donderdag 4 september 2025

Ondeugend vijgentaartje


 Ook nieuwsgierig hoe een taart nu ondeugend kan zijn??
Dit taartje is het écht! En nog veel meer:
lekker van smaak met vijgen, kaneel en kardemom.
Een echt herfstige smaak!
En dan die ondeugende toevoeging..... lees maar.


Ondeugende vijgentaart


                  voor een springvorm van 24 cm 

Ingrediënten:

  • 200 g dronken vijgen (gedrenkt in wodka)
  • 180 g boter
  • 175 g bio kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 110 g tarwebloem
  • 110 g volkoren meel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1,5 tl kaneel
  • mespunt kardemom
  • 2 g fijngemalen zeezout
  • 3 el vijgenlikeur


Hoe maak ik het klaar:
Het ondeugende in dit taartje zijn natuurlijk de dronken vijgen. Na een overvloedige vijgenoogst deze zomer, heb ik ook een fles vijgenlikeur laten trekken. Kijk hier voor het recept en hoe ik dat deed. De vijgen heb ik deze week uit de wodka gezeefd. En omdat het zonde is om ze weg te gooien, verwerk ik ze in dit lekkere en ondeugende taartje. Overigens heb je genoeg vijgen uit het recept van gisteren om twee keer dit taartje te maken.
Neem de vijgen uit de likeur.  Heb je geen vijgenlikeur, laat dan de vijgen een dag van tevoren
 trekken in wodka of rum met een schepje suiker en een mespuntje kaneel.
Doe de boter met de suiker in een kom en mix tot de boter zacht en schuimig is. 
Roer de eieren er één voor één door. Voeg een volgend ei pas toe, 
als er door het mixen een gelijkmatig en  luchtig beslag is ontstaan.
 Vermeng de bloem, het meel, het bakpoeder en het zout met elkaar. 
Voeg elke keer een flinke lepel toe aan het beslag en mix rustig door. 
Voeg een lepel likeur toe en vervolgens weer het meel. Ga door tot alle ingrediënten op zijn.
Verwarm de oven voor op 170°C.

Snijd de vijgen in kleine stukjes en  schep de dronken vijgen voorzichtig door het beslag.
Neem een springvorm van 24 cm doorsnee en vet deze met wat boter in.
Verdeel hier het beslag in 
tot het ongeveer voor  3/4  deel gevuld is.
Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de taart 20 minuten op 170°. 
Schakel de oven daarna terug naar 160° en laat de taart nog 1 uur bakken tot ze goudbruin is.
Steek er een breinaald of priem in om te kijken of de taart van binnen gaar is. 
Komt de priem er weer schoon uit, dan is het goed.
Je kunt de taart zowel warm als koud serveren.

Tîkje ondeugend?
Ja, maar vooral erg lekker!
Geniet ervan.....


Dit is het tweede jubileumblog.
Want deze maand bestaat mijn blog 10 jaar.
Daarom het goede nieuws: de rest van de maand september 10% korting
op alle artikelen in mijn winkeltje: klik!
Blijf vooral meelezen voor meer acties en te winnen producten en diensten!

Geen opmerkingen: