't Is geen onmisbaar ingrediënt in je keuken, maar 't ruikt o, zo lekker!
En het is o, zo leuk om te maken.
Ik heb het over citroenpoeder!
Dit blog hoort bij de serie wat je kunt maken met rest- of afvalproducten uit de keuken.
Wat de meeste mensen weggooien, daar kun je prima nog iets mee!
En dát zijn de leukste ideeën toch? Je gebruikt alles!
En heb je het eenmaal in huis, wie weet wil je dan niet meer zonder.
Citroenpoeder
Ingrediënten:
- biologische citroenen
Hoe maak ik het:
Opmerking vooraf: gebruik altijd biologische of onbespoten producten. Ik ga er vanuit dat je vers citroensap gebruikt in bijvoorbeeld een citroengroc, smootie, dressing of curry, you name it!
Wanneer je geen citroenrasp nodig hebt, gooi je de schil meestal weg. Maar da's zonde: van die onbespoten schil maak je namelijk citroenpoeder.
Snijd de schil met een scherp mesje heel dun van de citroen af, zonder het wit.
Dit kan ook prima wanneer je de vrucht eerst uitperst.
Kijk maar!
Ik vind dit bijna nog makkelijker...
Leg de gele citroenschilletjes - het wit is bitter - op een rooster in je voedseldroger.
Laat op 65°C 2 tot 3 uur drogen tot de schilletjes knapperig hard zijn.
Ga af op wat je voelt, de tijd is alleen een indictatie.
Heb je geen voedseldroger, dan kun je ook de restwarmte van de oven gebruiken.
Leg het te drogen product in de oven en laat de deur op een kiertje staan.
Of droog de schilletjes op de verwarming of
rijg ze aan een touwtje en hang boven de (hout)kachel.
Een notenhakselaar krijgt ze niet fijn genoeg, maar een electrische koffiebonenmolen
is perfect om fijn poeder te krijgen.
Eenmaal aangeschaft kun je 'm voor meerdere doeleinden gebruiken.
Ook uienpoeder en paneermeel maal ik hier tegenwoordig mee.
Alles over drogen lees je op deze pagina.
Bewaar het citroenpoeder in een goed afgesloten pot op een donkere plek.
Het leuke is dat je het poeder elke keer kunt aanvullen met nieuw gedroogde citroenschillen.
Waar gebruik je dit poeder voor?
Citpoenpoeder is een perfecte vervanger voor citroenrasp.
Je kunt het gebruiken in citroencake, thee, jam, limonade, gebak en kruidenmengsels.
Kortom, heb je het eenmaal in huis, dan is het veelzijdig en ideaal in gebruik.
En wordt het misschien stiekem onmisbaar in je keuken.
En lekker fris dat het ruikt wanneer je het potje opent.
Je gaat vanaf nu geen citroenschillen meer weggooien! Wedden?!
