zondag 14 februari 2016

High tea

Toen ik als 16 -jarige naar Engeland ging om bij een bakker te werken, maakte ik voor het eerst kennis met een high tea. Deze typische Engelse traditie wordt tegenwoordig alleen nog gehouden op speciale feestelijke gebeurtenissen zoals een verjaardag, jubileum of bruiloft.
Voor de gewone weekenden wordt er wel vaak een afternoon tea geserveerd.
Ik had het grote voorrecht een echt Engelse High Tea mee te maken.
Super!
Het is een uitgebreide maaltijd, die het late diner vervangt en in minstens vier gangen geserveerd wordt. Het bestaat uit allerlei kleine hapjes. Dit gaat vergezeld met sloten zwarte, Engelse thee.

Ik heb inmiddels al van heel wat High Tea's genoten, maar ze zijn wel erg vernederlandst.
Nou ja..... Engels thee drink ik zelf ook liever niet. Geef mij maar lekkere, gezonde kruidenthee, zonder cafeïne en theïne.
Zoals wij de Engelse High Tea hier kennen en gebruiken, is het eigenlijk een  'Afternoon Tea'. Ook heel lekker en niks mis mee. Maar het is een stuk minder uitgebreid. En het vervangt geen complete maaltijd....

Nog even voor de mensen die het interessant vinden.
Bij een echte High Tea serveer je:
  1. een hartige koude gang (denk aan mini-sandwiches met zalm of ei en een beetje groen)
  2. een hartige, warme gang (denk aan stukjes quiche en hartige muffins)
  3. een gang met scones, geserveerd met clotted cream (is ongezoete room), marmelade en jam
  4. een warme, zoete gang (denk aan warme, zoete muffins)
  5. een koude, zoete gang (denk aan brownies, stukjes cake, taart, kwarktaart, bonbons, chocolade)

Serveer het in gangen en begin in de tweede helft van de middag.
Hier kun je gerust drie tot vijf uur over doen.
En dan......  dan zit je vol! Zeker tot de volgende ochtend.


Maar vandaag had ik een high tea, waarbij de hapjes en thee zeker heel lekker en interessant waren, maar alles erom heen nog meer.
Een nieuw project ging van start: na alle mannenemancipatie en mannengroepen die ontstaan bij ons in de gemeente, was dit een eerste bijeenkomst van het vrouwennetwerk 'Sparkle'.
En hoe krijg je vrouwen gezellig bij elkaar en uitgebreid aan het kletsen? Juist ja, met thee. Thee en lekkere hapjes: afternoon tea.....
Ik kende misschien de helft van de dames, maar wat was het gezellig!
En wat was er ontzettend veel zorg aan de sfeer en aan details besteedt.

We waren met ruim veertig vrouwen bij elkaar. Respect voor al die 'baksters'. Wat was dat veel werk geweest. En er was echt ruimschoots genoeg.


Wat ik zelf verrassend vond, was de zelfgemaakte lemon curd, geserveerd bij de scones. (waar ik
deze week net over geschreven heb). Ik mag het recept hier delen.
Zelf heb ik het nog niet gemaakt  (eigenlijk moet ik eerst mijn zelfgemaakte jammetjes gebruiken, vind ik zelf....) maar dat ga ik zeker een keer doen.



Lemon curd

Ingrediënten:
  • 3 eieren  (heb ik genoeg van mijn kipjes)
  • 3citroenen biologisch
  • 225 g fijne suiker (rietsuiker?)
  • 110 g boter
Hoe maak je het klaar:
Rasp de citroenen en pers ze uit. Smelt de boter au-bain-marie in een vuurvaste kom en voeg al roerend geleidelijk de suiker en de losgeklopte eieren toe.  Voeg de citroenschil en het citroensap toe en roer rustig door, tot het geheel lobbig is.  Haal dan van het vuur en bewaar het in een brandschone pot. Je kunt het, als je het in de koelkast zet, ruim een week bewaren.
Heerlijk bij scones maar ook geschikt bij allerlei andere baksels en taarten.....
Bedankt, Charlotte.

Wat ook erg lekker was, waren de 'rommelige appelgebakjes in een vormpje'.
Mmm.... ik vraag het recept nog een keer. Het lijkt me niet zo moeilijk..... dus dat is wat voor mij.

Na kennis te hebben gemaakt met een vrouw, die ook super gezond leeft, altijd fietst, alles biologisch koopt en lactose-vrij eet (wauw: respect!)  kreeg ik van haar nog een doggy bag mee met heerlijke, healthy koekjes. Lactose vrij en biologisch. Ik kon het niet beter treffen....




En..... wat is jouw ervaring met een afternoon tea of high tea?
Wel eens zelf klaar gemaakt?

Geen opmerkingen: