Mijn prinsesje werd 8 jaar en wat een heerlijke leeftijd is dat! Ze is zó echt jarig
en natuurlijk hoort daar een prachtige feeststaart bij....
en natuurlijk hoort daar een prachtige feeststaart bij....
Naast dat de jarige mag kiezen wat we gaan eten, vraag ik ook altijd welke taart ze graag wil.
Dat levert nog wel eens bijzondere uitdagingen op. Zoals deze keer....
De jarige wilde een koekjes- en snoepjestaart en ze is dol op chocola! Na wat plaatjes kijken op het web kwam ik uit op een hoge taart met chocoladedrip…. Bovenop de chocoladelaag leef ik me creatief uit met koekjes en snoepjes. De bijna-jarige mocht mee boodschappen doen: oreo-koekjes, M&M's, mini-stroopwafeltjes.... zomaar een greep uit het supermarktassortiment wat mee ging. Gezond? Niet echt, maar vooruit: je bent maar één keer per jaar jarig!!
Het zelf maken van een feesttaart is echt goedkoper dan een beetje feesttaart kopen.
En het wordt een leuke traditie om deze zelf te maken
Naast de feesttaart bak ik altijd nog een appeltaart, deze keer de appelcrumbletaart en tegenwoordig maakt één van de kinderen ook nog een kwarktaart uit een pakje (blèh!)
Deze feesttaart heb ik uit verschillende recepten samengesteld en het foutje in mijn taart mogen jullie verbeteren.... :)
Uitdaging?! Kom maar op!
Feestelijke chocoladedrip taart
Ingrediënten:
Biscuittaart 2 x
- 10 eieren
- 300 g witte basterdsuiker
- 180 g bio tarwebloem
- 60 g maïzena
- 3 g zout
- springvorm van 22 cm
voor de botercrème-vulling
- 125 g roomboter
- 3-4 el friszure jam geel (citrusvruchtenjam)
- 3-4 el friszure jam rood (bijv bramenjam)
- 1 bekertje slagroom
- taartzaag of broodmes
- 150 g pure chocolade
- klontje boter
- 100 ml slagroom
decoratie wat ik heb gebruikt, kies naar eigen smaak - oreokoekjes
- mini-stroopwafeltjes
- m & m's
- discodip spikkels
- gekleurde hagelslag
- spekjes
- ijshoorntje
- lolly
- ballondecoratie
Hoe maak ik het klaar:
Begin een dag van tevoren met het bakken van de twee biscuits.
Begin een dag van tevoren met het bakken van de twee biscuits.
Kenmerkend voor een luchtige biscuit is dat er geen boter in zit en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur of handwarm zijn. Lang, heel lang mixen van de eieren is noodzakelijk en tot slot moet de bloem goed gezeefd worden. Tijdens de oventijd mag de oven niet geopend worden en op het laatst moet het baksel in een geopende oven afkoelen. Nou, met deze duidelijke aanwijzingen kan ik wel uit de voeten.!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 22 cm dik in met boter en bestuif met wat extra bloem.
Deel de ingredëenten door twee en bak eerst de ene en vervolgens de tweede biscuittaart.
Begin met de eieren te scheiden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf.
Doe de dooiers met de suiker in een andere kom en klop deze ongeveer 10 minuten.
Voeg dan de beide eiermengsels bij elkaar en schep deze voorzichtig door.
Weeg de bloem en maïzena af en zeef deze drie keer. De laatste keer in de beslagkom met de eieren.
Niet meer mixen! Schep de bloem luchtig door de eiermassa tot er geen bloem meer te zien is.
Voeg het zout toe.
Schep het beslag in de ingevette vorm en zet in de warme oven. Bak de taart in zo'n 45 minuten lichtbruin.
De taart is gaar wanneer ze veerkrachtig aanvoelt.
Laat de taart 5 minuutjes in de oven afkoelen.
Bereid de tweede biscuit voor en bak ook deze taart af.
Verwijder de springvorm en laat rusten.
Toen ik begon met bakken was ik een beetje in de war en begon ik met een cakerecept. Ik was de laatste minuut aan het mixen, toen dat ineens tot me doordrong.... ik voegde nog wat minder bloem toe en bakte de cake in een zelfde springvorm van 22 cm doorsnede. Maar de cake is bijna niet gerezen: ze is erg vast en hard gebleven. Omdat ik niet wist wat ik er verder mee moest, heb ik deze cakebodem maar onder de biscuits gedaan.
Hier zie je dat goed....
En je ziet ook goed dat de taarten niet goed recht op elkaar liggen.
Met een scherp mes is dit gewoon te verhelpen. Snijd datgene weg wat te rond gerezen is.
Er is vast wel iemand te vinden die randjes cake wil opsnoepen om alvast de smaak te testen.
Ik nam er zelf maar een kopje thee bij;)
Zorg dat je de bovenste biscuit met de platte onderkant naar boven legt.
zodat je twee ronde helften krijgt.
Klop de slagroom stijf en voeg hier klopvast aan toe, zoals op de verpakking staat.
Op deze manier loopt de slagroom, die je tussen de taart gaat doen, niet uit.
Ik heb deze stap overgeslagen en hierdoor was de taart een beetje droog.
Maak de botercrème door de zachte boter los te roeren met de suiker en voeg daar ook
de lepels water aan toe, zodat je een smeuiige crème krijgt.
Besmeer de onderste doorgesneden biscuithelft dun met de botercrème en een laag gele jam.
Leg op elkaar.
Besmeer de bovenkant van de biscuit met de stijve slagroom. Maak hier een dikke laag van zo'n 1 cm van. Leg hierop de tweede biscuitbodem.
Smeer op de laatste tussenlaag weer botercrème en de rode jam.
Leg zo op elkaar dat het stevig aan elkaar plakt en recht ligt.
Smeer vervolgens met de botercrème de hele bovenkant en de zijkant rondom in. Gebruik voor de zijkant een plat mes of spatel. Plamuur als het ware de cakehelften aan elkaar zodat er geen naad meer is te zien.
Zet de hoge taart in de koelkast om op te laten stijven.
Neem de roze marsepein en rol deze uit tot een grote, dunne lap.
Als je dit doet met een anti-plak deegroller - ik gebruik een stuk pvc-pijp - en op een stuk vetvrij bakpapier moet het een heel eind lukken.
Nou ja….. ik begon drie keer opnieuw, maar vooruit.... het lukt jou vast gelijk in één keer!!
Verdeel de marsepein over de taart door het bakpapier er boven om te draaien en zorg ervoor dat in ieder geval de zijkanten er goed strak uit komen te zien. Bij mij was de bovenkant eerlijk gezegd een puinhoop, maar daar komt toch de chocoladeganache en de decoratie overheen, dus dat zie je later niet.
Maak nu de chocoladeganache door de chocolade au-bain marie te laten smelten. Voeg hier het klontje roomboter aan toe zodat dit ook smelt. Dit zorgt er straks voor dat de chocolade blijven glanzen. Verwarm in een ander pannetje de slagroom tot het kookpunt. Roer dit door de chocolade en zet van het vuur. Laat het iets afkoelen tot het de gewenste dikte bereikt heeft om nog wel als een saus te verdelen over de taart, maar ook om de drips te maken.
Je begint trouwens met het maken van de drips.
Smeer op de laatste tussenlaag weer botercrème en de rode jam.
Leg zo op elkaar dat het stevig aan elkaar plakt en recht ligt.
Smeer vervolgens met de botercrème de hele bovenkant en de zijkant rondom in. Gebruik voor de zijkant een plat mes of spatel. Plamuur als het ware de cakehelften aan elkaar zodat er geen naad meer is te zien.
Zet de hoge taart in de koelkast om op te laten stijven.
Neem de roze marsepein en rol deze uit tot een grote, dunne lap.
Als je dit doet met een anti-plak deegroller - ik gebruik een stuk pvc-pijp - en op een stuk vetvrij bakpapier moet het een heel eind lukken.
Nou ja….. ik begon drie keer opnieuw, maar vooruit.... het lukt jou vast gelijk in één keer!!
Verdeel de marsepein over de taart door het bakpapier er boven om te draaien en zorg ervoor dat in ieder geval de zijkanten er goed strak uit komen te zien. Bij mij was de bovenkant eerlijk gezegd een puinhoop, maar daar komt toch de chocoladeganache en de decoratie overheen, dus dat zie je later niet.
Maak nu de chocoladeganache door de chocolade au-bain marie te laten smelten. Voeg hier het klontje roomboter aan toe zodat dit ook smelt. Dit zorgt er straks voor dat de chocolade blijven glanzen. Verwarm in een ander pannetje de slagroom tot het kookpunt. Roer dit door de chocolade en zet van het vuur. Laat het iets afkoelen tot het de gewenste dikte bereikt heeft om nog wel als een saus te verdelen over de taart, maar ook om de drips te maken.
Je begint trouwens met het maken van de drips.
Doe dit door telkens een dessertlepel chocoladeganache op de rand uit te laten lopen.
Kijk of je de gewenste dikte hebt, zodat het mooi naar beneden drupt....
Begin aan de 'achterkant' van de taart om even te oefenen.
Als je rondom alle drips geplaatst hebt, giet je de rest van de ganache over de bovenkant.
In de nog zachte chocoladeganache kun je nu makkelijk de versiering steken of prikken.
Ik plaatste een ijshoorntje schuin op de taart en liet daar een 'stroom van snoepjes' uitlopen.
Verder heb ik alles gebruikt wat ik had gekocht.
Overdaad mag op deze taart.
Niet alles ging precies zoals ik het in m'n hoofd had, want opeens had ik drie enthousiaste vrijwilligers
die me wilden helpen met versieren en snoepen.....
Deze taart had een enorme aantrekkingskracht.
Ik kwam nog een plastic decoratie tegen van ballonnen.....
De kaarsjes pasten er alleen niet meer op. Die mochten op de kwarktaart.
Gebruik je fantasie en je persoonlijke smaak bij het garneren van deze feesttaart.
Zet de taart op een koele plek weg, zodat de chocoladeganache goed hard wordt.
Ik verdeelde deze taart in 16 punten, maar eigenlijk waren dit nog erg grote stukken.
Op zich wel weer makkelijk.
Na het taart eten, hoefde ik niets anders meer op tafel te zetten.....
De jarige was heel blij met deze taart...
en ik was tevreden en voldaan!
Deze taart ga ik vast nog eens maken.
Al is het maar omdat hier in huis meer mensen helemaal enthousiast werden van deze
'over the top'-taart.
Ga jij deze uitdaging ook een keer aan?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten