donderdag 15 november 2018

Luxe appeltaart met stroopwafeldakje

Voor mijn lief, die vandaag jarig is, bakte ik een schandalig lekkere taart....
Als semi-Bourgondiër en echte Zoetekauw heeft hij het wel eens moeilijk in mijn (meestal) gezonde, alles-zelf-doen-keuken.
Dus deze dag verwen ik hem met al het zoete waar hij van houdt: appeltaart, stroopwafels en.... ook met het geheime ingrediënt in deze vulling.....

Deze taart vond ik in 'Landleven'. Het oorspronkelijke recept is 'van Taart tot Toet', waar je ze ook kunt bestellen.

Hier volgt mijn iets aangepaste versie

Appeltaart met stroopwafeldakje

                 genoeg voor 12 stukken
Ingrediënten:
  • 150 g biologische bloem
  • 150 g biologisch volkoren meel
  • 100 g suiker
  • 175 g zachte roomboter
  • snuf gemalen zeezout
  • 1 ei
       voor de vulling:
  • 5 grote appels (Jonagold of Goudreinet)
  • 9 blokjes karamelfudge
  • 75 g ongezwavelde rozijnen
  • 30 g rietsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 6 stroopwafels
  • 1/2 volkoren beschuit
         Springvorm van 24 cm

Hoe maak ik het klaar:
Weeg de droge ingrediënten voor het deeg af en roer ze goed door elkaar in een grote kom.
Snijd de roomboter in hele kleine blokjes en voeg samen met het ei toe.
Kneed alle ingrediënten van het deeg tot een samenhangende bal.
Leg het in de koelkast te rusten voor ongeveer een half uur.

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Snijd de karamelfudge in piepkleine blokjes en doe ze samen met de rozijnen, rietsuiker en kaneel bij de appelstukjes. Schep alles goed om.

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet een bakvorm  in en bekleeed deze met het deeg. Het uitrollen is bij mij vaak een crime, dus tegenwoordig druk ik het deeg er in en verdeel het min of meer gelijkmatig over de bodem en zijwanden. Verkruimel de halve beschuit fijn en strooi over de bodem. Je kunt ook wat paneermeel gebruiken. Dit gebruik je om te voorkomen dat je taart te vochtig is. Een vulling met fruit bevat immers altijd vocht.
Verdeel vervolgens de vulling over het deeg en druk een beetje aan.
Trek de stroopwafels gewoon met de hand uit elkaar in kwarten.  Verdeel deze stukken over de appeltjes.
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak 'm in ongeveer 55 minuten tot een uur goudbruin en gaar.
Laat de taart op het rooster rustig afkoelen.


Deze taart is een dag later, als de smaken op elkaar in gewerkt zijn, op z'n lekkerst!
Ik bakte er gelijk twee..... ook de collega's op de zaak mogen 'm proeven.


Dat 'ie in de smaak viel, verbaast me niet, maar is goed om te horen!
En ik denk zomaar dat ik deze luxe taart - feest of geen feest - nog heel vaak mag bakken!!

Geen opmerkingen: