startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zondag 18 december 2016

Wijnproeverij

O! Het is zó leuk! Deze week ben ik naar een winter-wijnproeverij geweest. Niet in een prachtig kasteel met eiken wijnvaten en een wijnkelder, of een bodega (wijnhuis)....... Nee, 'gewoon'  toegankelijk bij de plaatselijke super! Met wijnen die het hele jaar door verkrijgbaar en goed betaalbaar zijn.

Het was reuze gezellig deze avond!
Gewoon om 1 minuut over 8 's avonds, na sluitingstijd van de supermarkt, konden wijnliefhebbers vrijblijvend (en gratis!) wijn proeven.

Daarnaast is er een heerlijk kaasbuffet, stokbroodjes en deze keer zelfs chocolade om bij de dessertwijn te proeven.....
Er staan glazen klaar, wijnwijzers, wijnnotitiebladen en wijnspuugbakken..... Als je echt indruk wilt maken, proef dan een slokje en spuug dat vervolgens met getuite mond weer uit.  Voor een goede afdronk, ha ha....
Aan alles is gedacht.

En laten we eerlijk zijn, de supermarkt vindt het niet erg als je daarna wat flessen wijn koopt. Het straalt er niet vanaf, maar het is een goede actie. Gekozen op een goed moment, zo vlak voor de kerst.

Hoe gaat zo'n wijnproeverij in zijn werk?
Er is een gastvrouw die de avond organiseert, zij verwelkomt je. Je ontvangt eerst een glaasje feestelijke bubbels.
En een papier voor proefnotities. Hier staan alle wijnen op, inclusief het land van herkomst en de prijs per fles.
Je kunt in de lege vakjes je wijntermen kwijt, helaas houdt hier mijn  kennis wel een beetje op.
Soepel, droog of strak, de wijn heeft body, het bouquet van de wijn, de wijn is elegant of evenwichtig........
Tjonge, je hebt er niet voor niks een complete wijn encyclopedie voor.
Misschien steek ik er vanavond nog wat van op.

Gelukkig zijn de meeste mensen zoals mijn lief en ik..... helemaal geen echte wijnkenners, niet welbespraakt smijtend met allerlei wijntermen. Nee, gewoon mensen die wijn waarderen en voor de gezelligheid komen. 
Zo heb ik de ouders van de filiaalmanager gesproken, die door hun dochter waren uitgenodigd. En een vrouw van mijn leeftijd met wie ik later op de avond namen en gezamenlijke kennissen uitwisselde. We kwamen gezellig aan de praat, omdat we tegelijkertijd dezelfde wijnen proefden.
Er waren in totaal elf wijnen te proeven en ze stonden genummerd. Uiteraard was je vrij om wijnen in een andere volgorde of gewoon niet te proeven. Of om dezelfde wijn vaker te proeven.
De bubbels kwamen eerst, daarna vier witte wijnen. En jippie! Daar zat een biologische wijn bij. De Arbol de Vida  uit Spanje en aan de merknaam 'Demeter' te zien een biologisch-dynamische wijn. Het is niet alleen een verantwoorde wijn, maar ook een wijn die goed smaakt en niet duur is.

Daarna konden we één rosé wijn proeven. Ik ben dol op rosé, maar in de winter vind ik hem toch beduidend minder goed smaken.
De wijn smaakte licht en fruitig en zag er jong en hip uit. Hashtagged rosé Pink & Juicy.  Stokbroodje erbij en alvast de zomer proeven. Nog 184 dagen, oftewel 4440 uur en het is weer zo(v/m)er!
En als het goed is, komt er zo rond juni een zomerse wijnproeverij. Mmmmmmm

Daarna kwamen er vier rode wijnen. Een biologische Merlot uit Chili en wijnen uit Zuid Afrika, Italië en Argentinië, de zogenaamde 'nieuwe wereld' wijnen.  Franse wijnen vind ik vaak te krachtig of uitgesproken smaken, of ligt het misschien aan het bouquet.... ?!

Als laatste proefden we een heerlijke (toch) Franse dessertwijn. Een witte Muscat en volgens de gastvrouw moesten we er chocola bij eten.
Nu houd ik wel van zoet, maar ik drink nooit dessertwijn. Dat vind ik teveel van het goede worden.
Maar er gebeurde wat bijzonders met mijn smaakpapillen, toen de wijn de chocolade tegenkwam of  andersom: toen de chocolade de wijn tegenkwam. De smaken versterkten elkaar en lékker dat het werd!

Wel fijn dat mijn lief en ik qua smaak vaak op één lijn zitten. De winnaar van de rode wijnen werd wat ons betreft:
..... de Italiaanse Ultimo Passo, Primitivo.
Wat termen:  soepel en warm, goed toegankelijk, wat zoet.....
Gelukkig mag ieder zijn eigen smaak hebben. Zovéél mensen, zoveel smaken.

Ik vond het niet alleen een gezellige avond, maar zeker ook een leerzame: als beginnend wijnmaker kan ik op deze manier mijn kennis van wijn vergroten. Want dat ik vorig jaar wijn maakte, was niet een lang gekoesterde wens ofzoiets. Het was gewoon een overschot aan druiven wat ik aangeboden kreeg. En ja.... van druiven, dat weet iedereen, kun je wijn maken. Vandaar!

Dit jaar wilde ik opnieuw wijn gaan maken, maar het was een slecht druivenjaar, althans...... in mijn omgeving dan. Ik heb één grote emmer druiven gekregen en daar probeer ik wijn van te maken, maar ik ben bang dat het bij een poging blijft. Ik heb iets fout gedaan en nu moet ik maar zien of het nog wat wordt.De wijn staat in een grote gistingsfles te rijpen en begin volgend jaar (klinkt heel ver weg, maar is het niet!) ga ik hem weer hevelen.......
Gelukkig heb ik nog wat gebottelde wijn van 2015 liggen. Deze is nog  jong en mag nog even lageren.
Wie weet hoe hij volgend jaar smaakt.  

 In de tussentijd kunnen we vooruit. Want hoewel de wijnproeverij vrijblijvend is, heeft mijn lief, toen ik nog gezellig stond te kletsen en te proeven, een tasje gevuld.

Zes flessen wijn voor de prijs van vier....... 
 
  En hoewel ik met kerst geen uitgebreid zoveel-gangen-diner klaar maak, wordt er bij een extra feestelijk dessert dit jaar denk ik zomaar een dessertwijntje geschonken.........
Ik vind het niet erg, voor een keertje! :)

 
Een reactie posten