startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 11 januari 2018

Je wordt maar één keer 10!!

De eerste verjaardag van het jaar, is altijd bijzonder! En dit jaar is extra bijzonder, want onze zoon werd 10!
Tien jaar geleden alweer was het reuze spannend hoe en wanneer hij het ziekenhuis uit mocht. We moesten met de aandoening die hij had, voorzichtig rekenen op een half jaar ziekenhuisverblijf......
Dat halve jaar vloog voorbij, maar dan voornamelijk thuis! Want nog geen drie weken oud was ons vechtertje en toen mocht hij al mee naar huis: gezond!!
En nu is 't ie alweer 10 jaar, die knappe zoon van ons!

Mijn oma, inmiddels zou ze dit jaar 105 worden, vertelde wel eens over haar verjaardag vroeger.
Dat werd alleen gevierd als je 10 werd, want dat is een 'kroonjaar'. Vriendinnetjes mochten dan voor één keertje op verjaarsvisite komen. En wat brachten ze mee? Een suikerpotje, een stroopkannetje of een theekopje: spulletjes voor je uitzet.... Zo ging dat vroeger!

Nu, met onze nieuwe tiener in huis, vieren we het wat uitgebreider.
Want het vieren  van een verjaardag, daar hoef je als jarige zelf niks voor te doen. Je presteert niks, hebt niets verdiend......... we vieren het leven!
En naast een ontbijt op bed met reuze cadeaus, was er een verjaardagsfeest, komt er nog een kinderfeestje (toe maar, toe maar...... naar de dierentuin) en een feestje op school, met een  'gezonde' traktatie!

En voor die traktatie maakte ik tienen om uit te delen.
En omdat het zo leuk om te maken is èn goed in de smaak viel èn eigenlijk bij elk feestje past  deel ik 'm hier......


Cijfertraktatie

            voor 10 cijfers
Ingrediënten:
  • 1 rol vers bladerdeeg van tante Fanny
  • cijfermal van karton
  • grof zeezout
  • 1/2 tl  tijm
  • 1 el rietsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 el rode tapenade
  • 1 1/2 el geraspte kaas
Hoe maak ik het klaar:
Maak allereerst een mal van karton.
Teken zelf de cijfers en maak ze breed genoeg.
Vers bladerdeeg van tante Fanny koop je in de koeling van de supermarkt en is een grote plak die op een rol verkocht wordt.
Dit bladerdeeg is geschikt voor vegans - dus lactosevrij -  èn het smaakt geweldig!
Rol de lap uit en leg de mal zo strak mogelijk langs de rand, zodat je zoveel mogelijk cijfers kunt uitsnijden.
De restanten die je overhoudt, kun je opnieuw uitrollen, zodat je het deeg zo goed mogelijk benut.
Leg de uitgesneden cijfers op bakpapier op een rooster.
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Breng nu de smaak op de cijfers aan.
Ik koos voor één zoete variant en twee hartige varianten.
Voor de zoete cijfers maakte ik een beetje kaneelsuiker van een schepje rietsuiker met kaneel. Maak de cijfers een beetje vochtig en strooi de kaneelsuiker erop.
Voor de gezondste variant heb je alleen wat grof zeezout nodig, wat je op een cijfer strooit.
Pas op! Gebruik niet te veel zout. Bestrooi daarna met tijm.
De variant met tomatentapenade met geraspte kaas is een dubbeldikke.  Als je 'm enkel bakt, brandt de tapenade aan èn het ziet er niet mooi uit. Bestrijk één cijfer met tomatentapenade en een ander cijfer aan de onderkant. Strooi er fijngeraspte kaas over en leg de twee cijfers op elkaar. Bestrooi vervolgens met nog wat geraspte kaas.....
Schuif het rooster in de voorverwarmde oven en bak de cijfers in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin.


Deze traktatie kun je niet lang van tevoren bakken, want het deeg verliest snel zijn knapperigheid en wordt dan taai. Eventueel kun je de cijfers de avond van tevoren voorsnijden en dan 's morgens vroeg gauw de oven in.
Ik stond er gewoon een half uurtje eerder voor op ;)!

Tips en Tops:
  • Afhankelijk van de leeftijd van de jarige kun je elk cijfer gebruiken, of het nu 4 of 37 is
  • Heb je bijvoorbeeld de 11, dan kun je uit één deegvel natuurlijk veel meer dan tien cijfertraktaties halen.
  • Maak je geen 'tomatentapenade' cijfers met kaas, dan hoef je geen dubbele cijfers te bakken en haal je ook meer cijfers uit je deeg.
  • Deze traktatie is vegan, behalve als je pesto en geraspte kaas gebruikt, of als je de cijfers met losgeklopt ei wilt bestrijken.
  • Je kunt ook bladerdeeg uit de diepvries gebruiken, laat dit ontdooien en rol deze plakjes voor het gemak uit tot je een grote plak deeg hebt
  • Voor de toppings kun je los gaan met tal van smaken:
    - gebruik eens een andere (groene) pesto
    - gebruik in plaats van tijm  eens rozemarijn of paprikapoeder,
    - neem eens zaden en pitten, zoals maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten voor een gezonde variatie
    - voor een minder gezonde variant gebruik je chocolade
    - versier de letter ná het bakken met glazuur en bijvoorbeeld discodip 
Wie is er het eerste jarig?
Vier het leven!!  
(of een andere leeftijd ;))












 
Een reactie posten