dinsdag 1 maart 2016

Vijgenboom snoeien

In de winter is het tijd om mijn vijgenboom te snoeien.


De beste tijd is zo rond Kerst, maar dit jaar raakte ik (en misschien mijn boom ook wel) in de war, doordat het zo warm was. Met Kerst was er zelfs nog geen nachtvorstje geweest.... en ik stelde het snoeien uit. Hoewel het eigenlijk wel hard nodig is.

Tegenwoordig heb je allerlei soorten vijgenbomen te koop. Ik ken veel mensen die mijn boom hebben gezien en ook een vijgenboompje willen. Zeker als ze ook mijn vijgen hebben geproefd of weten wat ik er allemaal mee doe. Maar ze kiezen vervolgens toch voor een kleine boom of beter gezegd een struik. Volgens mij groeien daar niet zoveel vijgen aan....
Ik weet echt niet welk soort vijgenboom ik heb, want we kochten deze zo'n 10 jaar geleden als jong, klein boompje bij een kweker in Zeeland, waar we toevallig terecht kwamen. Dat hij het zo goed zou doen en zo groot zou worden, hadden we nooit gedacht. (Kun je ook zien, hij staat veel te dicht bij de schutting geplant!)
De vijgenboom groeit van oorsprong in landen rond de Middellandse Zee, hij houdt van warmte. Daar worden ze gerust wel 7 meter hoog. Die hoogte bereikt mijn boom (nog) niet, maar hij groeit wel heel goed. Hij is zo maar 5 meter hoog, schat ik. Dus niet bepaald een struik....

Hoewel ik speelde met de gedachte dat ik het snoeien maar een jaartje zou overslaan, wist ik dat dit eigenlijk niet kon.
Tot ik afgelopen week las dat je een vijgenboom kunt snoeien van november tot en met februari.
Nu er eindelijk sprake is van nachtvorst, is het vast nog koud genoeg om de vijgenboom te snoeien, bedacht ik me.
Voorzichtig knipte ik op de laatste dag van februari een tak af.
























Héél voorzichtig, om te kijken of er nog geen sapstroom op gang aan het komen is. Als je één takje afknipt, is dit al duidelijk te zien. Een vijgenboom kan letterlijk 'leegbloeden' als je gaat snoeien in de verkeerde tijd van het jaar. Hoewel te zien is, waar straks de sapstroom gaat komen, komt er nog geen vocht uit.
Ik kan gaan snoeien: de boom is nog in winterrust!


Mijn boom is groot geworden, maar door wildgroei (en verkeerd snoeien), had ik van de zomer een minder grote opbrengst dan het jaar daarvoor. Onze vakantie speelde hierin ook een rol, evenals het feit dat de wespen de vruchten hadden ontdekt. Ze hebben er zeker 20 opgegeten.... Zonde!!
Maar ik hoop dat door deze snoeibeurt de vijgen weer volop gaan groeien.

Zo ziet mijn boom er nu uit!


De hoogste takken heb ik allemaal afgetopt, vlak boven een oog. Hierdoor kan zo'n tak weer zijtakken vormen. Alle takken die elkaar kruisen, heb ik weggeknipt. Er moet genoeg ruimte en lucht zijn binnenin de boom, zodat het zonlicht op alle plekken de vijgen kan koesteren. En dat de bladeren en vruchten sneller opdrogen na een regenbui.  Ook de takken die teveel de tuin ingroeien, of over de stoep groeien, knip ik weg.
Resultaat? Een meer dan volle groene container. En een boom die straks in het voorjaar kan uitlopen en in de zomer veel vruchten kan vormen die allemaal heerlijk rijpen om vervolgens te worden verwerkt door mij.
Dit is het zomerplaatje. Wat een grote bladeren vormt de vijgenboom, hè?

  Nog even iets over de vruchten. De boom draagt altijd vruchten. Koop je een boom, dan is het belangrijk dat je ook al vruchten ziet zitten. In de winter zie je kleine bruine en soms groene vijgen hangen in de verder kale boom. Dit is voor de zogenaamde winteroogst of tweede oogst. In het Middellandse zeeklimaat, oogsten mensen dan ook een tweede keer in het jaar vijgen. Hier in het 'koude' Nederland worden deze vijgen niet rijp. Ze worden op een gegeven moment zwart en vallen af. In het voorjaar, als de bladeren gaan groeien, vormen zich vanzelf weer nieuwe vijgen en die zijn voor de zomeroogst. Dan is het ook in ons land warm en licht genoeg voor een geweldige vijgenoogst.

Wat ik allemaal met een oogst van meer dan 30 kilo vijgen kan doen, zal ik dan hier beschrijven!
Ik verlang al weer naar de zomer...... 
Jullie ook?

Geen opmerkingen: