maandag 16 maart 2020

Sinaasappelroomijs

Vitamine C is altijd, maar zéker op dit moment, razend belangrijk voor je. 
Helaas kun je het niet als voorraad opslaan in je lichaam.
Wat ik wel met heerlijk, barstensvol-vitamine-C-zittend-citrusfruit doe, is een voorraadje ijs maken. Waar vitamine C niet tegen verhitting kan, blijft ze ingevroren goed bewaard. Vitamine C is heel belangrijk voor je weerstand, het zorgt voor gezonde botten, gezonde bloedvaten en een gezonde huid. Verder is vitamine C een antioxidant, die je lichaam beschermt tegen vrije radicalen en verouderingsprocessen. Niet voor niks wordt vitamine C dagelijks voorgeschreven. De beste vitamine C bronnen zijn fruit en groente!
Je eet dit vast elke dag, maar deze keer, met de lente in aantocht, heb ik een vrolijk alternatief. Ik maakte heerlijk vitamine C ijs: lekker romig en met veel citrusfruit!!

Dit verfrissende roomijs met sinaasappel maakte ik laatst voor een feestelijk etentje! 
Op deze manier mag het elke dag feest zijn.
En sinaasappels, hoewel ze niet in ons land groeien, zijn er in de winter altijd volop. 
Bijna elke supermarkt heeft wel een sinaasappelreclame in de folder  staan.

Koop wel biologische sinaasappels omdat je ook de schil gebruikt in dit recept.

Sinaasappelroomijs zonder ijsmachine

           voor ruim één liter ijs

Ingrediënten:
  • 3 bio sinaasappels
  • 1  biologische citroen
  • 125 ml slagroom
  • 200 ml bio volle yoghurt
  • 125 g witte basterdsuiker

Hoe maak je het klaar:
Was één sinaasappel goed en rasp de schil met een fijne rasp eraf. Snijd de sinaasappels door. Niet in het midden, maar op ongeveer driekwart. Kijk naar de foto hierboven, want het ijs serveer je straks in de grote helft, terwijl de kleine helft dan het kapje vormt.

Pers de sinaasappels en de citroen uit. Iets meer mag gerust ;)
Laat even staan.
Klop de slagroom stijf en schep hier voorzichtig de yoghurt door. 
Roer er dan de suiker, het citrussap en de sinaasappelrasp door.
Schenk het over in een ruime bak of kom en zet in de vriezer op de hoogste stand.
Zet een ovenwekker of timer elke keer op een half uur en roer het ijs elk halfuur door.
Zet de uitgeperste onderste sinaasappelschillen ook in de vriezer, zodat ze stevig zijn 
en straks goed blijven staan.
Roer het ijs zo'n zes keer in drie uur tijd door. 
De ijskristallen roer je elke keer kapot zodat het ijs niet te hard wordt, 
maar mooi romig is bij het serveren.
Gebruik je het ijs niet direct, sluit de bak dan met een deksel af.
Het ijs is op deze manier nog zo'n drie maanden houdbaar.
 Maar we gaan naar warme, zonnige dagen toe, hè?!
Voor het serveren gebruik je de halve bevroren sinaasappelschil. 
Schep het ijs hier in, zet er eventueel het kapje op en serveer. 
Wat gezoete en lobbig geklopte slagroom erbij past prima bij dit lekkere dessert.
Geniet!

En wat je nog meer met een sinaasappelschil kunt doen behalve ijs in serveren...…;)

Maar zonder gekheid: blijf alsjeblieft gezond!!





Geen opmerkingen: