startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 10 mei 2017

Hét fruitontbijt

Mensen die me een beetje kennen, weten het wel: voor 12 uur 's ochtends eet ik niets anders dan fruit. Vers fruit!
Je maakt me dan ook niet blijer dan met een volle fruitschaal, waarvan ik maar te kiezen heb.

Ruim 16 jaar lang heb ik deze goede gewoonte in mijn voedingspatroon,waar ik me erg  gezond bij voel!
Het geeft me energie! En het houdt me op gewicht! Ontbijten met vers fruit!
Met een uitgebreid en zwaar ontbijt, verleid je me absoluut niet!  Een goed gevulde fruitschaal en heerlijke smoothies (zonder zuivel of andere toevoegingen) verleiden me des te meer!!

Nu, in het voorjaar met gebrek aan heerlijk, rood zomerfruit, is het wat moeilijker vol te houden dan in de zomerperiode. Ik voeg wel eens gedroogd fruit of wat noten toe. Maar het fruitontbijt bevalt prima en is goed vol te houden.
Bij een 'zwaar' ontbijt, anders dan met fruit,  krijg ik geheid buikpijn.
Maar..... Waarom fruitontbijt?  Hoe kom ik daarbij? Wat zit erachter?
Ik zal het uitleggen. Omdat ik er zó enthousiast over ben. En omdat het voor jouw lichaam ook belangrijk is!!

Zo'n 16 jaar geleden, las ik het boek 'Een leven lang fit' van de gezondheidsgoeroes Harold en Marilyn uit Amerika.

Echt Amerikaans klonk het niet - hoewel dat het wel was -, alles wat ik las was vooral heel logisch, gezond en puur. Mijn lief en ik waren super enthousiast en gingen volgens deze voedingsprincipes eten. Met als resultaat dat hij 17 kilo afviel in een paar maanden tijd en ik zo'n 8 kilo.
We voelden ons sterk, fit, energiek, slank en mooi.
Na een tijdje, zo gaat dat meestal met mooie beginperiodes, zijn we toch wat minder consequent en streng volgens deze principes gaan leven. (Hoewel ik er nog wel steeds achter sta!)
Ik ben vegetarisch gaan eten, wat iets makkelijker uit te leggen is, dan eten dat je per maaltijd scheidt in koolhydraten of eiwitten.

Omdat het Leven Lang Fit geen dieet is, maar een leefstijl, ben ik niet in mijn oude patronen vervallen. Diëten dragen dat gevaar wél altijd in zich: het werkt niet, je boekt geen resultaat en je plannen verwateren. Dat is bij mij dus niet gebeurd!
Ik heb dingen losgelaten, andere dingen zijn er voor in de plaats gekomen (zoals volledig vegetarisch eten, zelfs een tijdlang vegan), maar het fruitontbijt blijft erin. Dat, plus de achterliggende ideeën over fruit.

Fruit of vrucht komt van het Latijnse 'fructus' en betekent letterlijk: genot, genoegen. Vruchten zijn als het ware plantaardige accu's, opgeladen met zonne-energie, vitaminen en mineralen. Eet fruit zo rijp mogelijk, dan is het op z'n lekkerst.
Fruit zit niet alleen barstensvol vitamines, maar is ook licht verteerbaar.

Juist doordat het licht verteerbaar is, is het verkeerd om fruit te combineren met ander eten, zoals brood. Ook is het daarom niet goed om fruit na de maaltijd te eten. Stel.... je maag zit vol met een uitgebreide lunch en vervolgens kwak je op deze maaginhoud vers, snelverterend fruit. De rest eronder is nog niet verteerd. Je hebt kans op buikpijn of brandend maagzuur, maar ook al is je maag heel sterk en voel je dit niet onmiddellijk, het is logisch dat het fruit er niet langs kan..... En dat is niet goed voor je.....

Eet fruit altijd op je nuchtere maag! Dan kan de vertering, die al in gang wordt gezet in je mond, onder invloed van de enzymen in je speeksel, gelijk doorgaan.

Fruit is het beste voedsel van deze planeet. Al aan de eerste mensen gegeven om op te leven.

Leuk weetje: de oprichter en later CEO van Apple inc.  in 1976, was Steve Jobbs.
Aanhalingsteken sluiten(Ik was een fruitariër in die tijd. Ik at alleen fruit.  We waren ongeveer drie maanden te laat met het inzenden van een fictieve bedrijfsnaam dus ik dreigde om het bedrijf Apple Computer te noemen tenzij iemand voor vijf uur 's middags die dag een betere naam zou verzinnen. Ik hoopte dat dat de creativiteit zou stimuleren, maar de naam bleef hangen. En dat is waarom we Apple heten.)
— Steve Jobs
Aanhalingsteken sluiten
In 2007 heeft het bedrijf formeel zijn naam gewijzigd van Apple Computer, Inc. naar Apple Inc. Het logo verwijst naar de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad. Deze vrucht wordt vaak met de appel vereenzelvigd. In het Bijbelverhaal nam Eva een hap van de vrucht toen de mens nog in het paradijs verbleef.

De slogan van vroeger, die je tegenwoordig  hoort herhalen, luidt: 'ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een bedelaar.'
Dit is echt grote onzin!

Want wat is het doel van voedsel? Waarom eten we eigenlijk?
En zeg nu niet alleen "omdat het moet!"
Nee, voedsel is brandstof voor ons lichaam en helpt ons vooruit.
De bedoeling is in eerste instantie (voor een volwassene die al uitgegroeid is) dat voedsel je energie geeft, kracht om de dingen die op je pad liggen, te doen. Elke dag weer!
En dus moet je elke dag eten. Eten dat energie oplevert.
Nu...... dan moet je niet teveel eten of 'verkeerd' eten, want anders gaat juist alle energie van het lichaam, naar de spijsvertering toe.

En dit heeft te maken met de drie cyli die gedurende een etmaal de revue passeren.
Ik zal ze kort noemen.

Je hebt de opnamefase, de assimilatiefase en de uitscheidingsfase.
In ieder geval heb je, als je net wakker wordt, niet vreselijk veel voedsel nodig. Je hebt energie nodig aan het begin van de dag. En als je (veel) hebt gegeten, gaat daarna de meeste energie naar je verteringsstelsel. Eerst moet het eten weggewerkt worden. Dat is de reden dat er gezegd wordt dat je niet moet gaan zwemmen of een andere zware sport moet gaan doen op een volle maag. Logisch! Je krijgt buikkrampen, omdat je lichaam bezig is een maaltijd te verteren.
Hetzelfde geldt voor de lunch. Eet je veel en niet goed gecombineerd, dan krijg je er geen energie van, maar val je juist in een middagdip! Waardoor je het liefst even op de bank gaat dommelen. Het is juist belangrijk zó te eten dat je lichaam er energie door krijgt en niet dat alle energie naar het verteren toe gaat.
Vandaar dat veel mensen  na een maaltijd ook nog wat zoetigs willen eten, om door die snelle suikers gelijk wat energie te krijgen........ niet slim! Je hebt vaak al meer dan genoeg gegeten.
Zorg dat je licht luncht, met veel verse groentes, zodat je juist energie krijgt en niet een dip.....

Het lijkt wel alsof ik alles gisteren nog gelezen heb! Maar dat is niet zo, hoor!
Ik sta er alleen nog helemaal achter, ben er enthousiast over en ik houd dit ook prima vol.
Van de avondmaaltijd, vol verse groentes, kun je heerlijk, uitgebreid eten en genieten.
Drink trouwens altijd vóór het eten en niet tijdens of erna.
Want bij drinken geldt nog meer als bij fruit dat het snel door je maag wil gaan, wat onmogelijk gemaakt wordt, als er al (veel) voedsel in je maag zit.

Dus mijn stelling is: ontbijt vorstelijk met vers en puur fruit, lunch matig en voeg groentes toe, dineer uitgebreid, maar zonder zoetigheid na de maaltijd.

Ik voel me fantastisch met het fruitontbijt. Elke dag begin ik weer opnieuw om de balans voor mijn lichaam te vinden. Ik drink eerst een paar glazen water en geef mijn lichaam vervolgens een portie vitamines en gezondheid mee.
Al heb ik de avond ervoor 'gezondigd', gesnoept of wat verkeerds gedronken.....  elke nieuwe morgen is er een nieuwe en gezonde, energierijke start van de nieuwe dag!

Zeker nu het 's morgens al vroeg licht is en er straks weer volop vers fruit beschikbaar komt - misschien wel uit je eigen tuin! - zou ik je willen uitdagen: probeer het eens tien dagen lang. Begin de dag met fruit. Met een heerlijke fruitsalade of een heerlijke fruitsmoothie.
"Al vergeet je alle principes van het Leven lang fit" staat er in het gelijknamige boek "houd in ieder geval het fruitontbijt in ere. Dat is met stip het belangrijkste principe."
Of lees het boek eens. Hier te bestellen.

Ter inspiratie hier een fruitschotelrecept met peer en banaan.

Peer met banaanschotel

             voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten:
  • 2 peren
  • 2 bananen
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kaneel
  • 2 dadels
  • 1 el rozijnen
  • 6 amandelen
Hoe maak ik het klaar:
Schil de peren en snijd ze in blokjes. Pel de bananen en snijd ze in plakjes.  Meng ze in een schaal door elkaar. Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg toe, samen met de rozijnen. Roer het kaneelpoeder erdoor. Snijd de amandelen in kleine stukjes of maak ze even fijn met de staafmixer. Roer ze door de fruitschotel. Bestrooi met geraspte kokos.

Klaar is een heerlijke ontbijtschotel. Dit levert genoeg energie op, voor een ochtend werken, of een stevige fietstocht.

En weet je, het leuke van een fruitontbijt is, dat je bij trek gewoon weer een stuk fruit neemt. En nog één en nog één.
Doe dit gerust tot half 12......
Eet dan een lichte lunch, boordevol energie voor een goed vervolg van de dag en een productieve middag.


Vries eens een overrijpe banaan in (gepeld, uiteraard) voor een lekker romige smoothie van puur fruit voor de volgende ochtend.
Bijvoorbeeld een smoothie van 2,5 dl versgeperst sinaasappelsap, 1 bevroren banaan en 6 aardbeien. Of neem 4 dadels als er nog geen verse, Hollandse aardbeien zijn. Mix dit met de staafmixer......  heerlijk!Ga je de uitdaging aan en begin je de dag ook eens met alleen fruit?

Ik weet wel hoe ik graag mijn dag begin.
Goed uitgerust en bruisend van energie......

Tot morgen!


Een reactie posten