startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 8 januari 2018

Minder - Gezonder - Beter

Fijn dat goede voornemens níét zijn gebonden aan een bepaalde datum, hè?!
Je kunt namelijk ook op 10 januari of 1 april of wanneer dan ook, een nieuwe challenge starten, of met goede voornemens beginnen. En als een goed voornemen sneuvelt - niets menselijks is ons vreemd, toch? - dan is er altijd weer een nieuwe start mogelijk.

Drie woorden kwamen bij me naar boven voor dit jaar.....

    Minder  -  Gezonder - Beter


Lees ze niet als een zin, want dan klopt er niks meer van.

En om helemaal goed te beginnen eerst dit.......
Count your blessings!
Elke dag is er genoeg om voor te danken!
Wist je dat je hier een gelukkiger mens van wordt?!
Doe je mee?!


Minder
Het afgelopen jaar heb ik in het kader van minimaliseren regelmatig spullen weggedaan uit huis. Soms wat meer, soms wat minder en alles hield ik bij in een schriftje, voor het overzicht.
Minimaliseren is echter geen hoofddoel op zich, het is dé manier om rust in huis en hoofd te krijgen.
Het is een manier om me te bevrijden van teveel .......
Mijn eerste woord voor 2018 is dus minder! In december minimaliseerde ik per ongeluk mijn schriftje weg, dus ben ik de tel kwijt geraakt. Maar zoals ik al eens eerder schreef, minimaliseren is verslavend dus ik houd datgene wat de deur uitgaat, weer bij in een ander schriftje. Binnenkort laat ik je binnenkijken in mijn woonkamer. Voor- en nafoto's van een heuse make-over van mijn woonkamer zet ik online. Ook een paar DIY's zal ik delen, wie weet is het ook wat voor bij jou in huis! Door ander kleurgebruik creëerden we meer rust in de huiskamer, dat is alvast goed gelukt.

Dit jaar wil ik verder minderen. Minder spullen in huis en alleen datgene wat waardevol is mag blijven. Elke keer pak ik andere plekken en hoeken in huis aan.
Zo heb ik in dit nieuwe jaar al de complete administratie, die in vier grote mappen zat, uitgezocht. Er kon erg veel weg. Stapels garantiebewijzen bijvoorbeeld die toch al verlopen waren en de mappen zelf. Een nieuw opbergsysteem werkt praktischer en verfrissend.
Onze kleine kelder - een verdiepte trapkast met wat extra ruimte onder de gang -  waar ik niet meer kon lopen, is uitgemest. Ik wist niet meer wat ik allemaal had en kon een berg weg doen.
Laatjes en kastjes in de keuken doe ik één voor één. En als alles een logische plek heeft, is het ook goed opgeruimd te houden.

Een voorval half december zette me aan tot het minimaliseren van onze vaste telefoon. Iets met de bekende druppel, zeg maar.
De telefoon gaat. Ondanks dat ik me via het bel-me-niet register heb laten inschrijven om niet meer gebeld te worden door verkopers en goede doelen-colportage, schijnt dit zes weken te duren voordat alle organisaties of bedrijven dit kunnen zien.
Ik nam de telefoon op: "Hallo, met Tamar" en de stem aan de andere kant van de lijn noemt het goede doel en vraagt vervolgens of ze met 'meneer Spijker' spreekt. Nu kan mijn ouder wordende stem niet meer alle hoge noten halen, maar om je nu te vergissen en een mannenstem denken te horen......
Op mijn 'nee' herstelt de telefoniste zich en vraagt of ik dan mevrouw Spijker ben.
Ze begint met een riedeltje dat ze blij is dat ik al zo lang hun werk en organisatie steun.....
Omdat ik anderhalve week tevoren gebeld werd door haar mannelijke collega, onderbreek ik haar en zeg dat ik al weet waarvoor ze belt, omdat ik al gebeld ben.
Heel serieus antwoordt ze: "Nee, hoor.... ik zie hier niet staan dat u al gebeld bent. Het staat niet in de computer!" Ja, maar ik zal toch zeker zelf wel weten of ik gebeld ben, dat verzin ik niet.....
Toch gaat ze serieus verder met haar verhaal.
Ik zeg dat ik weet waar het over gaat en dat we op dit moment niet aan dit goede doel meer geld gaan geven. Toch vraagt ze door..... wát een lef!
Ik ben beleefd gebleven, maar oh, oh...... 
Toen ik de telefoon neerlegde, wist ik dat dit het laatste colportage-telefoontje was, wat ik op dit nummer kreeg. Een dag later kreeg ik de bevestiging dat onze vaste telefoon uit het abonnement was gehaald. Om een vaste telefoon aan te houden om alleen mijn moeder te kunnen bellen en gebeld te worden door irritante verkopers...... nee, dat is me geen vijf euro per maand waard.

Een voorbeeldje van hoe je bij al je spullen kunt bedenken of je er blij van wordt, of niet. 

Minderen met mijn telefoon is ook een nieuw voornemen voor dit jaar. Ik wil graag minder online  zijn.
En oh, wat wordt dat met een smartphone ontzettend moeilijk gemaakt. Ik ben eigenlijk de hele dag online. Het ene bliepje laat de binnenkomst van een Whatsapp bericht horen, het volgende bliepje een nieuwe bijdrage aan een Facebook discussie. Een trilling geeft aan dat ik weer een ander bericht ontvang.....  een tijdlang had ik mijn geluid uitstaan, maar dat werkte niet altijd.
Nu ga ik twee dagen in de week offline! Deze dagen heb ik als tekst bij mijn Whatsapp status gezet en zet ik ook hier neer. Op dinsdag en zaterdag ben ik offline. Ik lees geen mail, geen Whatsapp berichtjes, open geen Facebook, Insta, Marktplaats of Pinterest. Ik speel geen Wordfeut èn schrijf die dag geen blogs.
Twee praktische probleempjes doken op. Mijn smartphone is ook mijn fototoestel en...... hoe gek het ook klinkt, soms bel ik er ook mee ;). Misschien omdat ik geen vaste telefoon meer heb. De oplossing bedacht mijn altijd-praktische-man.
Als ik de avond ervoor naar bed ga, zet ik mijn Wifi èn mijn databundel uit (en ook mijn locatiebepaling). Ik krijg nu geen enkel bericht binnen en kan niks versturen. Pas 36 uur later, zet ik dit weer aan.
Maar ik kan wel bellen en gebeld worden en ik kan foto's maken.

De voordelen zijn vele:
 • meer rust in mijn hoofd
 • meer leven in het hier en nu
 • meer concentratie bij wat ik doe
 • meer doorwerken
 • ik kan onverdeelde aandacht geven aan mijn kinderen
Ik ben benieuwd of ik het volhoud en ik ben nog meer benieuwd wat het me allemaal gaat opleveren.
En jij? Doe jij mee? Wil jij niet ook één of meerdere dagen offline gaan leven?
Of wie weet doe je dat al lang. Laat me eens horen hoe dat gaat en hoe het bevalt?

Gezonder
Eigenlijk leef ik al heel lang best heel gezond.
Ik eet al meer dan 17 jaar vegetarisch en ontbijt enkel met fruit.  Twee leefstijl-gewoonten waarmee ik ongemerkt aan mijn gezondheid en lijn werk. Hierdoor blijf ik in balans en ook tijdens de feestdagen, hoewel ik zeker meer heb gesnoept, ben ik amper aangekomen.
Mijn moestuin bijhouden, zorgen voor de dieren en het huishouden, geven mij al heel wat beweging. Extra beweging krijg ik door altijd de trap te nemen in plaats van een lift èn...... . alles kan op de fiets binnen mijn woonplaats. Ik heb een gewone damesfiets en een bakfiets en zeker met transport.....  alles kan op en in een bakfiets. Echt alles!
Eén keer per week zwem ik.
En deze trends zet ik vrolijk voort in 2018.

Bij gezond eten hoort voor mij biologisch eten, maar omdat dit onevenredig duur is, lukt me dit niet voor 100% . Maar alle beetjes helpen: de avondmaaltijd is vaak voor 70 tot 90 % biologisch, mijn eigen lunch ook. Wijn koop ik altijd biologisch.....
Ook het vermijden van E-nummers, overbodige toevoegingen zoals suiker, teveel zout en ongezonde vetten is steeds belangrijker voor me geworden. Dus bak ik al mijn koekjes en taarten zelf en maak ik, met niet teveel inspanning, steeds meer producten zelf.

Beter
Naast dat zelf producten maken, gezonder is, is het ook beter voor het milieu. Er worden geen hulpstoffen en chemische toevoegingen gebruikt.
En ik produceer veel minder afval doordat ik materialen hergebruik, zoals glazen potjes.

Ik heb een lijstje gemaakt om mezelf en jou te inspireren.

Een lijst van producten die ik nooit meer in de supermarkt hoef te kopen, omdat het simpel zelf te maken is.

Klik  je op de groen gemaakte links, dan vind je de DIY met foto's en het recept.
Food
 • Amandelspijs    je vermijdt een heleboel E-nummers en het is veel smeuiiger!
 • Appelazijn        je gooit niks meer weg, recyclen van appelschillen
 • Appelchips        gezond suikervrij en toch zoet
 • Appelcompote  lekker met stukjes appel en kaneel
 • Appelstroop      het koken duurt lang, voor de rest is het gemakkelijk
 • Augurken          niet helemaal fair misschien, bij mij groeien ze in de tuin
 • Bouillonpoeder   veel beter om zelf te maken, het scheelt minstens vier E-nummers
 • Chutney           ik kan niet kiezen, de rabarberchutney is pittig, de pruimenchutney is perfect in balans
 • Dressing           zo simpel te maken, daar kan geen flesje tegenop
 • Druivensap        handig in de sappan, zó maak je van meerdere vruchten gemakkelijk sap
 • Gedroogde keukenkruiden    waarom kopen, als het zo makkelijk in je tuin of pot groeit?!
 • Gedroogde paddenstoelen   makkelijk om (lang) te bewaren

 • Gemberbier       in de winkel niet eens te koop, hoewel ginger ale nog het meest dichtbij komt
 • Hoestsiroop tijm  eenvoudig te maken en het scheelt echt veel geld; favoriet bij de kinderen
 • Jam                      van letterlijk alle vruchten - èn een combinatie ervan - kun je zelf jam maken. Wacht tot de oogst overvloedig en de prijs laag is en maak jam! Suikervrij kan ook
 • Kruidenboter        in de winkel smaakt alle kruidenboter ranzig, als je deze hebt geproefd
 • Kruidenthee        allerlei soorten kruiden kun je drinken als thee, vrij van caffeïne, theïne en looizuur. Ik verzamel elk jaar in ieder geval vlierbloesem, kamille en brandnetel
 • Naanbrood       eenvoudig en snel te maken en je vermijdt een heleboel E-nummers
 • Sambal              super hot, maar ik koop ze niet meer in de winkel
 • Sausjes             of het nu voor bij een broodje, gourmetten of bbq is, een sausje is zó gemaakt....
 • Stoofpeertjes     die kook je lekker zelf, het hele huis gaat lekker ruiken
 • Taarten                als je een beetje creatief bent, knutsel je zelfs verjaardagstaarten in elkaar
 • Vanillesuiker        simpel te maken en te bewaren
 • Voedselkleurstof (rood)  van 100% natuurlijke groenten of fruit maak je zelf kleurstof
 • Vruchtenlikeur       zoals je van alle vruchten jam kunt maken, kun je er ook likeur van maken

Non-food:
 • Appelhoes                   geen recept, maar een patroon
 • Boodschappennetje      hét alternatief voor een plastic tasje; haak het gewoon zelf
 • Broodflapmap             dit maakt de broodtrommel overbodig en is tegelijk een placemat
 • Calendulazalf              niet moeilijk te maken, helpt bij (brand)wonden, scheelt veel geld
 • Deodorant                   komt binnenkort een blog over, mét winactie!!
 • Glassex                        voor het schoonmaken van spiegels en glazen voorwerpen
 • Haarlotion en haarmasker   zó leuk om zelf te doen, lees maar.....
 • Lipgloss                        voedend, verzorgend..... voor mij nooit meer een Labello
 • Nachtcrème (lavendel)   van gedroogde lavendelbloemetjes maak je een ontspannen nachtcrème
 • Shampoo                       nou ja, shampoo?! Stay tune, hierover komt meer
 • Vloeibare handzeep      hoef ik nooit meer te kopen, spaart veel verpakkingsafval uit
 • Wasmiddel                   gewoon gratis uit de natuur; voor de bonte en de witte was! Zóveel beter voor het milieu!!

Ben jij ook zo benieuwd waarmee deze lijst aangevuld gaat worden?
Ik wel.....
Ik ben van plan dit jaar meer schoonmaakmiddelen te maken, maar verder weet ik ook nog niet wat er op mijn pad komt. 

Heb jij ook zo'n zelf-maak-lijstje?
Kun jij mij nog goede tips geven en inspireren?

Enneh........  bij alles wat je kunt doen, count your blessings, hè?!
Een reactie posten