dinsdag 13 juni 2017

Mjummie! Chocolade......

Ik heb vandaag iets super leuks voor jullie! Een blog over chocolade mèt een super gave win-actie!!
En eigenlijk is het een win-win actie!
Het begint bij mij al te borrelen, maar laat ik bij het begin beginnen.....
Chocolade! Wie houdt daar nu niet van? Een Nederlander eet gemiddeld vijf kilo chocolade per jaar.
Ik weet niet of ik aan die vijf kilo kom, maar af en toe draag ik mijn steentje daaraan bij;)

Maar zonder cacaoboeren kunnen we geen chocolade eten.
Want in mijn tuin...... wel, daar groeit heel veel, maar toch echt geen cacaobonen. Ook niet in mijn kas. Want cacaobonen groeien aan een cacaoboom (Theobroma cacao), die zo'n 10 meter hoog kan worden en wel 50 jaar oud. Deze bomen worden geteeld in landen rond de evenaar. Ze stellen hoge eisen aan de vruchtbaarheid van de bodem, de temperatuur en de neerslag. Ook moeten ze in de schaduw geteeld worden.

De vruchten van de boom groeien vanuit een bloemetje gelijk tegen de stam aan.
Als de boom ongeveer 4 jaar oud is, gaat hij bloeien. De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en op de dikke takken. Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom het hele jaar door. De boom draagt dan ook constant vruchten.

Toch levert de cacaoboom maar 30 tot 40 cacaopod's of vruchten per jaar.

Deze vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden geplukt en opengebroken. Elke vrucht bevat 40-50 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilogram bonen.
De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd, bij een temperatuur tot 50 graden. Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen. De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin. Door het fermenteren wordt de smaakvoorloper voor de chocoladesmaak gevormd. De bonen worden in de zon gedroogd, of in drooghuizen. De gedroogde bonen worden vervolgens geëxporteerd.
De verwerking van de cacaobonen gebeurt vaak in de landen waar veel cacao wordt geconsumeerd. Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacaobonen. Vooral rond Amsterdam en Zaandam wordt veel cacao verwerkt. In 2010 werd in Nederland 470.000 ton cacao verwerkt, dit is echt heel veel! Van het wereldmarktaandeel is dit bijna 13%.

 Even terug naar de cacaoboeren.....
Het werk dáár is niet te vergelijken met het werk hier,  in een rijk land.
Fundamentele hervormingen van de cacaosector zijn hard nodig. Dit zijn de conclusies van de Cacaobarometer 2015, een initiatief van de belangrijkste Europese maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij een duurzame cacaoproductie.
De cacaoboeren kennen extreme armoede en de opbrengst van de oogst volstaat nauwelijks om te overleven.  Hierdoor hebben de cacaoboeren geen geld voor extra werkkrachten. Dit leidt tot slechte arbeidsomstandigheden, mensenrechtenschendingen en vele andere problemen in de cacaoketen, zoals kinderarbeid. Er zit geen toekomst in de cacaohandel en de kinderen van cacaoboeren verlaten dan ook deze plek.
De gemiddelde leeftijd van een cacaoboer ligt laag.

En hier komt Vere om de hoek kijken!

Vere is een jonge, professionele en gedreven pattisier. Ik heb vorig jaar haar eindexamenstuk voor haar opleiding gezien en deels geproefd....... ge-wel-dig!
Vere heeft na haar studie een rondreis door Afrika gemaakt, waardoor ze nu veel minder bevrediging vindt in het maken van luxe producten zoals prachtige taarten en bijzondere bonbons.
Nee, Vere wil meehelpen de wereld te verbeteren en dat gaat ze deze zomer doen door haar steentje bij te dragen in een bijzonder project in Ecuador.
Samen met de bekende stichting World Servants, gaat ze in Ecuador bouwen aan verandering. De cacaoboeren verdienen heel weinig geld doordat ze alleen aan het begin staan van de productieketen van cacaoboom tot chocolade. Ze oogsten alleen de vruchten en daar verdienen ze erg weinig mee.
Vere gaat, samen met andere vrijwilligers èn met de plaatselijke bevolking een cacaocentrum bouwen. Een centrum dat voor 84 families een groot verschil kan maken.
In dat centrum gaan de boeren namelijk de cacaovruchten zelf fermenteren en drogen. Er is daar ruimte en er zijn mogelijkheden voor, als het centrum klaar is.
Vere kijkt er naar uit om niet alleen voor drie weken daarheen te reizen, maar ook om meer te leren van de mensen zelf.
Is dit geen fantastisch plan, van een ondernemende, jonge vrouw?!
Ik vind dat dit wel wat aanmoediging verdient...... en ik sponsorde haar.
Maar jíí kunt daar ook aan meehelpen!!
Vere moet de reis èn de bouwmaterialen zelf betalen. En dat is duur, voor een net afgestudeerde pattisier, die volgend jaar weer wil studeren.
Maar Vere bedacht zelf de geweldige actie:

 Bouwsteen!
Zij gaat bouwen en wij kunnen haar helpen door ons steentje bij te dragen.
Iedereen die Vere wil sponsoren voor haar reis met dit goede doel krijgt nu een bouwsteen van chocolade als bedankje.
En ik moet eerlijk zijn...... deze bouwsteen is hemels heerlijk!
Hier zie je de variant puur met Oreokoekjes.
Mjummie!

Hoe gaat het in z'n werk als je wilt helpen?
Ga via deze link naar Vere's  website, scroll naar beneden en klik op 'sponsor Vere'.
Hier kun je Vere sponsoren met een (eenmalig) bedrag.
Geef je minimaal 5 euro, dan mag je een chocoladebouwsteen uitzoeken.

De smaken die Vere maakt zijn:
  • puur met oreokoekjes
  • puur met stroopwafel
  • melk met oreokoekjes
  • melk met stroopwafel
  • wit met oreokoekjes
  • wit met stroopwafel

Vul in het laatste veld "Opmerking of aanmoediging voor Vere"   in, in welke smaak je jouw bouwsteen wilt ontvangen.  (Let op, woon je buiten Zoetermeer, dan moet de 3,50 verzendkosten ook betaald worden, anders houdt Vere er nog niks aan over!)
Voer dan de actiecode in, die Vere en ik samen bedacht hebben:
"Tijd voor chocolade".
En maak kans op een ...... Tadaa:

Chocoladeworkshop

onder leiding van een echte patissier (Vere dus!)


Hoe leuk is dat?!
Wat je gaat maken èn wanneer is nog even een verrassing.
Laat ook even een reactie op dit bericht achter, met je e-mail erbij, of  reageer via Faceboek.
Via mijn blog en via Facebook wordt de winnaar bekend gemaakt.

Deze actie is geldig vanaf het verschijnen van dit blog tot 17 juli. Tien dagen later gaar Vere naar Ecuador!

Uiteraard ben je niks verplicht. Wil of kun je niks geven?
Wil je dan jezelf een goed voornemen geven en bij het kopen van chocolade letten op het Fair Trade keurmerk?
Dan help je ook mee!



Mjummmie!
Ik stak net het laatste stuk chocolade van Vere in mijn mond.
Heel even was ik afgeleid, want oh...... wat is  deze chocola lekker!
Een hemelse smaak!
Proeven........ :)

 

Geen opmerkingen: