"Wentel... wat?!" vroeg het vriendinnetje van jongste dochter, toen ze een keer op woensdagmiddag mee uit school kwam
en ik de meisjes wilde trakteren op wentelteefjes.... ze had er nog nooit van gehoord.
Daarom toch maar een blog over iets waarvan ik dacht dat iedereen het kende en wat zo'n geweldige manier is om oud brood op te maken.
Soort en vorm van het brood maken niet uit....
En omdat ik vandaag mijn vriezer moest ontdooien, stuitte ik op heel veel broodzakjes met een paar verloren boterhammen erin.....allemaal in min of meerdere mate uitgedroogd.
Wát een huishouden van Jan Steen is het hier de laatste tijd.....
Zelfs de kippen krijgen meer brood te eten dan ze op kunnen, daarom is het vandaag - de eerste dag van de vakantie - feest: tijd voor wentelteefjes!
Wentelteefjes
voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 ei
- 250 ml sojamelk
- 1 tl kaneel
- 8 oude boterhammen
- roomboter
om te serveren: - diverse soorten suiker, suikerstroop, honing of jam
Hoe maak ik het klaar:
Klop het ei samen met de sojamelk los in een ondiepe, brede schaal. Roer de kaneel erdoor. Snijd de boterhammen diagonaal doormidden, bij vloerbrood kun je ze gewoon halveren.
Wentel de broodhelften in het ei-melkmengsel en haal eruit.
Smelt een klont roomboter in een koekenpan.
Bak de doorweekte boterhammen in de pan aan beide zijden goudbruin. Dit duurt enkele minuten.
Serveer warm met een klontje roomboter en kaneelsuiker,
ahornsiroop, agavesiroop, honing, jam, vers fruit, rietsuiker etc.
Eigenlijk alles wat je ook als beleg op een zoete pannenkoek zou gebruiken.
Dit gerecht is een eenvoudig ontbijt- of lunchgerecht om oud brood te verwerken.
Wentel komt gewoon van het werkwoord wentelen.
En teefje was vroeger waarschijnlijk een gebakssoort.
Hoewel je ook zou kunnen zeggen: "wentel 't even".
Maak je zelf wel eens kaneelsuiker? Dat is heel simpel en kinderen willen hier graag bij helpen.
Doe een paar eetlepels riet- of kristalsuiker in een schaaltje en voeg hier een theelepel kaneel aan toe. Goed doorroeren.
Niet alleen lekker bij pannenkoeken, maar ook lekker op gebak zoals appel- of pruimenflappen.
Van dit eenvoudige oud-Hollandse gerecht maak je in een handomdraai een luxe dessert.
Gebruik eens mueslibrood voor je wentelteefjes en serveer ze warm met een dot slagroom, een bolletje (kaneel)ijs en wat vers fruit. Bestrooi de slagroom met wat kaneel.... mjummie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten