dinsdag 31 januari 2017

Tijd in mijn keuken (4)

Yeah! Ik ga een nieuwe serie starten, waarin ik beschrijf wat ik in een week allemaal in mijn keuken uitspook en klaarmaak. Hierin wil ik drie dingen elke keer laten terugkomen:
  1. mijn weekmenu,
  2. mijn keuken DIY's
  3. mijn keukenblunder
Bij mijn weekmenu kan ik voor mezelf terugkijken en de variatie en inspiratie van mijn gerechten met jullie delen. Ik kook altijd met seizoensgroente en altijd vegetarisch. Niet moeilijk, soms een uitdaging en vrijwel altijd lekker!  Sommige recepten plaats ik in afzonderlijke blogs, maar dat doe ik niet altijd.

Meestal heb ik een paar dagdelen in de week dat ik extra in de keuken sta. Heerlijk vind ik dat! Soms probeer ik nieuwe dingen uit, maak ik nieuwe voorraad, of ik moet extra veel groentes of fruit verwerken. Dit is afhankelijk van wat er groeit in de natuur, in de tuin of van wat ik krijg.
Regelmatig probeer ik nieuwe dingen uit: mijn keuken DIY's. Lees gezellig mee. Als ik het kan, kan jij het vast ook!
En als laatste een blunder, een grap of iets wat met kinderen & eten, of kinderen in de keuken, te maken heeft! Mijn keukenblunder.

Ik vind het zelf leuk om dit te gaan delen, hoewel ik niet van alles foto's heb, af en toe zal ik een klein recept delen,  maar vooral is het een kijkje in mijn keuken!
Ik zie wel of jullie het boeiend vinden om te lezen.......
Laat gerust een reactie achter, dat vind ik leuk om te lezen!


Mijn weekmenu:


In mijn keuken hangt een strip, met daaraan knijpers met de dagen van de week. Een beetje structuur vind ik wel handig en op zondag bedenk ik wat ik komende week ga eten.
Mijn weekmenu is vrijwel altijd gekoppeld aan wat ik in mijn tuin heb staan. En ook al is het hartje winter, dat gaat nog steeds door.
Ik zoek recepten uit bij de groentes die in mijn tuin groeien, of die ik heb ingemaakt. 
Ik vind het prettig en goed voor de variatie om te koken met recepten. Die haal ik uit kookboeken, bladen en van internet.
Vervolgens vul ik mijn weekboodschappenlijst aan, met wat ik nog niet in huis heb.
Aan de knijpers komen de recepten of briefjes met het gerecht erop.
Op maandagochtend doe ik met de bakfiets de 'grote boodschappen'. Praktisch en snel, als ik onderweg van school naar huis, op deze manier mijn boodschappen meeneem.


Deze week stond wel veel in het teken van boerenkool.
Zondag: 's middag hebben we geschaatst en 's avonds aten we Nasi Goreng. Ik maak dit klaar met gemarineerde tofu en serveer er allerlei lekkers bij: gebakken uitjes, een spiegelei, zoetzuur van courgettes, pindasaus, seroendeng, cassavechips, sambal etc. Allemaal zonder pakjes en zakjes, maar mét eetstokjes bij je bord! Klik hier voor mijn recept.

Maandag: Alternatieve erwtensoep. Het recept deel ik binnenkort, het is een heerlijk, voedzame soep of stoofschotel met daarin gedroogde paddenstoelen en ingevroren courgette. We aten er vers afgebakken, biologisch stokbrood met roomboter bij
Dinsdag: Boerenkool met couscous. Mijn  favoriete recept  met boerenkool en super snel klaar. Met een zak kant en klare boerenkool staat het binnen 20 minuten op tafel.
Woensdag: uhm......... gewone Hollandse kost, met krootjes oftewel rode bietjes. Gekookte aardappels, geraspte en gestoofde krootjes en een vega burger uit de supermarkt Mijn dochters zijn dol op aardappels, hun bord is zó leeg. Uit mijn tuin zijn de krootjes al lang op, deze waren gekocht, zelfs al voorgekookt en vacuüm verpakt. Wel biologisch!
Donderdag: het restant boerenkool, wat ik dinsdag teveel oogstte, had ik netjes schoongemaakt en nog even ingevroren. Het gemak is dat ik de boerenkool dan niet meer hoef te snijden. In bevroren toestand, brokkel ik het heel fijn. Ik  maakte alternatieve boerenkoolchili. Klik hier voor het recept. Geserveerd met bruin afbakstokbrood. Een lekkere, snelle maaltijd, vlak voor onze gezinszwemavond.
Vrijdag: Tijd om met mijn lief uit eten te gaan.
 
Voor zijn verjaardag gaf ik een cadeaubon om uit eten te gaan, in een restaurant naar keuze.
Ik kan het iedereen aanraden, want het is een slimme zet. Mijn lief gaat namelijk naar een restaurant, samen met mij. Ik geniet er zelf intens van èn ik hoef een avond niet te koken.
Dit gun ik mezelf trouwens alleen in de winter, als de groentes uit de tuin schaars zijn.
We aten bij 'Tot zo' in Zoetermeer. Een gezellig restaurant, met vriendelijke en vlotte bediening en het concept 'all you can eat'. Je bestelt elke keer een gerecht, geserveerd in een portie ter grootte van een voorgerecht. En voor een vaste prijs, kun je zoveel mogelijk gerechtjes proeven. Er zijn acht vegetarische gerechtjes, dus keus genoeg. Ook de nagerechtjes zitten bij de prijs in. Ze worden feestelijk en telkens verrassend anders geserveerd.
Super! Alleen, als echte risottoliefhebber, vond ik de Milanese risotto tegenvallen. Het leek wel dessertrijst.  En het zogenaamde 'unieke concept' met een mode-accessoire winkel, middenin het pand, geeft de entree een rommelige aanblik. Dat past niet bij het verder goed uitziende, hippe interieur.
Toch een echte aanrader: Tot zó in Zoetermeer!

En die arme bloedjes van kinderen? Die 'moesten' zomaar een keer naar de snackbar, met een bruinpapieren zak. Deze zak (degene die bezorgd moest worden met de krantenwijk, vorige week!) werd gevuld  met vier porties patat. Ik bakte er mozarellasticks bij en mijn zelfgemaakte mayonaise was nog het meest gezonde onderdeel van deze maaltijd.
Ach..... één keer in het jaar, zullen we maar zeggen!
Zaterdag: Risotto met aardperen. Ik maakte mijn  
gedroogde paddenstoelen op. Gebruikte mijn paddenstoelenolie en natuurlijk de aardperen. Ik bewaar ze in een emmer zand en pak er zoveel als ik nodig heb. Eigenlijk wel handig dit jaar, hoef ik niet elke keer naar de tuin voor een paar aardperen. En ook als de grond stijf bevroren is, kan ik ze nu eten! ;)
Aardperen kun je op deze manier lang bewaren, beter dan in de koelkast.
Zien ze er een beetje slap of rimpelig uit, dan moet je ze niet kopen, ze zijn niet meer vers.
Klik hier voor het recept van de risotto.


Mijn keuken DIY's:
Ik kan voorlopig geen gember meer zien!
Tjonge, ik had het even uit het zicht gelegd, maar nog steeds had ik een tas met gember liggen, zeker een kilo gember, schat ik.
Ik maakte eerst weer een voorraad gemberbier: zo'n vijf  à zes liter. Hier ging 250 g geschilde gember in. De omschrijving van hoe je gemberbier maakt, lees je hier
Ik vind het een super lekker drankje, maar omdat er veel suiker in zit, moet je het niet dagelijks drinken. In Suriname is het echt een feestelijk drankje.
Toen had ik nog veel gember over en ik besloot om hier gemberpoeder van te gaan maken. Dat neemt het minste ruimte in.
Gewoon fijn in mijn droger.
Ik moest echter eerst de gember fijn krijgen. Met de staafmixer lukte dit niet goed, dus ik besloot het in de keukenmachine te proberen. Met rasp en mes. Wat is die gember stug en dradig, zeg!
De stukjes gember die ik niet fijn kreeg, stopte ik in een plastic zakje, voor in de vriezer.
Het sap wat ik overhield, goot ik in een theeglas en dronk ik met heet water op. Zó! Daar kréég ik energie van, zeg! Wat een pittig en oppeppend drankje is dát!

De rest van de fijngemaakte gember, verdeelde ik over twee platen, op bakpapier omdat het heel vochtig was. Het droogde prima in.




Wat is het goed gelukt! En wat heb ik nu een grote hoeveelheid gemberpoeder.
Het is super krachtig. Toen ik met de staafmixer de gember tot poeder vermaalde, kon ik niet meer stoppen met niezen.
Hatsjoe! Proost!


Ik maakte verder deze week een klein bakje houmous of hummus. Voor de boerenkoolchili week en kook ik de bonen en kikkererwten zelf. Maar omdat ik niet precies de juiste verhouding wist, heb ik dat nu eens goed gewogen, vóór en na!
Een piepklein tabelletje:
                              rauw gewicht              geweekt gewicht          gekookt gewicht

Kikkererwten             300g                                567g                            625g  

Bruine bonen             400g                                765g                            910g


Je ziet dat het volume van gekookte peulvruchten meer dan twee keer zoveel is. Maar dat dit voor de kikkererwt en voor de bruine boon nog verschillend is.
Dit betekent dat het soortgelijk gewicht meetelt en verschilt per bonensoort.
Nou ja, ik was er even mee bezig en het is handig dat ik deze informatie ongeveer weet, voor een volgende keer.
Nu had ik dus van beide peulvruchten een bakje over. En van de kikkererwten maakte ik houmous.
Eenvoudig door er olijfolie, 1 eetlepel tahin, citroensap en een teentje knoflook doorheen te mengen. Even goed fijnmaken met de staafmixer. Kijk naar de dikte en smeuiigheid en voeg nog wat water of olie toe indien nodig. Al mag het zeker wat dikker blijven, dan hoe je het bij de supermarkt kan kopen. Op smaak brengen met zeezout en gemalen koriander en komijn.
Lekker met zwarte olijven op een broodje, een toastje of gewoon een lekkere dipsaus voor groentes. Als het goed is, proef je de warmte van de Mediterraanse zon......

Ik maakte verder:
  • Mayonaise (klik hier)
  • Handzeep (klik hier)
  • Boterkoek, voor de allereerste keer in mijn leven. Ik deed er gelijk maar (gekonfijte) gember doorheen, en hoewel machtig, was 't ie lekker!
  • Amandelspijs (klik hier)
  • Een nieuwe starter zuurdesem voor Herman, het vriendschapsbrood. Meermalen per dag roer ik door het lactosevrije papje op mijn aanrecht. Ik verwacht dat ik na een dag of 10 kan gaan beginnen met het recept volgen. Als je over drie weken een deel Herman wilt hebben, laat het me dan weten......   (klik hier voor de beschrijving en het recept)
Ik droogde appeltjes met kaneel, met een speciaal doel, maar daarover volgt later meer. Stay tune.
Ik zaaide alfalfa in een kweekbakje op het aanrecht.  Heerlijk om wat vers groen te kunnen eten bij de lunch, of gewoon een plukje op ieders bord. Vol voedingsstoffen en energie.

En toen kreeg ik de vraag of ik híer wat mee kon:
twee dozen vól lychees.
In totaal zo'n elf kilo!!
Ik zeg nooit nee, maar het is wel een werk en een gezoek, wat ik hier mee ga doen.

De kinderen vinden het lekker en nemen in plaats van een appel, een bakje met lychees mee naar school, ik deel her en der uit.
En in het weekend dronk ik dit lekkere drankje met lychees:
Dit drankje is gemaakt van 20 lychees, 1 appel, 2 el agavesiroop, 1/2 l water, 2 el citroensap en ijsblokjes.
Een heerlijk, verfrissend drankje, wat absoluut het verlangen naar de zomer oproept.
En nu nog iets verzinnen, voor die andere tieneneenhalve kilo!!

Mijn keukenblunder:
Terwijl ik de gember bij het aanrecht sta te schillen, dringt opeens een kwalijke geur mijn neus binnen. Wat raar, ik zie aan de buitenkant geen rotte plek of schimmel op de gember. Voorzichtig breng ik hem naar mijn neus om even beter te kunnen ruiken. Snif...... hè niks!
Ik kijk achter me en zie de deur van het toilet openstaan. Daar komt die walm vandaan.
Vriendelijk doch dringend verzoek ik mijn kleutertje de deur maar even dicht te doen, tot ze klaar is........


Tot volgende week!

Ben benieuwd wat je van deze nieuwe serie vindt. Heb je tips, ga je dit nooit (meer) lezen, wil je meer...... laat het me weten.

Geen opmerkingen: