eieren natuurlijk bedoeld voor de volgende
vertederende beelden:
We zagen hetzelfde nest ongeveer 12 uur later...
Toen we er langs liepen, wankelde het laatste kuiken net de rand van het nest over.
en buiten het nest zaten toen deze vier schattige donsballetjes.
Nog een beetje verdwaasd in het gras,
niet wetend dat ze eigenlijk bang voor mensen en honden 'horen' te zijn.
Onze Eef vindt ze ook lief
en wil ze liever beschermen dan kwaad doen!
Vader en moeder gans zijn wel bang voor mensen en gaan zwemmen.
En zo moeten deze kleine kuikens gelijk de eerste de beste dag al
het koude water in. Maar dát kunnen ze goed!
Wat zijn het dappere, lieve kleine ganzenkuikens.
Veel plezier in de grote wereld!
Ik heb maar niet verteld dat we ganzeneieren gingen eten....
hoewel we het vijfde ei in het nest hebben laten liggen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten