startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 19 juni 2017

Aardbeien sorbetijs

Negen jaar geleden, met net zulke warme dagen als nu, waren de eerste woorden van mijn zoontje (toen 6 maanden): "ijs-ijs". Hoewel ik het jammer vond dat hij niet eerst "mama" zei, heeft hij groot gelijk.  IJs is nu toch wel de lekkerste versnapering voor jong en oud, groot en klein. En dan vooral dat mooi rozerood gekleurde  aardbeien ijs!!


Ik maakte zelf heerlijk sorbetijs, lekker puur met maar drie ingrediënten! Goed om mijn overvloedige aardbeien oogst in te verwerken.
En om te bewijzen dat het kan en dat je niet overal een groot apparaat of machine voor nodig hebt, deed ik het zónder ijsmachine! 
Dit is heel goed te doen, maar je moet er een dagdeel voor thuiswerken.
Ik heb overigens wel een ijsmachine gehad -  van m'n moeder gekregen die hem ook nooit gebruikte -  maar dat was zo'n ouderwets geval met een snoer eraan. Zet ik dat ding in de vriezer, moet de deur op een kier blijven staan voor het snoer van de ijsmachine..... schiet natuurlijk niet op! Dus na één keer gebruik, was 't ie snel weggeminimaliseerd.


Maar zelf ijs maken is niet moeilijk en geeft ó zo'n lekker resultaat:)

Sorbetijs bevat geen lactose en geen ei en is totally vegan.

Er zit wel suiker in, hoewel ik nog experimenteer met suikervrij ijs...... ;)
De reden dat je ijs zoet en zelfs extra zoet maakt is, dat je in bevroren toestand zoetheid minder goed proeft. Je smaakbeleving van zoet is minder, als je ijsmengsel heel koud is.
Maar let wel op de juiste verhouding van suiker en water in je ijsmengsel. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs. Te veel suiker zorgt ervoor dat het ijs moeilijker bevriest. Te weinig suiker zorgt voor een korrelige structuur.

Aardbeien sorbetijs

Ingrediënten:
  • 500 g aardbeien
  • 130 g vruchtensuiker (fructose)
  • 250 ml water
  • 2 limoenen

Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de suikerstroop. Verwarm het water met de suiker in een pannetje. Roer goed tot de suiker is opgelost.
Ik gebruik biologische vruchtensuiker, deze smaakt zoeter dan gewone suiker en daarom heb ik minder nodig. Deze natuurlijke suiker geeft geen piek in je bloedsuikerspiegel, je insulineniveau stijgt niet.
Als de suiker is opgelost, zet je het pannetje op een koele plek.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien, maak ze goed schoon en pureer ze glad met een staafmixer. Pers de limoenen uit en voeg dit sap bij het aardbeienmengsel. Voeg de koud geworden suikerstroop toe en roer goed door.
Laat het geheel in de koelkast verder afkoelen.
Zet het mengsel daarna in een open kom in de vriezer en zet de vriezer op super frost.
Zet een wekker of klok op een half uur.

Na dit halve uur, roer je het ijs goed door en mix je het eventueel met de staafmixer.
Zet vervolgens de tijd een uur later en roer en mix het ijs weer goed.
Herhaal deze laatste stap drie tot vier keer.
IJs dat alleen uit water bestaat, wordt keihard als het bevriest. Zo hard dat je een hamer nodig hebt om het kapot te slaan. Dit komt doordat de miljoenen ijskristallen die ontstaan tijdens het invriezen, aan elkaar vast groeien tot een sterk netwerk. Voeg je stoffen aan water toe, zoals fruit en suiker, dan nestelen ze zich tussen de ijskristallen en worden ze moeilijker groot en hard. Alcohol en pectine (uit de celwanden van veel fruitsoorten) hebben een vergelijkbare functie in ijs. IJsfabrikanten voegen vaak stabilisatoren toe, zoals guargom, carrageen, johannesbroodpitmeel.

Door te roeren en mixen worden de ijskristallen voortdurend gebroken, waardoor het ijs smeuïg blijft. Heb je geen machine, dan moet je dus zelf roeren. Dat is niet echt lastig, je moet er gewoon even bij blijven als het ijs in de vriezer staat. Na een uur of vijf, is het ijs goed genoeg bevroren en zijn de ijskristallen vaak genoeg geroerd, zodat je smeuiig ijs krijgt en houdt.
Ik maakte het ijsmengsel in het weekend, zette het in de koelkast. Op maandagmorgen vroor ik het in en terwijl ik ondertussen allerlei andere werkzaamheden deed, reageerde ik netjes op het geluid van de ovenwekker. Als 't ie piepte, pakte ik de kom uit de vriezer, roerde kort door. Mixte vervolgens met de staafmixer nog wat luchtiger en zette de kom weer terug in de vriezer. Na weer een uur herhaalde zich dit. ''s Middags had ik twee afspraken staan, waardoor ik de halve middag weg was. Toen ik thuiskwam, roerde en mixte ik eerst het ijs goed door. Het was prima en smeuïg genoeg.
Peanuts!
Daarna was het ook klaar. Ik deed het ijs in een afsluitbare bak en zo is het heel lang houdbaar.


Wat een heerlijk ijs is dit!

Het ziet er fantastisch uit, het smaakt heerlijk en zeker met dit warme weer, kunnen we er geen genoeg van krijgen!
De kinderen zijn er stuk voor stuk dol op!
Ik ben nu al voor de  derde keer aardbeien sorbetijs aan het maken.
Het oorspronkelijk recept komt trouwens van het blog uit Paulines keuken.
En voorlopig kunnen we nog even vooruit met (heel) warm zomerweer.


Lekker hoor, een gezond ijsje voor tussendoor of dessert.

En....... ga jij dit ook maken?

 
 
 
 
 
Een reactie posten