zondag 21 december 2025

Kerst- of geboorteflikken

 Hoe je het ook bekijkt of viert, Kerst is van oorsprong een geboortefeest!
Jezus is geboren, een cadeau vanuit de hemel voor mensen op aarde.
Om door de (kerst)bomen het bos nog te kunnen zien, 
staat er bij ons - naast een kerststol - altijd beschuit met blauw-witte muisjes op tafel. 
En trakteer ik op school beschuit met muisjes voor mijn leerlingen.
Vorig jaar maakte ik voor collega's deze speciale kerstflikken en 
toen de kinderen dát zagen, wilden zij natuurlijk ook. 

Dus dit jaar maakte ik héél veel kerstflikken, meer dan genoeg voor iedereen. 
Als variant op de 'beschuit-met-muisjes' traktatie is dit een kleine herinnering 
waar het met het kerstfeest echt om draait,
 in een tijd waarin er toch al meer dan genoeg gesnoept wordt. 
Lekker bij de thee, bij het dessert of om cadeau te geven.
Mooi en niet moeilijk te maken!



Kerstflikken

    voor 40 - 45 flikken

 Ingrediënten:

  • 400 g witte chocolade
  • pakje blauw met witte muisjes
      en verder
  • kookthermometer
  • bakpapier
  • glas van 5 cm doorsnede

Hoe maak ik het klaar:
Flikken maken is niet zo moeilijk. 
Teken als voorbereiding op twee stukken bakpapier in totaal zo'n vijftig cirkels van 5 cm doorsnede.
Breek tweederde van de chocolade in stukken en verwarm in een glazen of metalen kom au-bain-marie.Witte chocolade heeft een lagere smelttemperatuur dan donkere chocolade. Werk met een kookthermometer, 
zodat je weet waar je aan toe bent. Houd als smelttemperatuur 40°C  aan. 
Ga niet hoger, het gevaar is dat de chocola gaat schiften en brokkelig wordt. 
Wanneer je blijft roeren op niet te hoog vuur, kan er niet veel mis gaan. 
Chocolade moet je tempereren om een mooie glans te krijgen en te zorgen 
dat ze krokant wordt.
Dit betekent simpelweg dat je de chocolade moet laten afkoelen zodra deze gesmolten is
 om hem op een lagere temperatuur te verwerken. Klinkt dit ingewikkeld?
Misschien heb je het wel eens iemand zien doen: de chocolade uitschenken op een koele, gladde
ondergrond en met een metalen spatel uitstrijken. Dit kan eenvoudiger!
Wanneer tweederde deel van de chocolade gesmolten is, haal je het kommetje of bakje 
uit het hete water en voeg je de achtergehouden chocolade toe. 
Door krachtig te roeren, zal deze chocolade smelten in de chocoladesaus
 zonder verwarmd te hoeven worden. Hierdoor daalt de temperatuur
waardoor de chocola de gewenste temperatuur - tussen de 28°C en 29°C - bereikt
 èn een glans en krak krijgt.
De chocoladesaus is nu klaar voor de flikken.
Neem het stuk bakpapier waarop je de cirkels hebt getekend, 
leg op een platte ondergrond  zoals een snijplank en
 schep met een lepel hoopjes vloeibare chocolade in het midden van de cirkels.
  Strijk met de bolle kant van de lepel de chocolade uit tot een rondje.
Strooi de blauw-met-witte muisjes erover en
 druk eventueel lichtjes aan. Wees niet te zuinig,
in zo'n klein pakje zitten muisjes genoeg.
Leg de nog zachte chocoladeflikken op een koele plek om te stollen.
In de winter kan het prima buiten, al moet het dan niet teveel waaien.
(Bij mij gingen er een paar de hele tuin door... )
Zet in de koelkast voor een half uurtje of zet tien minuten in de vriezer.
Bewaar de chocoladeflikken in een luchtdichte trommel.
Ze zijn prachtig om uit te delen of als cadeautje te geven.
Doe ze hiervoor per drie in een stukje cellofaan en bind vast met een lintje.
Voor school deed ik er een groot label aan...  Zouden deze geboorteflikken stof tot
 nadenken geven over de oorsprong van het Kerstfeest?!
Je snapt nu vast ook de speciale 'kerstkaars' die ik dit jaar brandt...
Ik wens je alvast hele mooie kerstdagen!!
En zoals je inmiddels van me gewend bent - wat dat betreft ben ik een 
aparte foodblooger - krijg je geen uitgewerkt kerstdiner
of suggesties voor vijf verschillende soorten zoveel-gangendiners,
maar wel deze betekenisvolle kerstflikken!

Geen stress.... geniet ervan!