Nog een keer kruiden in de hoofdrol voor Kerst.
Ik maakte een bijzondere kruidenboter in de vorm van een kerstboom,
compleet met ballen en versiering.
Hóe? Dat is erg gemakkelijk en ik laat het je zien.
Deze kerst boterboom is een echte blikvanger op tafel, lekker bij
een knapperig afgebakken stokbroodje.
Bijzonder detail: de roomboter op de foto heb ik zelf gemaakt.
Maar dát is een ander verhaal en houd je van me tegoed.... ;)
Kerst boterboom
Ingrediënten:
- 300 gbiologische roomboter
- 3 takjes rozemarijn
- bosje selderijblad of peterselie
- 2 blaadjes salie
- 15 pijnboompitjes
- halve granaatappel
- zeezout naar smaak
verder nodig: - plastic folie of beewax wrap
Hoe maak ik het:
Haal een uur van tevoren de roomboter uit de koelkast.
De verse, winterharde kruiden komen uit mijn tuin, wel zo makkelijk.
Was de verse kruiden, verwijder steeltjes en leg één takje rozemarijn apart. Hak de rest zo fijn mogelijk en spreid uit over de snijplank.
Rol de zachte roomboter in een stukje plastic folie en
vorm tot een kegel. Maak de zijden zo glad mogelijk en haal uit het folie.
Rol de kegel
door de fijngehakte kruiden en zet rechtop.
Duw de hele rozemarijnnaaldjes in de boter
Neem de halve granaatappel en haal er de pitjes uit.
Steek de pitjes met de puntige kant in de groene boterkegel. Neem de pijnboompitjes en
duw deze ook in de kruidenboter.
Verdeel gelijkmatig over de boterboom.
Zet de kerstboom afgedekt op een schoteltje in de koelkast
Laat opstijven en zet met Kerst op tafel.
Deze boter is ongeveer een week houdbaar.
Geniet van deze zelfgemaakte kruidenboter kerstboom!
Variaties:
- breng de boter eerst op smaak met een uitgeperst teentje knoflook en versgemalen zeezout
- gebruik andere kruiden die je hebt staan, neem wat je lekker vindt....
rozemarijn èn selderijblad van een knolselderij |
- heb je kruiden genoeg? Roer deze door de boter voordat je een kegel vormt,zo wordt de boom door en door groen
- maak de roomboter zelf... blog hierover verschijnt in januari ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten