'k Zal 't maar gelijk eerlijk bekennen: ik vind ze eigenlijk niet zo lekker,
die plakkerige bapao broodjes!
in Nederland terecht kwam, werd heel populair. 'k Vind het altijd een kleverige hap en
als ze al vegetarisch zijn, is het met onbestemde inhoud.
De inspiratie om ze eens zelf te maken kwam vanuit mijn tuin.
Er kwam ineens een vlucht oesterzwammen aan, die ik kon oogsten.
Van eigen boomstam. Mooi hè?!
Paddenstoelen worden vaak in de Aziatische keuken gebruikt en
verwerkt in tal van gerechten.
Zó kwam ik op het idee om een keer bapao broodjes te maken.
Ze zien er wat anders uit dan uit de winkel, iets minder plakkerig,
iets minder luchtig, maar met een lekkere vulling en
ik weet precies wat erin zit.
'k Moet bekennen... ze hebben me nooit eerder zó goed gesmaakt!
Broodje bapao paddenstoelen
Ingrediënten:
voor het deeg
- 400 g tarwebloem
- 50 g meel
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl suiker
voor de vulling - 3 el chili-olie
- 125 g oesterzwammen
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rode peper
- 75 g maiskorrels
- 1/2 el ketjap manis
- 1 el hoisinsaus
- 1 el tomatenketchup
- 1/2 el limoensap
- 2 el gesneden bosuitjes
verder nodig - stoompan of stoommandje
- bakpapier
voor de dipsaus, eventueel - 3 el ketjap manis
- 3 el ketchup
- 1 el citroensap
- 1/2 el sesamzaadjes
- 1 klein teentje knoflook
Hoe maak ik het:
Begin met het maken van het deeg. Doe 400 g bloem en het beetje tarwemeel in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe hier de suiker en het gist in. Schenk 275 ml lauwwarm water erbij en roer vanuit het midden. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te vochtig, voeg dan wat extra bloem toe, is het te droog, kneed dan met natte handen. Het deeg moet niet aan je handen plakken. Kneed ongeveer 10 minuten. Leg een - met heet water vochtig gemaakte - theedoek over de kom en zet het deeg 45 minuten op een warme plek - fijn bij de houtkachel bijvoorbeeld - om te rijzen.
Maak nu de vulling.
Veeg de oesterzwammen schoon en snijd in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
Snipper de ui. Hak het pepertje en de knoflook heel fijn.
Laat de mais uitlekken.
Verwarm de chili-olie in een wok op hoog vuur. Heb je geen chili-olie, neem dan
zonnebloemolie en voeg later een halve theelepel chilipoeder toe.
Doe de ui en paddenstoelen in de wok en roerbak 3 minuten. Voeg de peper en
knoflook toe en bak deze op middelhoog vuur 2 minuten mee. Roer regelmatig.
Voeg nu de mais, sojasaus, hoisinsaus, ketchup en het limoensap toe.
Zet het vuur laag, laat 2 minuten pruttelen.
Voeg dan de ringetjes bosui toe, roer door en zet het vuur uit.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem.
Neem het deeg en verdeel het in 10 gelijke porties.
Rol elk stuk deeg uit tot een ronde cirkel van ongeveer 10 cm doorsnede.
Rol het deeg niet te dun uit, anders kan de vulling gaan lekken.
Schep 1,5 el van de vulling in het midden van het deegrondje.
Laat aan alle kanten 1 cm vrij.
Vouw de randen van het deeg naar het midden en druk goed aan
zodat de bapao helemaal gesloten is.
Leg de bapao met de vouwnaden naar beneden op een
met bakpapier beklede bakplaat.
Maak zo ook de andere negen broodjes.
Heb je wat vulling over? Bewaar om dit in een hartig bladerdeegflapje te verwerken.
Laat de broodjes nog 45 minuten rijzen
onder een vochtige theedoek. Ik heb altijd wat moeite met
mooie rondjes te maken, maar daar kijk je vast doorheen. ;)
Pas op dat het deeg niet aan de doek vastplakt.
Stoom na het rijzen de bapao in een stoompan of
een (bamboe) stoommandje met twee of drie tegelijk in 20 minuten gaar.
Maak ondertussen de dipsaus. Roer alle ingrediënten door elkaar en klaar!
Geniet van deze zelfgemaakte bapao.
Je weet precies wat erin zit en dát proef je!
Dus maak gerust meer dan je op kunt.
De bevroren bapao kun je even kort stomen of opwarmen
in de magnetron op een later moment.
Lekker als warm lunchbroodje voor op 't werk!
Nu geen tijd om dit toch ietwat bewerkelijke broodje te maken?
Sla op voor volgend jaar!
En ik geniet nog even langer van
mijn zelfgekweekte 'grijze' oesterzwammen.