zaterdag 20 maart 2021

Bee's wraps zelf maken

Bee's wraps - oftewel bijenwasdoeken - zijn een perfect en hip alternatief voor plastic verpakkingen. Het is een wikkelmateriaal voor voedsel wat bestaat uit een lap stof - meestal katoen -  die gecoat is met bijenwas en soms in combinatie met andere stoffen zoals hars of kokosolie.

De wrap is geur- en smaakloos en blijft goed in de vorm 'plakken' waarin je het voorvormt.
Je kunt ze gebruiken voor allerlei dingen die je eerder in plastic(folie) verpakte. 
Denk aan het meenemen van brood, het verpakken van kaas, het bewaren van leftovers, het afdekken van een stuk meloen en bakjes.  Je kunt ze online bestellen bij bijvoorbeeld bol.com of wehkamp. 
De prijs per doek ligt rond de 17,50 euro. 
Ik ga jullie nu laten zien hoe je met bijenwas deze doeken makkelijk zelf maakt. 
Voor mij is het - met meer dan voldoende bijenwas in huis - een koud kunstje om ze zelf te maken.
Het bleek niet zo moeilijk, al is een 'koud kunstje' niet bepaald de juiste omschrijving voor deze klus

Je hebt niet zoveel bijenwas nodig in deze doeken, maar je hebt voor het dompelproces veel meer was nodig. Later kun je met deze was nog andere dingen doen.

Gebruik je al bee's wraps? Lees door als je  deze wilt 'verversen', dan kunnen ze nog langer meegaan.

Bee's wraps zelf maken 

Wat heb ik nodig:
  • 200 - 300 g bijenwas
  • ruime schaal
  • pan
  • gladde stof met natuurlijke, fijngeweven vezels zoals canvas, keeper, katoen
  • kartelschaar
  • strijkijzer
  • keukenrol
  • föhn of hittepistool


Hoe maak ik het:
Smelt de bijenwas  in een ruime schaal of pan au-bain-marie en roer af en toe. De smelttemperatuur van bijenwas is 70 graden.

Knip ondertussen van stevige, katoenen stof (bijvoorbeeld keeper) met een kartelschaar stukken 
van ongeveer 30 bij 30 als je er sandwiches in wilt verpakken.
Een oud gordijn of dekbedovertrek is ideaal om te upcyclen tot bee's wrap.

Je kunt ook voor een andere maat kiezen, afhankelijk wat je ermee wilt verpakken, 
zoals small 17 x 20 cm,  medium 25 x 27 cm en large 33 x 35 cm. 
Kies je voor extra large 43 x 58 cm dan kun je er een heel brood in verpakken.
Zorg elke keer voor twee lappen stof met dezelfde afmetingen.
Is de pure bijenwas gesmolten, doop dan een lap stof in de hete was en duw helemaal onder.

Wacht tot er geen luchtbellen meer boven komen drijven. Dit zal ongeveer tien seconden duren.
Vis met een tang de stof uit de hete was en laat zoveel mogelijk was terug in de pan lekken.
Probeer de stof zo recht mogelijk te trekken tijdens het afkoelen, zodat er geen stukken aan elkaar vastplakken. 

Leg de lap stof weg en herhaal deze stappen met twee of drie andere (formaat) lappen stof.
In de lappen stof zit vrij veel was, teveel! Daar gaan we nu wat aan doen.
Twee voor de prijs van één ;)
Leg eenzelfde maat lap stof onder de gewaxte lap stof.
Leg daaronder een dubbele laag keukenpapier ter bescherming van je ondergrond.
Neem het hittepistool of de föhn en verwarm hiermee de gewaxte laag stof.
De was zal smelten en lijkt te verdwijnen.

De overtollige was lekt door naar de lap stof daaronder.
Dep de laatste resten overtollige was met een prop keukenpapier op.
Blijf de bovenste laag stof verhitten en controleer of de onderste laag al gewaxt is.
Meestal hoef je de onderste laag alleen een beetje bij te werken met wat extra was 
om ervoor te zorgen dat ook deze laag gelijkmatig gewaxt is. 
Zie hieronder bij 'bijendoek opfrissen en herstellen'.
Zorg dat de lappen stof strakgetrokken en plat afkoelen.
Doe hetzelfde met de andere lappen stof.
Zó krijg je twee bee's wraps terwijl je er één gedompeld hebt.
Zodra de doeken zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor gebruik.
In het begin zijn ze nog wat stijf, maar door gebruik worden ze vanzelf zachter
en beter kneedbaar.
Door de warmte van je hand kun je ze goed om elke vorm heenvouwen.
Met de lichte plakkerigheid van de bijenwas blijven ze goed in de vorm die je wenst.
Na gebruik kun je de bee’s wrap schoonmaken met koud water en afwasmiddel indien nodig. Hang ze even op om te drogen en de bee’s wrap is klaar voor het volgende gebruik! Je kunt hem ongeveer een jaar blijven gebruiken. Gebruik geen warm water om de bijenwasdoek schoon te maken, dan smelt de laag over het doek heen. Dek dus ook geen hete pannen of kommen af maar wacht tot de temperatuur is gedaald. Aangezien je ze niet kunt schoonmaken met heet water zijn ze niet geschikt voor rauw vlees.
Een kleine maat wrap is ideaal voor het bewaren van kleine producten zoals een halve citroen of het uiteinde van aangesneden groenten of fruit. Ook voor het afdekken van een klein schaaltje is dit een mooi formaat. Tip: ook geschikt om een shampoo- of zeepblok mee te nemen!
De grote maat is perfect voor het afdekken van borden en schalen. Ook kun je hem gebruiken voor grote stukken groenten en fruit zoals pompoen en meloen.
De extra large maat is handig om een heel brood in te bewaren en heeft een afmeting van 43 x 58 cm. Neem deze mee naar de bakker, zodat er geen plastic aan te pas komt, wanneer deze het brood gelijk in je bee's wrap doet.


Bijendoek opfrissen of herstellen
Na een jaar gebruik van de bee's wrap kan het gebeuren dat op de vouwnaden de bijenwas is verdwenen en de stof niet meer luchtdicht is.  Dan is het tijd om je bijenwasdoek op te frissen en te herstellen.
Ik heb het al uitgeprobeerd met een doek die niet helemaal goed door en door was gewaxt om te zien hoe dit in zijn werk gaat.
Verwarm de oven voor op 100°C.
Neem een blokje bijenwas en rasp dit fijn.
Verdeel de was over de bee's wrap, met name over de 'kale' plekken.
Leg de bijenwasdoek op een velletje bakpapier en schuif deze  op een rooster in de voorverwarmde oven.
Laat de was smelten. Dit zal zo'n één tot twee minuten duren.
Haal de bee's wrap uit de oven, trek recht, laat afkoelen en je bijenwasdoek is weer hersteld.
Op deze manier kun je ook doordringende geuren zoals kaas, weer uit je bijenwasdoek krijgen.

Ik heb inmiddels een fijne voorraad bee's wraps. 
Nu nog even mijn huisgenoten uitleggen hoe en waarvoor je ze gebruikt. 

Heb je al een bijenwasdoek?
Ik verkoop speciaal blokjes bijenwas om je bee's wrap te herstellen en op te frissen.
Eén blokje kost 2,40 en je bee's wrap is weer als nieuw!
Ik heb bedacht dat ik workshops ga geven zodat je je eigen bee's wraps kunt maken. 
Hóe leuk is dat?!
                                                            Interesse? Let me know.... 

Duurzaam en eenvoudig, deze bee's wraps passen helemaal in onze eco bewuste wereld!
Gebruik jij 'm al?!

4 opmerkingen:

Marije zei

Leuk zeg! Ik maak ze ook, maar dan met jojoba-olie erbij (antibacterieel). En ik dompel niet, maar smeer meerdere laagjes met een kwastje (die ik tussendoor egaal smelt in de oven, een beetje zoals jouw opfrisbeurt) :)

Tamar zei

Dat is inderdaad handig wanneer je niet zo veel bijenwas hebt. Goede tip! Ik dacht dat de jojobaolie zorgde voor minder stijve doeken, dat het ook een antibacteriële werking heeft, wist ik niet. Goede toevoeging!

Anoniem zei

Maar hoe gaat dat nu als het 30 graden is en je over de markt loopt voor een stuk kaas? Gaat de was dan niet in de kaas trekken? Of in het brood? Order?

Tamar zei

Ha ha... goede vragen, terwijl het nu buiten nog rond het vriespunt is😉
Maar wees niet ongerust.... de bijenwas smelt pas tussen 61° en 66°C en dat halen we in een hete zomer toch niet!
Het omgekeerde is wel het geval - vooral met kaas - de geur en soms het sap (van bijvoorbeeld fruit) trekt in de bijenwasdoek. Zat een minuut geleden er nog over te denken om in ieder geval één aparte bijenwasdoek voor de kaas te reserveren. Je kunt sap, kleur en geur er wel een beetje uitvegen met een warmvochtige (niet hete) doek en wat afwasmiddel, maar bij kaas werkt dat niet 100%.