vrijdag 20 december 2024

Sinaasappelguirlande in de kerstboom


Zo gauw Sinterklaas het land uit is, zetten we hier de kerstboom op.  
Dit keer wist ik het wel: de oude ballen en slingers gaan er dit jaar niet in. 
De boom wordt plasticvrij met een natuurlijke sinaasappelguirlande gedecoreerd!
Afwisseling in kleur en decoratie is leuk en hoeft niet veel geld te kosten. 
Zelf maken is alleen maar leuk om te doen.
Ik hou het graag natuulijk: niet teveel kleur in die boom!
Maar dit jaar mag er goudkleurig oranje bij. 
We kochten oubollige kaarslampjes; de kringloopvondst van dit jaar!
Heel mooi passend bij de gedroogde appeltjes-van-oranje in de boom.

De natuurlijk gedroogde sinaasappelschijfjes staan niet alleen decoratief, maar hangen 
ook sprookjesachtig  doorschijnend voor de lichtjes of kaarsjes in de boom.

Kom! Doe mee en hang ook een vrolijk oranje slinger in je boom of huis!


Sinaasappelguirlande

Benodigdheden:
  • sinaasappels
  • voedseldroger 
  • keukenpapier
  • scherp mes
  • stevig draad


Hoe maak ik het:
Snijd het liefst even grote en even dikke schijfjes van de sinaasappels, dan drogen ze gelijkmatig en mooi.
Ik kocht een enorme hoeveelheid perssinaasappels en pers hier geregeld een smoothie, fles gembershot of grote kan sinaasappelsap van. 
In plaats van de sinaasappels alleen te halveren, snijd ik een extra schijfje uit het midden.
Leg deze schijfjes tussen keukenpapier en dek goed af. Doe ze in de dehydrator of
 voedseldroger op 70°C. Na drie uur drogen verwijder je voorzichtig het keukenpapier. 
Let op, de sinaasappelschijfjes kunnen er aan vast plakken. 
Leg de schijfjes tussen twee nieuwe vellen keukenpapier
 en laat nog vijf uur drogen op 70°C.
Ze zijn dan goed droog en vooral belangrijk: mooi oranje!
Droog je de sinaasappels  zonder af te dekken met keukenpapier, 
worden ze bruin. Hier zie je het verschil en weet je ook waar je het voor doet ;)
De gedroogde sinaasappelschijfjes bewaar je het best in het donker in een afgesloten pot, 
dan zijn ze minstens een half jaar houdbaar.
Worden ze toch zacht of komt er vocht bij, dan kun je ze weer laten drogen, 
wat de houdbaarheid verlengd.
Heb je geen voedseldroger, dan kun je ze ook in de oven drogen.
Bijvoorbeeld door de restwarmte te gebruiken na het bakken.
Laat altijd de ovendeur op een kiertje staan zodat het vocht kan verdampen.
Bewaar de sinaasappelschijfjes totdat je genoeg hebt voor een slinger. 
Neem een stevige draad en rijg de sinaasappelschijfjes met rijgsteek aan elkaar.
Laat aan beide uiteinden een stuk draad over en leg daar een lus in om op te hangen.
Maak een dubbele steek om de twee of drie schijfjes.
Hierdoor zullen ze niet zo makkelijk verschuiven aan de slinger.
Maak de slinger zo lang als je gedroogde sinaasappelschijfjes hebt.
Hang met de ophanglusjes aan de uiteinden in de boom. 
Drapeer om en over de takken 
Droog meer sinaasappelschijfjes wanneer je een tweede of derde slinger wilt.

Gedroogde sinaasappelschijfjes kun je voor meerdere doeleinden gebruiken.
Hieronder een paar ideeën ter inspiratie.

Hang ze met kerstboomhangers of uitgevouwen paperclips als losse hangers in de boom

Voeg toe aan (alcoholvrije)  glühwein klik

Doe creatief, sluit een envelop met een schijfje sinaasappel.
Ik betwijfel of deze er bij de post op blijft zitten, maar kaartjes 
zelf bezorgd, zijn erg origineel met deze natuurlijke sluitzegel.

Gebruik gedroogde sinaasappelschijfjes in een kerst- of bloemstuk

Gedroogde sinaasappels kun je prima in een ander jaargetijde gebruiken.
In januari bijvoorbeeld - de tijd van gezonde voornemens - hangt zo'n guirlande 
inspirerend in keuken of kamer.
 Geniet van de mooie kleuren en subtiele, verfrissende citrusgeur.

En je glaasje sinaasappelsap is niet merkbaar kleiner geworden.
Die drink je natuurlijk gewoon op.
Op gezonde en natuurlijke feestdagen!

Geen opmerkingen: