zaterdag 4 december 2021

Chocoladefondue

 Haar sweet sixteen feest vierden we vorig jaar, dit jaar organiseerde ik voor de 17e verjaardag 
van oudste dochter een chocoladefondue.
Want van chocola krijg je nooit genoeg, toch?!
Een beetje triest merkte ze op dat ze 17 zó saai vindt. 
Word je 16 dan krijg je een sweet sixteen feestje en mag je brommer rijden, 
word je 18 dan ben je volwassen en mag je ál-les!!

Maar 17 jaar is precies er tussenin. Ik vind 17 juist een geweldige leeftijd en 
daarom vierden we het uitbundig met chocola!
Bij de tweedehandswinkel scoorde ik een chocoladefontein:  lekker chique!
Die stond vast iemand in de weg, misschien wel ongewild gekregen in een kerstpakket.
Maar ik kan 'm nu fijn gebruiken!
En als ook jongste dochter haar verjaardag heeft gevierd, gaat 'ie weer fijn terug.

Een chocoladefontein is een beetje anders dan een chcoladefondue, maar het principe is hetzelfde.
Je kunt er met vriendinnen van genieten bij de thee....
Vaak wordt het gegeven als feestelijk dessert, houdt er rekening mee dat het behoorlijk machtig is.
Misschien is het een feestelijk idee voor tijdens de Kerstdagen?!


Chocoladefondue

     voldoende voor 8-10 personen

Ingrediënten:
  • 400 g pure chocolade
  • 300 g melkchocolade
  • 1 el zonnebloemolie
  • 4 el sojaroom
     om te dippen:
  • houten spiesjes of satehprikkers
  • druiven: witte en rode
  • ananas, vers of uit blik
  • seizoensfruit zoals frambozen, bramen of juist aardbeien
  • appels in schijfjes
  • banaan in plakjes
  • marshmallows
  • spekjes (gehalveerd)
  • lange vingers
  • kruidnootjes (past in deze tijd)
  • cake in blokjes gesneden
  • poffertjes
  • soesjes
  • paprika
  • rode peper
     extra dips:
  • geraspte kokos
  • discodip
  • fijngehakte (hazel)nootjes

Hoe maak ik het klaar:
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt alle chocola au-bain-marie. Om de chocolade meer vloeibaar te maken voeg je wat sojaroom (of slagroom) toe. Dit mag gerust op gevoel.
Voor een chocoladefontein is het extra belangrijk dat de chocola niet gelijk hard wordt, maar vloeibaar blijft. Hiervoor gebruik je cacaoboter of je voegt een eetlepel geurloze zonnebloemolie toe. 
Een chocoladefontein bestaat uit een elektrisch verwarmde pan met een roterende spiraal in het midden die de gesmolten chocolade omhoog voert.
Een chocoladefondue bestaat uit een pannetje van aardewerk op een theelichtje of elektrisch verwarmingselement. Hiervoor heb je minder chocolade nodig en je hoeft geen olie toe te voegen. Wel is het belangrijk dat je de chocolade regelmatig doorroert, anders kan ze aanbranden. 
Wat je kunt gebruiken  om te dippen in de chocola is zowel voor de fondue als de chocoladefontein hetzelfde.

Verwarm de chocoladefontein pan 15 minuten van tevoren.
Wanneer alle chocolade gesmolten en de pan warm is, voeg je de chocolade bovenin de fontein toe.
Zet de knop aan zodat de spiraal gaat draaien en wordt blij 
van de fonkelende, warmbruine chocolade die naar beneden stroomt.
Heb je te weinig chocolade, smelt dan wat extra chocolade erbij en voeg toe.
Prik het fruit en de snoepjes aan een prikker om in de chocoladefontein te dopen.
De koekjes kun je er in dippen terwijl je ze vast houdt.
Of ga eens voor een verrassend, hartige smaaksensatie.
Zo legde ik paprika's en pepers bij de zoete versnaperingen.



Om rode pepers - bij  mij nog steeds uit eigen tuin - in de chocoladefontein te dopen, daarvoor kwam ik op het idee door deze chocoladereep met peper erin.
Alles smaakt lekker met chocolade, toch?!
Grappig om te experimenteren. 
Eerlijk gezegd moet er wel héél veel chocolade omheen en héél weinig peper..... 



De extra dips kun je in losse schaaltjes op tafel zetten en gebruiken om je hapje,
 omhuld met nog licht vloeibare chocolade in te dopen voor een extra feestelijk tintje.
Proef  van alles wat en geniet!

Het is maar één keer feest!

Heb je trouwens wel eens van chocoladekunst gehoord?

Dit is de geweldig creatieve kant van oudste dochter.... 
Met een prikker in de chocoladefontein gedoopt,
maakt ze uit de losse pols gewoon een kunstwerkje op haar bord!


Schenk - wanneer iedereen verzadigd is - de chocolade die over is, terug in een schaaltje. 
Bewaar tot een volgende keer of smelt de chocola om tot bonbons (klik), chocoladelolly's, 
drip voor op een taart of gebruik de chocola voor in chocolademelk.

Het schoonmaken van de fontein is wel een klus, maar dit doe je dan ook niet dagelijks. 
En het afdruipdeel van de fontein kan meestal in de vaatwasser.

Ben jij ook zo dol op chocolade?

Geen opmerkingen: