woensdag 10 februari 2021

Broodpudding van mueslibrood

Hoewel de naam anders doet vermoeden is een punt van deze broodpudding ook heerlijk bij de thee of  koffie.
En hóe leuk, het hoofdbestanddeel is oud brood. Je voegt maar een paar ingrediënten toe: even weken, bakken en klaar!
Natuurlijk gooi je oud brood niet weg! 
En in deze broodpudding past letterlijk elke leftover van brood.
Of het nu een stuk croissant, een kapje volkorenbrood of een paar boterhammen is,
verwerk het in deze broodpudding!


Ik maakte vandaag een broodpudding met mueslibrood.
Er liggen nog zo'n vijf(!) mueslibroden - een keer gekregen - in mijn bovenste diepvrieslade. 
Bij sommige broden is de zak gescheurd, waardoor het brood uitgedroogd is. 
Deze ga ik gebruiken voor mijn broodpudding.
Onder dit recept staan allerlei variaties, waardoor je - met of zonder mueslibrood- alle kanten op kan.



Broodpudding van mueslibrood


Ingrediënten:
  • 400 g oud mueslibrood
  • 5 dl sojamelk
  • 200 g rietsuiker 
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
  • wat boter

Hoe maak ik het klaar:
Neem het oude brood en snijd het in gelijke stukken. Doe de sojamelk in een pannetje, samen met de suiker en verwarm. Roer goed zodat de suiker oplost in de melk. Het hoeft niet te koken.
Giet de zoete melk over de broodblokjes. Doordat de melk warm is, neemt het brood het beter op. 
Laat  ongeveer een half uur weken.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius
Vet een springvorm van 22 cm in met wat boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Mix het broodmengsel met de staafmixer zo fijn of grof als je zelf wilt. 
Ik zorgde ervoor dat er wat stukjes in blijven, de noten en rozijnen mogen heel blijven.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit boven het broodmengsel. 
Gooi het vanillestokje  niet weg, maar maak er vanillesuiker (klik) of vanille-extract van.(klik)
Kluts de eieren in een aparte kom goed door elkaar. Voeg de eieren toe  aan het broodmengsel
en roer tot slot het bakpoeder erdoor.
Schep het mengsel in de ingevette springvorm en schuif deze in de voorverwarmde oven.
Bak de broodpudding in 45 minuten gaar.
De bovenkant moet knapperig aanvoelen, de binnenkant mag nog wat zacht zijn.
Bij het afkoelen wordt de pudding vanzelf wat steviger.


Serveersuggesties:
  • Snijd in punten, lekker bij een kopje thee of koffie, met of zonder slagroom
  • Snijd in punten en serveer met een bolletje vanille-ijs en een toefje slagroom als dessert
  • Snijd plakken en stapel op: één plakje broodpudding, bolletje kaneelijs, plakje broodpudding
  • Geef er vers gemaakte appelmoes bij, warm nog even op en serveer als ontbijtgerecht èn voor een meer zomerse variatie: serveer met vers tuinfruit zoals frambozen, bessen etc.


Variaties:
  • Neem gewoon restjes (volkoren) brood, week 100 g rozijnen een half uurtje in rum, Cointreau of water en voeg toe samen met een appel in stukjes en 50 g amandelspijs.
  • Snijd één of twee appels in stukjes en roer ze door het mengsel, samen met een theelepel kaneel
  • Hak pure chocolade in stukjes en roer deze door de broodpudding
  • Versier de broodpudding'taart' met een laag glazuur van eiwit en poedersuiker


Met alleen wat poedersuiker erover kan ik mooi mijn volgende baksel aankondigen.
Dit jaar ga ik iets speciaals bakken voor Valentijnsdag.
Dus blijf kijken en meelezen deze week.... 

Geen opmerkingen: