maandag 21 juli 2025

Slasoep

 
Meestal krijg ik er geen genoeg van, maar na de achttiende krop sla uit de
moestuin wordt het bijna wat veel van het goede.
Sla, sla en nog eens sla!
Begrijp me niet verkeerd, je hoort me niet klagen! 
We verzinnen gewoon wat nieuwe recepten met sla!
Zoals vandaag. Op het menu stond: slasoep!
Is het alleen geïnspireerd op de sla uit de tuin of ook op het groene water 
waar we dit weekend met de boot doorheen voeren? 
Een soort groene soep, maar dan met een bijzondere algengeur?
Zie foto aan het eind...

Deze lichte soep gaat er altijd wel in, met heel veel sla uit de tuin.
Lekker als voorafje of bij de lunch.



Slasoep

     voor 6 - 8 personen

Ingrediënten:

  • 600 g sla (ong 2 kroppen)
  • 45 g boter
  • 3 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el oregano
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 l bouillon
  • 100 ml sojaroom
     voor de croutons
  • 25 g  boter
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sneetjes biologisch brood

Hoe maak ik het:
Een gemiddelde krop sla weegt 300 gram, maar het echte gewicht varieert, afhankelijk van de soort en grootte van de krop. Houd het gewicht aan, zodat je ook snijsla kunt gebruiken of meerdere kleine kroppen kunt combineren. Botersla, eikenbladsla, rode sla.... elke sla die je voorhanden hebt, kan in deze slasoep.
Smelt de boter in een ruime soeppan op laag vuur.
Pel en snipper de ui en fruit even licht in de boter. Pers de knoflook erboven uit. 
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Bak ze ongeveer 5 minuten samen 
met de ui en knoflook en voeg ook de oregano toe. 
Was de sla, centrifugeer droog en snijd grof. Voeg toe samen met de groentebouillon.
Ik maak altijd bouillon van zelfgemaakte bouillonpasta, maar bouillonpoeder 
of -blokjes kun je prima gebruiken.
Breng de soep aan de kook en laat met het deksel op de pan zo'n 10 minuten zachtjes koken.
Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep.
Roer de sojaroom erdoor en laat niet meer koken.

Voor de croutons smelt je de boter in een koekenpan. Pel de knoflook en snijd in plakjes. 
Bak heel even aan. Snijd het brood in dobbelsteentjes en 
bak in de knoflookboter op middelhoog vuur. Draai regelmatig 
tot alle kanten goudbruin en knapperig zijn.

Serveer de soep met de versgebakken croutons.
Een lekker soepje wanneer er volop sla verkrijgbaar is of wanneer je - net als ik - 
een overschot aan sla uit de tuin hebt. 
Wil je de soep vegan, vervang dan de boter door olijfolie.
Eet smakelijk!

Gelukkig ruikt en smaakt déze groene soep stukken beter dan de soep waar we doorheen voeren...
dit is zonder filter... ieeeeuww!

Maak jij sla wel eens op een andere manier klaar dan in een salade?
Laat zeker een reactie achter!

Deze week volgt nog een verrassend recept... met sla!
Geniet mee.


zondag 20 juli 2025

Perziksmoothie

Verbeeld je een koel glas dubbeldrank in de smaak perzik-sinaasappel.
Houd deze smaak vast, doe in een blender en in het kwadraat
en dan verschijnt deze superverse, dorstlessende, gezonde perzikensmoothie!
De verse perziken kreeg ik van Nelleke en ik bewonderde meteen de bomen 
waaraan ze groeien. Vers van de boom mocht ik allerlei fruit proeven. 
Ik waande me in luilekkerland! 
Er zijn zoveel rassen van de verschillende fruitsoorten, met elk hun eigen 
groeiwijze, smaak en oogsttijd.  Binnenkort meer over het bedrijf van Marcel en Nelleke, 
want dat dit een aanrader is en ik het niet voor mezelf mag houden, is wel duidelijk!
En dan liggen er heel veel perziken op de fruitschaal en ineens zijn ze allemaal tegelijk rijp.
Herkenbaar? Wat doe je er  mee? 
Vandaag eerst deze overheerlijke perzikensmoothie maken! 
Je weet niet wat je proeft: zo zoet en lekker!


Perzikensmoothie

     voor 3 grote glazen

Ingrediënten:
  • 400 ml vers sinaasappelsap
  • 2 bananen
  • 3 perziken

Hoe maak ik het klaar:
Vries een nacht van tevoren de bananen in. 
Hierdoor krijg je een romiger consistentie en wordt je drankje natuurlijk lekker koud.
Gebruik perssinaasappelen om 400 ml sinaasappelsap te maken.

Schenk in een blender of grote maatbeker.
Verwijder het zachte schilletje van de perziken en de pit.
Snijd de bevroren bananen in plakjes.
Mix eerst de perziken door het sinaasappelsap en voeg daarna de stukjes bevroren banaan toe.
Dit kan in de blender, maar ook met de staafmixer.

Serveer gelijk in een groot glas en 
geniet van je koude smoothie!

Super zoet en smakelijk!
En vooral heel gezond, zo vers!

Perziken... er komen er nog meer aan...
Ben jij de gelukkige met een perzikenboom in eigen tuin?
Wat is jouw favoriete recept met perzik?!

donderdag 17 juli 2025

Bloemenboter in koele en warme tinten

 Eén van de makkelijkste en meest toegankelijke manieren om met  eetbare bloemen
 aan de slag te gaan, is het maken van een lekkere bloemenboter.
Denk niet dat je een zoete, geparfumeerde boter krijgt.
De meeste bloemen smaken verrassend anders: licht pittig, hartig of kruidig.

Voor de feestelijke bbq voor oudste zoon z'n verjaardag, maakte ik snel een mooie 
en lekkere bloemenboter in paarse en blauwe tinten. Een 'coole' tinten bloemenboter.

Daarna kon een 'warme tinten' boter niet achterblijven.
Gemaakt van bloemen met vurige kleuren zoals rood, geel en vlammend oranje.
De manier waarop je bloemenboter maakt, is niet moeilijk en voor beide tinten hetzelfde.
Hoewel veel bloemen eetbaar zijn, is het natuurlijk heel belangrijk 
dat je zeker wéét dat ze eetbaar zijn. Determineer juist en bij twijfel niet gebruiken!
Ken je niet alle bloemen bij naam? Zorg dan voor een goede wildplukapp.

De kleurencirkel op de keukendeur biedt inspiratie voor warme en koude kleuren


Bloemenboter in coole tinten

      voor 250 g bloemenboter

Ingrediënten:                                                                         
  • 250 g biologische roomboter
  • allerlei paarse, blauwe en witte eetbare bloemen
  • snuf zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Leg de boter een uur van tevoren uit de koelkast.
Verzamel bloemen in koele kleuren. Blauw en paars in alle schakeringen zijn koele tinten.
Pluk bloemen uit je eigen tuin, vraag het je buren, het park of in een weiland.
Afhankelijk van de grootte van de bloemen neem je zo'n 20 bloemen of twee handenvol.
Denk aan de eetbare bloemen:
  • lavendel
  • bieslookbloemen
  • oreganobloemen
  • bernagie of komkommerkruid
  • paars viooltje
  • bloemen van de dropplant
  • korenbloemen
  • wilde cichorei
  • enz
bloemen uit de tuin voor het huis, in het adoptiegroen ;)
Spoel de bloempjes kort onder stromend water en laat voorzichtig drogen aan de lucht.
Verwijder takjes en steelaanzet en hak de knopjes en bloemblaadjes fijn.
Roer ze door de zachtgeworden roomboter samen met 
een paar draaitjes fijngemalen zeezout.
Doe de bloemenboter in een mooi schaaltje en decoreer met wat kleine bloempjes of bloemblaadjes.
Of leg de boter op een stuk bakpapier en rol op. Bewaar deze rol in de koelkast en 
snijd in dunne plakjes voor gebruik.
Wist je dat je bloemenboter ook kunt invriezen? Lekker makkelijk om in huis te hebben.
Verrassend in de winter wanneer er buiten geen bloemen meer bloeien....



Bloemenboter in warme tinten


      voor 250 g bloemenboter

Ingrediënten:                                                                         
  • 250 g biologische roomboter
  • allerlei rode, oranje en gelee eetbare bloemen
  • snuf versgemalen steenzout

Hoe maak ik het klaar:
Leg de boter een uur van tevoren uit de koelkast.
Verzamel bloemen in warme kleuren die je kunt associeren met vuur, warmte en energie.
Afhankelijk van de grootte van de bloemen neem je zo'n 20 bloemen of twee handenvol.
Denk aan de eetbare bloemen:
  • goudsbloem
  • daglelies in rood of geel
  • Oost-Indische kers
  • rozen in rood of roze
  • gele viooltjes
  • rode pimpernel
  • anjers
  • afrikaantjes
  • madeliefjes met hun gele hartjes
Sommige bloemen herken je misschien in de bloemenwinkel. Pas op! Daar moet je ze nooit
 uit gebruiken. Identificeer bloemen op de correcte manier en zorg dat je zeker weet 
dat ze vrij van pesticiden zijn.
Spoel de bloempjes kort onder stromend water en dep droog. Verwijder steeltjes en hartjes. 
Gebruik alleen de blaadjes en snijd ze heel fijn. 
Roer door de zachtgeworden boter en
breng op smaak met wat versgemalen steenzout.

Deze bloemenboter is in de koelkast twee weken houdbaar.
Bloemenboter is heerlijk op versafgebakken stokbrood bij soep of de bbq.
Maar staat ook feestelijk als dip of bij tapas.
Geniet van de verrassende smaak van bloemenboter!
 Want bloemen smaken allerminst bloemig en zoet geparfumeerd.
Vaak proef je juist krachtige, hartige smaken van bloemen waar je het niet van verwacht.
Probeer maar eens!

Geniet ervan...

woensdag 16 juli 2025

Courgettenestje met ei: lichte lunch

 Voor dit lichte lunchgerechtje heb je niet veel nodig: een verse courgette uit de tuin en 
wat proteïne in de vorm van eieren en kaas.
Want daar houden sportende kinderen van!
Dit idee deed ik op in de tuin, toen ik zag dat de eerste courgettes eraan kwamen.
Want als ze eenmaal komen, dan eten we eigenlijk de hele dag door,  óók bij de lunch èn
 de borrel èn tussendoor Courgette! 


Courgettenestje met ei

    voor 1 - 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 30 g boter
  • 80 g biologische belegen kaas
  • versgemalen zout en peper

Hoe maak ik het klaar:
Was de courgette en schaaf lange linten met een  mandoline of kaasschaaf.  Doe dit rondom zodat je niet bij de zaadlijsten komt.
Halveer de linten in de lengte. Leg ze op elkaar en vorm er met de hand een rondje van.
Rasp de kaas en zet klaar.
Smelt de boter in een koekenpan en zet de courgettelinten er rechtop in
als een soort nestje!
Neem een handje geraspte kaas en verdeel dit binnenin de courgettelinten.
Laat licht smelten op middelhoog vuur en breek er daarna een ei op.
Verdeel het ei een beetje tussen de kaas en courgettelinten door.
Strooi versgemalen peper en zout over het ei.
Laat de dooier heel voor een mooi nestje. Kapot breken mag ook,
hierdoor zal het ei nog beter uitlopen.
Verdeel nog een lepel kaas over de bovenkant en
laat op middelhoog vuur 5 tot 10 minutenbakken tot de bovenkant van het ei licht gestold is.
Eventueel kun je het nestje draaien, maar dit hoeft niet.
Laat het voorzichtig uit de pan op een bord glijden.

Maak een tweede nestje in dezelfde pan of gebruik twee pannen naast elkaar.
Serveer met een lichte salade of tomaat.
Een broodje erbij maakt het af.
Check de bijzondere bloemenboter op het broodje.
Daarover morgen meer....

Dit is een lichte lunch voor twee personen of een goed voedzame voor één.
Serveer eens als bijgerechtje in plaats van vlees, bij de avondmaaltijd!
Of als hapje bij de borrel.
Wanneer je het ook eet: geniet ervan!



Meer ideeën met courgette nodig?
Klik hier!

maandag 14 juli 2025

Fruitleer met pruimen

 Jippie! Het is weer pruimentijd!
En, lucky me: op mijn nieuwe tuin staat ook een pruimenboom(pje)!!
Toen ik iedereen op de tuin op pruimentaart had getrakteerd, 
werd de rest van de pruimen snel rijp en mocht ik alles plukken.
Snel wezen, voordat de wespen ze opeten en je een wespenplaag in de tuin krijgt.

Al heel veel recepten met pruimen heb ik gemaakt. Van smoothie tot jam, 
van likeur tot chutney. Je vindt alle recepten op een rijtje hier!
Maar fruitleer....
dát had ik nog niet gemaakt met pruimen!

Fruitleer wordt ook wel fruitleder, fruit leather, fruitgums, fruit roll enz genoemd. 
In Nederland is er geen gangbare naam voor fruitleer. Maar omdat de oorspronkelijke naam 
van het Engelse 'fruit leather' komt, is de Nederlandse vertaling 'fruitleer' geworden.
De naam 'leather' komt doordat fruitleer nog plakkerig mag aanvoelen na het drogen.
Fruit leer is een plak gedroogd, vooraf fijngemaakt fruit.  Dit kan bestaan uit één soort fruit, 
maar ook uit een combi. 
 Al eeuwenlang is dit in verschillende culturen een geweldige manier om fruit te verwerken
 tot een lang houdbaar product.
Een product om je vingers bij af te likken en super verantwoord. 
Wil je het bewaren, dan neemt het weinig plek in en voor een traktatie is het ook een super idee!
Het maken is niet zo moeilijk, het drogen kost wat tijd en het is dan ook het meest handig
 als je een voedseldroger of dehydrator hebt.
In fruitleer kun je prima overrijpe pruimen of pruimen met een plekje verwerken.
Zit jij nog midden in de pruimentijd? Aan de slag dan!


Pruimenfruitleer

    voor 4 grote rollen

Ingrediënten:
  • 1 kg pruimen (schoongemaakt)
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 sinaasappel
  • 2 rijpe bananen


Hoe maak ik het:
Was de verse pruimen, halveer en ontpit ze en snijd eventuele bruine plekjes weg. Werk met het schoongemaakte gewicht. 
Pers de halve sinaasappel uit. Pel de bananen en snijd in stukjes. De banaan wordt toegevoegd voor de zoete smaak en om een meer gebonden saus te krijgen.
Doe het verse fruit in een kom.
Voeg de specerijen toe en pureer met een staafmixer tot een gladde puree.
Schenk de verkregen vruchtenpuree, vloeibaar maar nog enigszins dik, 
op sheets of bakpapier die in de droogoven of dehydrator passen.
Schakel de droogoven in op 65°C.
Doordat je op lage temperatuur droogt blijven mineralen, B-vitamines en vezels bewaard. 
Heb je geen droogoven? Je kunt dit ook in een gewone oven maken.
Zet de deur van de oven op een kier zodat het vocht kan ontsnappen.
Een gewone oven is wel een stuk duurder in energieverbruik.

Na negen tot tien uur - voel en kijk regelmatig - is de fruitsaus ingedroogd 
tot een donkergekleurde, beetje leerachtige plak. 
Het mag nog wat chewy en sticky aanvoelen.
Als het is afgekoeld, pel je het gemakkelijk van het papier af.
Je kunt het in stukken snijden of knippen, zo deelt het makkelijk uit.
De smaak is lekker zoet, doordat de  suikers geconcentreerd zijn.
Het lijkt op een soort snoepmatje: (h)eerlijk, verantwoord snoepgoed voor jong en oud!
Vanmiddag laat ik alle kinderen van de moestuin proeven, mmjumm!

Je kunt fruitleer makkelijk oprollen om maandenlang te kunnen bewaren.
Maar wedden dat je dát niet kunt uittesten?
Heb je het eenmaal geproefd, dan blijft het niet zo lang liggen.
Veels te lekker!

vrijdag 11 juli 2025

Mosterddillesaus (koud)

 Deze stond al heel lang op mijn ooit-to-do-lijstje!
Zelf mosterddillesaus maken!
Deze (koude) mosterddillesaus is onze absolute favoriet en komt vaak in 't weekend 
bij een kaasplankje tevoorschijn.
Begin dit weekend goed en maak je eigen mosterddillesaus!


Mosterddillesaus

Ingrediënten:
  • 5 el grove mosterd  
  • 1/2 bosje dille
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 el biologische suiker
  • 2 el mayonaise (homemade klik)
  • 1 el volle yoghurt
  • 100 ml olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen steenzout naar smaak


Hoe maak ik het:
Meng in een ruime schaal de mosterd met de mayonaise en de yoghurt. Mayonaise maak ik altijd zelf, maar wist je dat je ook makkelijk mosterd - één van de oudste smaakmakers ter wereld - zelf kunt maken? Klik! 
Roer er de azijn, citroensap en suiker door. Pers het kleine teentje knoflook erboven uit.
Roer druppelsgewijs de olijfolie 
door de mosterdsaus, zoals je ook mayonaise maakt.
Was de dille goed, verwijder de steeltjes en snijd het groen heel fijn.
Roer door de saus.
Schep in een mooi, brandschoon potje. Laat de smaken intrekken en proef na een nachtje.
Bewaar deze saus in de koelkast, waar ze ongeveer 2 maanden houdbaar blijft.

Deze saus is naast een kaasplankje ook smaakvol bij de zomerse bbq, als dipsaus bij chips, 
bij ovengebakken aardappeltjes, bij bitterballen en gemengd met olie en azijn heb je een fijne dressing.
Kortom, reden genoeg om eens te maken.


Dat lekkere (en dure) sausje uit de winkel mag voortaan blijven staan.
Deze homemade saus valt zeer in de smaak. 
Jongste zoon vroeg al of ik dit echt vaker ga maken.
Tuurlijk, jongen! Ik zaai nog wat extra dille in de tuin!

Geniet van het weekend!


Tips:
  • je kunt de suiker weglaten en vervangen door een lepel honing
  • neem of maak honingmosterd en laat de suiker weg





maandag 7 juli 2025

Gastblog 'bloemkoolsoep'


Dit jaar bestaat mijn blog 10 jaar!! September wordt een feestelijke maand, want... 
tien(!) jaar is echt wel een feestje waard!! 
Mijn blog is uitgegroeid tot een fijn plekje op het internet wat veel mensen weten te vinden.

Ook zelf kijk ik vaak bij één van mijn recepten met verse groente in de hoofdrol. 
Als mijn moestuin in korte tijd twaalf kroppen andijvie en zestien kroppen sla geeft, 
is afwisseling wel fijn. 
Gelukkig staan er al veel gevarieerde groenterecepten online.
Maar er kunnen altijd nieuwe bij.
Omdat dit een feestelijk jaar wordt, vandaag een verrassend, nieuw recept. 
Deze keer niet van mijn hand, maar van Joyce als gastblogger.
Lieve Joyce, je volgt mijn blog al lang en liep mee met
 de wildplukwandeling in het voorjaar. 
Je leven is niet altijd makkelijk met een onzichtbare ziekte... 
Al eerder waren je mooie foto's van lekkere gerechten me opgevallen, 
helemaal passend binnen 'Tijd voor Tamar'.
Super dat jij een gastblog verzorgt.  Boordevol verse groentes uit het seizoen! 
De bloemkool groeit weer in mijn tuin, dit is een welkom recept!
Lees mee met Joyce Bakker! 


"Appelmoes…?"  zei iemand een keer nadat ik deze soep had gemaakt.
 En eerlijk het lijkt er wel op vanaf de foto.
Maar 't is een heerlijke bloemkool-prei-knoflook soep!
Met dit zomerse weer hebben we hier genoeg aan met zijn tweeën, maar je kunt het altijd
 aankleden met een lekker vers brood erbij, of een paar aardappels meestomen.
Want dit gezonde soepje maak je heel makkelijk en gezond in een stoompan.
Hoewel je het ook lekker kunt roosteren met wat olijfolie in de oven!

Bloemkoolgroentesoep

      voor 4 - 6 personen


Ingrediënten:

  • 1 medium bloemkool 
  • 2 medium preien 
  • 2 bollen knoflook (ja echt)
  • 2 gekookte/gestoomde eieren (voor topping)
  • 3 ⁠el bouillonpasta of groentebouillonblokjes of kruidenzout 
  • 1,5 l ⁠water, mag van Joyce een beetje op gevoel
  • 1 dl sojaroom
  • bosje ⁠bieslook of 3 lenteuitjes (als topping)
  • vers afgebakken meergranen stokbrood


Hoe maak ik het klaar:
Maak de bloemkool, prei en knoflook schoon, snijd in stukjes en doe ze in de stomer zonder olie of vet. 

Joyce gebruikt dit stoomapparaat, een stoompan kun je ook gebruiken

Stoom er ook de twee eieren bij. Je kunt ze apart koken, maar stomen kan dus ook! 
Als alles gaar is - na ongeveer 15 minuten - giet je het over in een pan en mixt het tot een glad soepje.
Ik houd dus van de dikte van appelmoes. 
Voor een kruidige smaak doe je er - vóór het staafmixen - de bouillonblokjesof het kruidenzout door.
De dikte van de soep bepaal je met water, ik gebruik meestal het overgebleven groentenvocht
 uit het stoomapparaat. Je kunt wat room toevoegen voor extra ‘body’ aan je soep.
Voor twee personen had ik een medium bloemkool, twee preien én twee bollen knoflook… 
Don’t be shy!
De twee gekookte - of 10 minuten meegestoomde - eieren  pellen en in stukjes snijden.

Serveer de soep meteen. Verdeel de stukjes ei erover als topping samen met 
wat stukjes bieslook of lenteuitjes. 
Smullen maar!


Dit lekkere recept van Joyce ga ik zeker proberen wanneer de volgende bloemkool
uit mijn tuin komt. Ben benieuwd.
Ga jij 'm proberen?!


Wil jij ook eens een gastblog verzorgen? Past jouw content bij mijn blog en 
heb je iets nieuws toe te voegen waar nog niet over geschreven is? Neem even contact met me op. 
Dat kan via de mail, in een reactie (klik) of via de socials.
Deel je mee in de feestelijkheden omdat mijn blog bijna tien jaar bestaat?
Houd andere acties en leuke tips in de gaten en zorg dat je erbij bent!