Jippie! Dit jaar heb ik bloeiende lavendel uit eigen tuin. Niet dat dit me andere jaren
verhinderde om met lavendel aan de slag te gaan... er bloeit genoeg bij anderen in de tuin
en als je het vraagt, mag je vaak wat plukken.
Want ik weet niet wat het is, maar mijn handen gaan - net als mijn neus - kriebelen
wanneer ik bloeiende lavendel zie. Ik wil er iets mee....
Zo heb ik al eens lavendelsiroop, lavendel fruitwater en nachtcrème met lavendel gemaakt.
Want lavendel is lekker veelzijdig.... ze ontspant, kalmeert en is óók eetbaar!
Vandaag maakte ik easy peasy lavendelsuiker.
Ze moet nog even staan zodat de smaak goed in kan trekken, maar daarna ga ik er
overheerlijke dingen mee doen, zoals:
een lavendelcake bakken, of lavendelkoekjes maken.
Het lijkt me ook lekker in ijs, thee of kwark....
Je leest er dit seizoen nog meer over ;)
Lavendelsuiker
Ingrediënten:
- 200 g biologische riet of kristalsuiker
- 5 lavendelbloemen
eventueel - notenhakselaar bij mixer
Hoe maak ik het klaar:
Het is eigenlijk te simpel om een recept te noemen, maar té leuk om hier niet te delen.
Pluk de lavendelbloempjes het liefst op een droge, zonnige ochtend, dan is de geur het sterkst.
Ris de verse lavendelbloempjes van hun steeltjes. Doe de suiker in een potje en de bloempjes erbij.
Roer door en laat met een deksel op de pot zo'n drie tot vier weken staan zodat de lavendelgeur zich goed mengt met de suiker.
Je kunt de suiker samen met de lavendelbloempjes ook fijnmalen
in een hakmolentje. Doordat de bloempjes kneuzen geven ze hun aroma sneller en beter af.
Je kunt de suiker na een week al gebruiken.
Ik vind het nu al sterk geuren en ben benieuwd wat het effect is als ik het ga gebruiken.
Maak ook een potje lavendelsuiker zodat je straks mee kunt bakken.
De zomer is nog lang en de lavendel bloeit net.
Wat doe jij zoal - naast ervan genieten - met lavendel?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten