Her en der in huis staan potten en flessen met bijzondere inhoud........ vruchten op sterk water, lijkt het.
En dát dekt inderdaad de lading.
Als ik een grote oogst heb, ga ik op zoek naar verschillende manieren om er wat mee te bereiden. Ik heb ontdekt dat vruchtenlikeur maken wel de makkelijkste manier is om snel wat met een rijpe, overvloedige vruchtenoogst te doen. Ik heb flessen en potten vol staan met vruchtenlikeur-in-de-maak. Vruchten in 'sterk water'. Het wachten duurt lang, errug lang. De alcohol moet vol smaak, kleur en geur worden van de vruchten.
Tot op een dag het mengsel gezeefd kan worden, zodat de likeur helder wordt. Wat in het zeef overblijft zijn wat kleurloze, maar ook alcoholhoudende vruchten, in dit geval dus 'dronken' aardbeien.
Eigenlijk is "taart met dronken aardbeien" een bakrecept wat ik heb verzonnen omdat ik geen voedsel wil verspillen. Zelfs geen dronken aardbeitjes.
Door het bakken vervliegt de alcohol en mogen ook zwangere vrouwen en kinderen deze taart eten. Het resultaat is grappig en lekker!!
Taart met dronken aardbeitjes
Ingrediënten:
- 200 g dronken aardbeien (aardbeien, gedrenkt in wodka)
- 4 el aardbeienlikeur
- 180 g boter
- 240 g rietsuiker
- 1 tl vanillesuiker
- 2 g fijngemalen zeezout
- 3 eieren
- 110 g bio tarwebloem
- 110 g volkoren meel
- 1,5 tl bakpoeder
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170°.
Neem de aardbeien uit de likeur-in-wording of laat de aardbeien een dag van tevoren trekken in wodka met een schepje suiker.
Doe de boter met de suiker in een kom en mix tot de boter zacht en schuimig is. Roer de eieren er één voor één door. Voeg een volgend ei pas toe, als er door het mixen een gelijkmatig en luchtig beslag is ontstaan. Vermeng de bloem, het meel, het bakpoeder en het zout met elkaar. Voeg elke keer een flinke lepel toe aan het beslag en mix rustig door. Voeg een lepel likeur toe en vervolgens weer het meel. Ga door tot alle ingrediënten op zijn.
Snijd de aardbeitjes in kleine stukjes en schep vervolgens de dronken aardbeitjes voorzichtig door het beslag.
Neem een springvorm van 24 cm doorsnee en vet deze met wat boter in.
Verdeel hier het beslag in tot het ongeveer voor 3/4 deel gevuld is.
Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de taart 20 minuten op 170°. Schakel de oven daarna terug naar 160° en laat de taart nog 1 uur bakken tot ze goudbruin is.
Steek er een breinaald of priem in om te kijken of de taart van binnen gaar is. Komt de priem er weer schoon uit, dan is het goed.
Je kunt de taart zowel warm als koud serveren.
Het is heerlijk met wat geklopte sojaroom erover.
En een laagje poedersuiker oogt ook speciaal.
Eet smakelijk van deze bijzondere taart.
En voel je niet schuldig: de alcohol is verdampt door het bakken!
Uiteraard kun je variëren met de vruchten.
Maak eens een taart met dronken pruimen, of verdronken rabarber......
Zeker ook lekker!
En wat kun je nog meer doen met vruchten die je uit de alcohol vist?
Schep ze door een vruchtenbowl (niet geschikt voor onder de 18;) )
Vandaag nog probeerde ik vanille-ijs met dronken aardbeien op smaak te brengen...... mmmmm!
Hoor ik eens van je, als je ideeën met likeur of vruchtenbaksels hebt uitgeprobeerd?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten