woensdag 30 november 2022

Klassieke appelflap plus 10 variaties

 Wie kent 'm niet?! De appelflap.... ik ben er als het ware mee opgegroeid als het aan 
mijn oudtante Betje lag. We kwamen er niet wekelijks, maar altijd als we kwamen, 
stonden er warme, verse appelflappen voor ons klaar.
Misschien is dit ook wel de reden dat ik het 'gewoontjes' en af en toe zelfs 'saai' vond, die appelflap!
Maarre.... saai?! Tuurlijk niet, een appelflap is niet voor niks een klassieker. 
Het blijft lekker en vandaag deel ik 10(!) variaties op dit lekkereen toch bijzonndere gebakje.
Houd je vast!

Want een appelflap? Die gaat er altijd wel in!



Klassieke appelflap met rozijnen

    voor 4 personen

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 30 g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl suiker 


Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in piepkleine blokjes. 
Druppel wat citroensap over de blokjes zodat ze niet bruin kleuren. Meng er de overige ingrediënten door, behalve de suiker.
Verdeel de appelvulling op één diagonaal stuk maar laat een cm rondom de randen vrij. Verdeel de vulling gelijkmatig. 

Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, gebruik hier eventueel een vork voor. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. Bak de appelflappen in 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat de appelflappen wat afkoelen, maar eet ze vers en nog een beetje warm.
Geniet van deze klassieke lekkernij.
Of ga je voor één van de variaties?


Variaties:



1.  Appelflap met kokos



Je hebt kokoslovers en kokoshaters, schijnt.... In Engeland worden de mini bounty's zelfs uit de 'Celebrations' verpakking gehaald. In Nederland is er nog discussie over... 
Ik ben dol op kokos en daarom krijgt deze variatie op de appelflap de eerste plaats!


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 4 el kokoschips
  • 2 tl geraspte kokos
  • 1 tl suiker 

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in piepkleine blokjes.  Meng er de kokoschips door en vermeng de kokosrasp met de suiker, die je laat staan.
Verdeel de appel-kokosvulling gelijkmatig op één diagonale helft van het bladerdeegplakje maar laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en kokosrasp en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak de appel-kokosflappen in 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat de appelflappen wat afkoelen.  Eet ze vers en nog een beetje warm.



2. Appelflap met noten & rozijnen

Deze variatie kom je vaker tegen, denk ook aan de appel-notentaart: een gouden combinatie!


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 20 g rozijnen
  • 40 g hazel- en walnoten
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker 

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in piepkleine blokjes. Hak de noten in kleinere stukken. Bepaal de verhouding van de noten zelf, of kies voor slechts één soort!
 Meng de noten en rozijn door de appelstukjes, samen met de kaneel.
Verdeel de appel-notenvulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak de appel-notenflappen in 15 minuten gaar en goudbruin.




3. Appelflap met amandelspijs



Dit is bijna een klassieker en lekker zoet, laat de kaneel niet weg!


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 30 g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker 

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in piepkleine blokjes. Snijd stevige amandelspijs in blokjes en verdeel over het plakje bladerdeeg. Is de amandelspijs wat zachter, kun je ook een theelepel uitstrijken over het deeg waar daarna de vulling op komt.
 Meng de kaneel door de appelstukjes en verdeel de appelvulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak de appelflappen met spijs in 15 minuten gaar en goudbruin.




4. Appelflap met gekonfijte gember

Ik ben dol op gember! De krachtige smaak werkt stimulerend.... zelfs in deze appelflap verwerkt. 
Drink er een kop verse gemberthee bij.

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 8 nootjes gekonfijte gember
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl suiker 

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Snijd de gekonfijte gember in piepkleine blokjes  en meng samen met de kardemom door de appelblokjes.
 Verdeel de appel-gembervulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak in 15 minuten goudbruin en serveer de appelflap vers en warm!




5. Appelflap met chocola


Wát smaakt er nu niet lekker met chocola?!
De vrouwen in huis - bijna chocaholics - wilden deze variatie maar wát graag uitproberen!


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 50 g  pure chocola (8 blokjes)
  • 1 tl suiker 

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Hak de chocoladestukjes fijn tot grove schilfers en kleine blokjes  en meng  door de appel. Zorg dat er ongeveer 2 blokjes chocolade in één flap komen.  Laat wat chocoladeschilfers liggen.
 Verdeel de appel-chocoladevulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en wat overgebleven chocoladeschilfers.
Zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak in 15 minuten goudbruin en serveer de appelchocoladeflap vers en warm!





6. Kruidige appelflap met tijm  en geitenkaas


Gek genoeg vind ik deze - van al mijn appelflapvariaties -  de lekkerste. Ik houd dan ook van hartig! 
Anderen durfden dit niet uitproberen, maar deze ga ik vaker bakken. Niet alleen lekker bij een kop thee,
 maar ook perfect op een borrelplankje!

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige zoetzure appels
  • 4 plakjes zachte geitenkaas met honing (Bettine)
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 el geraspte kaas

Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
Verdeel het geitenkaasje over één kant van het bladerdeeg. Als het lukt, snijd je het kaasje in blokjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes en verdeel over de geitenkaas.
 Verdeel de appelstukjes gelijkmatig op de ene helft van het  bladerdeeg waar de kaas al ligt.
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de flappen in de voorverwarmde oven. 

Laat de kaas smelten en bak ze goudbruin.
Ze zijn heet, maar eet ze nog warm en krakend vers. Mjummmm...



7. Appelflap met (goji)bessen 

Dat ik nog verse gojibessen kon plukken uit de tuin, bracht me bij de volgende variatie. Vervang de gojibessen gerust door (gedroogde) cranberries of ander zomerfruit, vers of uit de diepvries.

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 friszoete appels
  • 8 lepels bessen 
  • 1,5 el suiker



Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.   Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Spoel de besjes voorzichtig schoon en meng  door de appel. Verdeel ook een lepel suiker door het mengsel. Verdeel de appel-bessenvulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. 
Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Lekker als je van friszuur houdt en niet te zoet.
Bak de flappen in 15 minuten goudbruin en serveer!



8. Met vanille en sinaasappelrasp

Lekker anders, verrassend om te proberen!

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 1 vanillestokje bourbon
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 tl suiker 


Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.   Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.  Verdeel de appelvulling gelijkmatig op één helft van het plakje bladerdeeg en laat een cm rondom de randen vrij. Snijd het vanillestokje open en schraap het zwarte merg eruit. Verdeel dit over de vier gebakjes. Rasp de schil van de sinaasappel en verdeel dit ook.
Vouw dan de andere bladerdeeghelft erover en druk de randen stevig aan, 
gebruik hiervoor eventueel een vork. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, 
bestrooi met suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. 
Bak ze in 15 minuten goudbruin en haal uit de oven.
Serveer warm en geniet van deze verrassende flap.


9. Appelflap met dadels 


Vervang de rozijnen door dadels en je krijgt weer een heel andere appelflap!


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 6 dadels
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker 


Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. 
Verwijder de pit bij de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Verdeel door de appelblokjes, samen met de kaneel.
Verdeel de appelvulling op één diagonaal stuk maar laat een cm rondom de randen vrij. Verdeel de vulling gelijkmatig. 

Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, gebruik hier eventueel een vork voor. Strijk met een bakkwastje wat water over de bovenkant, bestrooi met de suiker en zet de flappen in de voorverwarmde oven. Bak de appelflappen in 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat de appel-dadelflappen wat afkoelen, maar eet ze vers en nog een beetje warm.



10. Appelflap met honing (suikervrij)


Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 stevige, wat zure appels
  • 30 g rozijnen
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 4 el honing


Hoe maak ik het klaar:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. 
Meng de speculaaskruiden, de rozijnen en de honing door de appelblokjes.
Verdeel de appelvulling op een diagonaal vlak maar laat een cm rondom de randen vrij. Verdeel de vulling gelijkmatig. 

Vouw de andere bladerdeeghelft erover heen en druk de randen stevig aan, gebruik hier eventueel een vork voor. 
Je kunt ervoor kiezen om met een beetje losgeklopt ei de flappen te bestrijken voor een mooi, goudbruin resultaat, maar het hoeft niet.
Zet de flappen in de voorverwarmde oven. Bak de appelflappen in 15 minuten gaar.



Laat ze wat afkoelen en eet ze vers en nog een beetje warm. Pas op dat de honing er niet uit loopt.




Extra, extra!
Ik heb het nog nooit gedaan, maar tot mijn stomme verbazing deelde jongste zus trots de resultaten van zelfgemaakt bladerdeeg. Veel werk, maar wanneer je de stappen volgt, kom je er wel.
Super knap van haar, ik houd het voorlopig bij plakjes diepvriesbladerdeeg of bladerdeeg vers op rol. Ga je de uitdaging een keer aan en maak je het bladerdeeg zelf, 
houd dan voor de vierkantjes 12 bij 12 cm aan.

Met heel veel appels weet ik wel raad.
En jij nu ook!

Welke variatie ga jij als eerste uitproberen?
Wat wordt jouw favoriet?!





Geen opmerkingen: