startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 13 juli 2017

Mijn moestuin (juli)

Oh...... wat heerlijk! Die moestuin in juli!
Met deze overvloedige oogst, kom ik dagen of misschien beter gezegd: gasten tekort om lekkere, verse gerechten voor te koken.
Kijk je even mee in mijn tuin?

Allereerst was het tijd om de aardappels uit de grond te halen. Je hebt allerlei soorten aardappelrassen, maar voor een tuinder is het vooral van belang of het vroege, middellate of late aardappels zijn. Ik neem altijd de 'vroege' aardappels en die moeten er na 100 dagen uit. De middellate doen er 150 dagen over, de late mogen 200 dagen in de grond blijven. Dan zijn ze  volgroeid......  Mijn aardappels konden er al in juni uit, maar doordat het zo'n klus is, was het er nog niet van gekomen.

Hoewel..... de eerste aardappels haalde ik eruit met de schooltuinles van groep 5. Wat was dit een leuk werkje..... spannend hoeveel aardappels er toch nog gegroeid zijn onder de grond.
En vervolgens kun je met aardappels natuurlijk hele lekkere dingen doen!

De kinderen van groep 5 leerden er gelijk chips en frietjes van bakken.
Natuurlijk moest er eerst worden schoongemaakt en gesneden..... wát een werk!
Maar nog nooit smaakten chips en patat zó lekker!
En ach...... ook de kleuters van groep 1 hadden twee aardappels geplant in hun eigen tuintje en die haalde ik er voor het jonge publiek uit. Hier mocht m'n dochter met haar neus vooraan staan en ook voor hen was er patat...... lekker!
Even een klein chipsreceptje tussendoor.
Voor het bakken van chips was je de aardappels goed schoon, het schilletje is bij nieuwe aardappels zó dun, dat kun je laten zitten.
Vervolgens schaaf je met een kaasschaaf er dunne plakjes af. Die dep je afzonderlijk droog. Dit gaat het beste in een schone, droge theedoek.
Vervolgens frituur je ze op 170 graden voor, in schone olie, in ongeveer 3 minuten.
Laat ze uitlekken, dep ze droog en frituur ze daarna nog een keer knapperig tot chips. Nu een minuut of twee.
Bestrooi met kruidenzout of specerijen naar keuze........
Wil je geen gefrituurde chips, je kunt ze ook in de oven bakken, gebruik dan ook de grill om een knapperig effect te krijgen. Ze worden echter nooit zo knapperig als in het hete vet.
Frituren...... het is minder gezond, maar voor een keertje is het toch niet zo erg?!

Maar goed, even terug naar de aardappels in mijn eigen tuin......
In m'n moestuin viel de opbrengst tegen......
Gelukkig heb ik nog een klein lapje grond bij de wijktuinen en daar kwamen van 20 aardappelplanten mooie grote piepers vandaan. Ik heb gelijk alles geoogst en het ziet weer mooi zwart. Dat was even anders toen ik aankwam......... Ik zal je de vóór-foto besparen. Ahum..... die vergat ik natuurlijk weer eens te maken ;)

Ik gebruik bij het aardappels rooien een korte riek die ik net van m'n opa heb geërfd en zet twee emmers klaar. Eén voor de aardappels, één voor het onkruid en het aardappelloof. Aardappelloof kan beter niet op de composthoop, omdat de aardappelziekte op deze manier terug de grond in kan komen.
Check en dubbelcheck goed of er geen aardappels achterblijven in de grond. Met een schepje woel ik daarvoor door de grond.

Ik heb m'n aardappels niet gewogen, maar ik denk dat ik bij elkaar zo'n 25 kg geoogst heb.
Nu denk je misschien: 'aardappels zijn zo goedkoop in de winkel, daar ga je toch niet al die moeite voor doen?' Nou, ik vergelijk mijn aardappels niet met de goedkoopste kiloknaller bij de supermarkt. Er wordt bij gangbare aardappels altijd gif gespoten tegen de aardappelziekte en ook tegen onkruid..... Dat gif komt de grond en ook de aardappel in. Nee, mijn aardappels zijn biologisch gegroeid en biologische aardappels zijn minstens 1,50  de kilo.
Maar als je de keuze hebt, dan weet ik wel wat ik liever koop.
Genoeg over de aardappel, hoewel ik er deze week al zó heerlijk van gegeten heb, dat ik het bijna ga opnoemen.....

Ook de eerste wortelen oogstte ik...... tussen al het loof zie je niet goed of er al dikke wortels groeien, maar als je het loof opzij buigt, vind je het antwoord op deze vraag. En wat smaken ze zoet, zó vers geoogst. Van het loof kun je trouwens wortelloofsoep maken. Koop je een bos wortels, gooi dan niet het loof in de winkel al weg...... meenemen en gebruiken;)

Ik blijf nog even bij de groentes.....
Wat deze bijzondere soort is?
Ach.... ik was iets te laat met de bloemkool oogsten. En aangezien het eigenlijk de bloem is, die je eet, kan die wat creatief  gaan groeien.
Maar toch heb ik deze bloemkool lekker door de curry gebruikt. In roosjes gesneden en met een saus, zie je niet dat 'ie zó buitenissig gegroeid is. Hij smaakte prima!


Na een halve dag hard werken had ik dit in mijn kruiwagen liggen: aardappels, sjalotten, courgettes, peultjes (onder de bessen) en fruit...... vers zomerfruit!
Van de courgettes oogst ik zoveel dat ik het niet erg vind, als ik er eentje vind......

...... waar de slakken zich aan tegoed hebben gedaan.
Hebben zij ook een feestmaal gehad.....
En kijk wat ik in mijn kas zie hangen?
Eindelijk een aubergine!
Ik ga nog wat bijmesten en goed water geven.....
dan wordt mijn geduld met deze vruchtgroente eindelijk - na drie(!) jaar - beloond!

Ik oogstte de eerste komkommer. Hij werd zo groot en dik dat de plant, die ik had opgebonden, naar beneden zakte. Tijd om te oogsten!
De schil was iets taai, maar in een verfrissende raita, kwam de komkommer goed tot z'n recht.
Verrukkelijk!

Even een zoekplaatje tussendoor.....
Ik leer de kinderen bij de tuinlessen altijd: "binnen is ons huis, maar als we buiten zijn, zijn we in het huis van de kleine en grote dieren. Heb respect voor een spin, een worm of welk dier dan ook".
Af en toe zie ik wat wegspringen als ik aan het werk ben...... leuk: een pad met een geweldige schutkleur!
Begin juli is het ook de juiste tijd om fruitbomen te snoeien. Dit doe je om de opbrengst van het fruit te vergroten door meer licht en lucht in de boom binnen te laten.
Ik snoeide mijn kleine pruimenboom, die ondertussen erg lange takken kreeg. Ook zag ik takken die elkaar onderling kruisen, die knipte ik weg. Denk bij het korten van takken eraan dat je niet meer dan een derde deel weg snoeit.


De braam groeit of beter gezegd, woekert min of meer in het wild.
Maar de bramen worden al rijp en combineren vast heerlijk met ander fruit.
De stokoude pruimenboom geeft, in tegenstelling tot mijn net gesnoeide, kleine pruimenboompje, al volop vrucht. En dit jaar is het véél!
Er is vorig jaar voor het eerst goed gesnoeid in het oude en deels dode hout.
Maar ik weet zeker dat mijn twee bijenvolken op de moestuin, ook meehelpen de opbrengst op een hoger level te brengen.
Heerlijk he?!
Ik maakte al jam, taarten, chutney, likeur....
De recepten hiervan komen volgende maand.........
En toen vroeg mijn alleraardigste tuinbuurman of ik even naar zijn druif wilde komen kijken.
Wat ik te zien kreeg, was dit.....
Het lijkt een Franse binnenplaats en zo weggeknipt uit een wijnreportage van Ilja Gort.
Eigenlijk was zijn vraag: "Ga je dit jaar nog wijn maken, Tamar?"
Mijn antwoord was: "Het ligt eraan of ik druiven krijg".
Want ja, mijn eigen drie druivenplanten houd ik alleen voor het grillige hout, lijkt het.
Vervolgens kwam zijn genereuze aanbod: "Alle druiven die hier hangen, mag je gebruiken. Ik knip er hooguit tien takjes af voor in mijn schaaltje yoghurt!"
Ik mag ze zelf al gaan krenten of snoeien of wat me maar goeddunkt.
Nou, dat is nog eens iets om naar uit te zien!
Ik beloof mezelf dat ik ze zó laat en rijp mogelijk ga plukken, om een volle, zoete, rijpe wijn te kunnen maken............
Oh..... en van de kruisbessen is het me nog gelukt een 'echte', Limburgse vlaai te bakken.
Ze zijn inmiddels allemaal geoogst, maar het recept van de vlaai ga ik nog wat verfijnen, voor ik het hier deel.
En de besjes..... ik heb personeel nodig om ze allemaal te plukken. Wie wil??
Ach....... als het dit jaar niet allemaal lukt, dan mogen de vogels wat extra snoepen.

Bij deze wil ik gelijk mijn blogpauze voor de zomer aankondigen.
Ik ga er even tussenuit!
Achter de schermen wordt er wel aan blogs gewerkt, hoor.
Inspiratie genoeg!
Maar ik ga ook ontspannen met mijn gezin en met heerlijk dikke boeken,
die eens niet over de moestuin, koken of imkeren gaan.
Ik hoop dat jij ook een heerlijk rustige tijd krijgt om te ontspannen.
En mis je m'n berichten heel erg? Er staan er bijna 350 online.....
er zit er vast nog wel één tussen om nog eens te (her)lezen of te doen.
Geniet!

Tot ergens in augustus!

Een reactie posten