maandag 30 juni 2025

Dillepesto

Eindelijk weet ik wie de gulle gever is die - vorig jaar ook al - af en toe een tas vol
 groente en kruiden aan het hekje hangt.
Een oproepje op de socials leverde niks op, een 'buurman' van verderop in de straat
 blijkt de gulle schenker van dit lekkere, gezonde groen. Hij werkt op een tuinderij en 
gaf een doos vol verse dille en basilicum.
Dáár ga ik dus pesto van maken: een koud kunstje is dat!

Na drie potjes basilicumpesto te hebben gevuld, mag nu dille de hoofdrol spelen.
Je kunt elke keer variëren met kruiden, kaas, de noten en de olie of andere vloeistof...
Dát maakt het zo leuk om elke keer weer pesto te maken. 
De basilicumpesto maakte ik een keer met amandelen en deze dillepesto
 krijgt als toevoeging sinaasappelsap, van de laatste sinaasappel van de fruitschaal ;)
Ik heb al vele soorten pesto gemaakt en al vaak na het proeven gezegd dat de
 nét gemaakte pesto echt  de lekkerste is... maar er kan er maar één de lekkerste zijn.
Deze aromatische, zachte dillepesto smaakt zó heerlijk: 
dit is tot nog toe de allerlekkerste pesto die ik ooit maakte!
Erewoord!

 


Dillepesto

    voor 2 potjes

Ingrediënten:
  • 125 g dille, een flinke bos dille
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 sinaasappel
  • 50 g belegen kaas
  • versgemalen steenzout naar smaak


Hoe maak ik het:
Was de dille en verwijder de dikke steeltjes. Snijd een keer doormidden.
Doe de dille in een keukenmachine en laat kort draaien.
Verwijder het pelletje van de knoflook en voeg de knoflook samen met de pijnboompitten 
toe aan de dille. Laat langer draaien tot alles fijngehakt en gemalen is. 
Voeg dan de kaas toe en laat kort draaien.
Pers de sinaasappel uit en vermeng met de twee olieën.
Schenk dit erbij
terwijl ondertussen de keukenmachine draait.
Na twee minuten is de pesto klaar!

Schep in schone potjes, dek af met een laagje olie en een deksel.

De pesto is enkele weken houdbaar in de koelkast.
Wil je pesto langer bewaren? Je kunt pesto prima invriezen.
Gebruik je regelmatig kleine hoeveelheden pesto?
Vries ze dan in een ijsblokjesvorm in waardoor je ze gebruiksklaar kunt pakken.

Ook eens maken? Deze allerlekkerste pesto ever?

Alle pestorecepten op een rijtje vind je hier!
En als je veel van pesto maken houdt, eet je het natuurlijk ook op.
Allerlei gerechten met pesto vind je hier!



Geen opmerkingen: